Stredne veľké americké cichlidy

Diskusia o cichlidách, o ktoré neviete zaradiť do kategórie.

Stredne veľké americké cichlidy

Poslaťod Aldebaran » Sob 02. Jan 2010 17:02:22

veľké americké cichlidy sú nepochybne fascinujúce ryby, ale predsa len, pre optimálny chov je nutné veľké akvárium a väčšina týchto rýb je tak pre záujmový chov v byte/dome nedostupná.

Preto sa chcem odborníkov amerikárov spytať na stredne veľké druhy, tak okolo 15 cm. Nedávno som totiž u priateľky na povale objavil 250l akvarium (100x50x50), síce ho lepil jej otec pôvodne pre jej mäsožravé rastliny, ale nevyužíva ho. Iste by ho trebalo ešte raz poriadne zatmeliť a podobne, ale možno by z toho mohlo niečo byť, i keď to počítam v horizonte rokov a dovtedy sa určite niečo ešte zmení...každopádne, čím dlhšie som tu na fóre, tým viac ma zaujíma amerika, preto sa chcem spýtať, či by sa niečo stredne veľké do takejto nádrže dalo dať. Viem o Herosoch, Thoryichthys meeki, akarach hnedých, convictoch (a. nigrofasciata), ale určite je ich viac ale hlavne viem o nich len z čítania na internete a to nie je vždy spoľahlivý zdroj... hlavne mi ide o priestorové nároky a agresvitu, lebo predpokladám, že ak by mali menej miesta nedorastú do plnej veľkosti. Samozrejme nechcem tým povedať, že by som do toho akvária strčil napr. cichla temensis a spoliehal sa na to, že zakrpatie :chuckle

Šlo by dať napríklad tie meeki a ešte jeden druh po páre z každého?
Predpokladám, že požiadavky na nádrž sú rovnaké ako u ostatných, mäkká voda s výkonným filtrom, jemný štrk, korene a kamene...

Verím, že spopularizovanie stredných amerických cichlíd by mohlo pomôcť ich rozšíreniu v domácnostiach, hlavne kvôli priestorovej nedostupnosti 600+ l akvárií.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Reklama

Re: Stredne veľké americké cichlidy

Poslaťod Junaksk » Sob 02. Jan 2010 17:21:29

pokial spravne viem tak meeki su agresivejsie ryby ne herosky alebo akary ale na to su tu jancibie amafisto stiff alebo admin ak som nekoho zabudol ospravedlnujem sa ja by som bol skorej skepticky k tomu akva? kolko ma rokov? ake ma rozmery ? lebo ak to bolo skontruvane na mäsozrave rastliny nemusela sa dat potrebna hrubka skla specialny silikon na spoje a podobne veci teraz su na to firmy s licenciou ktore lepia akva so skla potgrebnych parametrov na dany objem vody
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod Junaksk » Sob 02. Jan 2010 17:34:16

mal som na mysli mefisto a tarez som si vsimol ze mas tam uvedene rozmery, tak hrubka skla je aka? lebo pocitaj ze v nom budes mat hydrostaticky tlak 5 kPA ten ti bude posobit na steny nadrze plus tlak na spodok mame 250 l = 250kg plus dajme tomu 50 kg strk kamene korene 3OOkg dokopy to ti spravi 3 kN tiaz a spravi ti to tlak na spodok 600 Pa na spodnu stenu budes mat tlak 5,6 KPa a to j dost na to musi ist sklo od pol cm do 0,75 cm ja mam na 200 l polcm skla.
Obrázok užívateľa
Junaksk

Poslaťod Aldebaran » Sob 02. Jan 2010 17:39:09

hrúbku skla som nemeral, keď sa mám priznať... ale tipujem to na 5mm. Keď si na to spomeniem, zmerám.
Určite by ho trebalo znovu vyšpárovať a silikónom utesniť a dolepiť výstužné lišty, ale viem, že v jednom menšom, tiež vlastnoručne lepenom akváriu mali aj ryby a akvárium držalo, netieklo ani nepraskalo. Môj (snáď) budúci svokor je veľmi zručný človek a niekedy ma až prekvapuje, k akým rôznym materiálom má prístup :chuckle

Mefisto: ďakujem za odporúčanie, len sa ešte chcem spýtať, či ten návrh je všetko dokopy v nádrži, alebo každý riadok je samostatný návrh (okrem tých sumcov :D ), lebo ak sa to dá dať dokopy všetko, tak začínam prehodnocovať svoje predstavy o priestorovej nedostupnosti amerických cichlíd :chuckle

inak, máš na tom videu naozaj krásne ryby :yes
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Junaksk » Sob 02. Jan 2010 17:40:20

ja mam herosky v 200l akva 4ks zatim su male a viem ze vhodnejsie by bolo vecsie akva ale uviime chcem si ponechat jeden par ak sa vytvori a pridat tam geophagov steidachneri uvidime ci to bude fungovat
Obrázok užívateľa
Junaksk

Poslaťod Aldebaran » Sob 02. Jan 2010 17:55:46

ejha, tak to znie zaujímavo teda :mrk

Inak, tie multispinosy sú nádherne ryby ako práve zisťujem, tie ostatne som viac-menej poznal (ale iba po slovensky :P ).
Ak niekto pozná iné zaujímavé stredne veľké ameriky, kľudne ich sem hoďte.

Túto tému som zakladal s cieľom pomôcť nielen sebe, ale všeobecne spopularizovať tieto ryby, ktoré sa podľa mňa pohybujú v takej "šedej zóne" (skôr ľudia chovajú apistogrammy alebo potom už vo veľkom ocellatusy, parachromisy a ďalšie obry) a preto sa o nich toľko nevie. Lebo verím, že sú častokrát farebnejšie a možno aj zaujímavejšie ako podobne veľké afriky.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Junaksk » Sob 02. Jan 2010 18:00:53

je tam vela druhov geophagov, potom akariek crenicichiel-tie sa tazko zhanaju .....
Obrázok užívateľa
Junaksk

Poslaťod Aldebaran » Sob 02. Jan 2010 18:23:50

MEPHISTOCICHLIDS píše:Stredne velkých rýb je vela postupne budem niektoré predstavovať.
Budem to robiť po rodoch a budem uvádzať len tie dostupné a plus minus aj cenu.

Tak ak to takto urobíš, tak ja a verím, že aj kopa iných ľudí, ti bude veľmi vďačných. Osobne si myslím, že ak by si to potom zosumarizoval do nejakého šikovného článku, admin to veľmi rád hodí aj na hlavnú stránku portálu.

Zase sa budem opakovať, ale máš nádherné ryby na tých fotkách. Teším sa na ďalšie rody :yes
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Peter304 » Sob 02. Jan 2010 18:28:41

otázka ohladom tych meeki už dlho som nevidel tak sfarbene ryby ako cca15 rokov dozadu už nemaju tu červenu farbu aspon nie tie po obchodoch -
dajú sa ešte zohnat ryby zodpovedajúce svojmu názvu?
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Been thanked: 10 times

Poslaťod Peter304 » Sob 02. Jan 2010 19:05:26

dávam robit cca 650ku viac sa nedá škoda :( zostava ryb - rivulatus,salvini,ak zoženiem loisellei -(doporucene z temy čo do 400)
chcem doplnit meeki,synspila,možno ešte niaky heros asi rotkeil. pripomienky - návrhy ?
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Been thanked: 10 times

Ďalší

Späť na Všeobecne o cichlidách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia