Buduce Malawi akvarium

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Buduce Malawi akvarium

Poslaťod motomoto » Pia 01. Jan 2010 22:16:10

Ahojte som tu novy a planujem zariadenie nadrze pre malawi mbuny.

Nadrz: 120x40x50 (D,S,V) objem 240l (viac to zatial nepojde), stojan murovany nanom 5cm drevena doska na nu karimatka 0,5cm
Filtracia: vnutorny filter (biomolitan+hlavica) objem 5l, nejaky externak bud eheim alebo fluval.
Zariadenie: 3D pozadie este vyberiem nejake, jemny piesok 0,5-1mm, cierne kamene.
[album]Ryby[/album]:Pseudotropheus saulosi okolo 25ks

Mohli by ste mi prosim poradit v niekolkych veciach?
1.Bude tam nutne dat externak hned alebo staci az ked ryby trochu podrastu?
2.Kde sa daju v okoli Sale (prip.NR, alebo aj BA) nazbierat pekne kamene?Chcel by som cierne prip. tmave ale nie okruhliaky.Neplanujem cele akvarko zastavat kamenmi ale zopar kuskov bude treba na ukryty.
3.Poznate niekoho kto chova klasicke Ps.saulosi a nie coral red v okoli?Ja chcem modro zltu kombinaciu.Ake mate nazory na jedodruhove akva?

Vopred dakujem a ospravedlnujem sa za dlhy prispevok :angel:
motomoto

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Buduce Malawi akvarium

Poslaťod Rostratus » Sob 02. Jan 2010 11:31:49

Ahoj či budeš mať v akváriu externý alebo interný filter záleží od teba. Funkčné sú obidva. Je na tebe či radšej zmenšíš objem akvária z vnútorným filtrom, alebo radšej zvolíš vonkajší, ktorý ti bude zaberať miesto pri akváriu.

Či dať jednodruhové, alebo viacdruhové tak na to sme vytvorili túto tému. Každý má svoj názor tak si to môžeš prečítať:

http://cichlidportal.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=14&t=101

Inak vitaj na portáli :yes
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod motomoto » Sob 02. Jan 2010 14:10:15

dakujem za privitanie :D
Ja som viacmenej rozhodnuty pre to jednodruhove a filter vnutorny, uvidime ako to bude fungovat.Dufam ze sa rybam bude darit.Ohladne tych ryb a kamenov vie niekto poradit nejake lokality prip. ludi co predavaju?
motomoto

Poslaťod rado7121 » Sob 02. Jan 2010 14:43:29

Ja mám akvárium podobnej veľkosti a chovu cichlíd som sa začal venovať asi pred troma mesiacmi. Mal som vnútorný filter ale rozhodol som sa pre vonkajší TERA EX700. Nakoľko som si robil zadnú 3D stenu sám a osobne mi tam vadil. Ale funkčnosťou sú obidva dobré. Iba pri čistení a údržbe ma vonkajší filter výhodu lebo v podstate nezasahujem do akvária. A celú údržbu spravím s vonku a je tam možnosť kombinácie filtračných médií. Ale záleží na tebe koľko chceš investovať. Ako som povedal ja som si urobil zadnú stenu sám tým som ušetril a investoval som do filtrácie. Osobne som sa nechal inšpirovať videami na yotube. Tam nájdeš videá rôznych filtrov aj rýb. Čo sa týka rýb sú to odborníci ktorý ti poradia ako ich skombinovať len treba pozorne prečítať toto fórum aj ja som sa tu dočítal dobré veci.
rado7121

Poslaťod motomoto » Sob 02. Jan 2010 15:13:28

Ja sa chovu este len zacnem venovat vsetko mam uz poobjednavane cakam kym sa zacne po vianociach robit.Dovtedy este zhanam info kde sa da.
Co sa tyka filtra bude schovany v komore za pozadim cize nebude ho vobec vidno.Cistenie raz za 3-6 mesiacov je v pohode a bude mat objem 5litrov co by malo byt dost.Ak nie dokupit externy sa stale da.Uz som velakrat zvazoval pre a proti a rozhodol som sa pre molitan s hlavou.
Ohladne ryb uvazoval som o jednodruhovke a druha moznost mala byt 2-3 druhy mbun po 8-12 kusov.Pre jednodruhovku som sa rozhodol, aby tam mohlo byt viac samcov a agresivita dominantneho sa rozlozila medzi viac jedincov co by napr.pri 10 kusoch(max.3 samci)nebolo mozne.Takto som uvazoval mozno som mimo kludne kritizujte ak sa vam nieco nezda, necham si poradit.Este je cas.Ryby bude kupovat az niekedy vo februari ked sa akvrako zabehne.
motomoto

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 11:31:04

A ktoré ryby tam nakoniec budeš mať? Tie Pseudotrophues saulosi? Ja mám konkrétne P.saulosi, Coral red a sú to pomerne kľudné ryby. Ich chov a odchov nebude náročný. Inak medzi P.saulosi a P.saulosi coral red moc veľký rozdiel nevidím.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod motomoto » Ned 03. Jan 2010 13:19:12

Ahoj budem tam mat "obycajne" ps.saulosi.

Tie coral red by mali byt oranzove samicky nie?Coral red nechcem, viac sa mi paci modro-zlta kombinacia.Jedine coho sa trochu bojim je ze modry bude iba jeden samec a ostatni budu vyblednuti.Co myslis?
motomoto

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 13:44:15

Takto vyzerá ešte mladá nevyfarbená samička P.saulosi coral red:

Obrázok

Keď budeš mať viac samcov v nádrži vždy tam budeš mať jedného dominantného samca, ktorý sa ti najkrajšie vyfarbí a ostatní samci budú podriadení a bledší. S tým nič nenarobíš tak to je.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod motomoto » Ned 03. Jan 2010 15:31:18

Bledsi znamena ze budu sedi, alebo ze budu sice modry, ale nie az tak ako dominantny ktory bude tmavomodry s tmavymi pasmi?

Viem ze na nete je kopa obrazkov, mam ich kuknute, ale ide mi o osobnu skusenost, ktora moze byt casto uplne ina ako obrazky. Zalezi urcite aj od inych faktorov ako je krmenie, kvalita vody, ukryty, ci sa prave paria...
motomoto

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 15:37:48

Nevybarbený samec bude takýto:

Obrázok

Na fotke je ešte mladý tak to ber z rezervou. Postupne mu to žlté sfarbenie zmizne. Dominantný samec bude ďaleko tmavší.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 17 hostia