Vhodné materiály v akvaristike

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Vhodné materiály v akvaristike

Poslaťod Miho » Štv 31. Jan 2013 1:50:32

Pri navrhu akva narazam na urcite nestandartne technicke riesenia a snazim sa zistit ktore materialy mozem pouzit v trvalom kontakte s AQ vodou. Ak vychadzam z predpokladu, ze co je vhodne pre styk s potravinami bude dobre aj pre ryby, nasiel som cca osem techplastov, z kovov napr. eloxovany hlinik.
Len ci to zbytocne neprehanam s tou hygienou...?
Napriklad 3D pozadia sa robia tusim aj z epoxydovej zivice a to je zrovna material zavadny a zda sa, ze to rybam nevadi.
Trochu upresnim o co mi konkretne ide. Po usilovnom hladani vhodneho miesta som doma nasiel jeden bezprizorny kutik s podorysom 274x100 cm z ktoreho by som rad urobil zaizolovany "bazen" len s prednym sklom.
A pre to cca 20mm sklo treba vytvorit kotvenie. Najjednoduchsie sa mi zda zvarit presny antikorovy ram a ten ukotvit do betonu a nan nalepit sklo. A steny bude treba vytesnit tiez nejakym vhodnym materialom.
Co by ste poradili? Alebo sa na to vykaslat a jednoducho do toho priestoru vlozit celosklenene akva povedzme 240xnieco?
Miho

Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Reklama

Re: Vhodné materiály v akvaristike

Poslaťod l_laco » Štv 31. Jan 2013 7:00:44

Miho píše:Alebo sa na to vykaslat a jednoducho do toho priestoru vlozit celosklenene akva povedzme 240xnieco?

:yes zjednodušíš si tým všetko čo si zjednodušiť môžeš. Myslím že rozmer akva 240 * 100 * 60-70 cm nebude problém dať zlepiť. A aj keby ti ho museli lepiť na mieste bude to jednoduchšie ako riešiť nejaké zváranie a podobne. Nehovoriac o tom, že kvalita spojenia nerez (ale aj iný kov alebo hliník) + akvaristický silikón z dlhodobého hľadiska vraj nie je najlepšia. Silikón, ako sa ľudovo nazýva všetko čo je tomu podobné podporuje oxidáciu aj tam kde nie je prístup vody a vzduchu a to svojím kyslím zložením. Je jeden druh "silikónu" ktorý je neutrálny ale to je len tmel ktorý nie je vhodný na lepenie a tlakové spoje. Používa sa na klampiarske práce... no názov neviem.
Je tu niekde téma ako nejaký holanďan robil akvárium z dreva, preglejky a lepil tam len čelné sklo ... no osobne by som také akva najskôr napúšťal na dvore až potom v byte.
Je mi jasné že rozmer ktorý si si vybral nebude lacný, ale máš to takmer bez starostí. Dosť starostí ti zaberie výroba stojanu a ostatných vecí okolo akvárka.
No a s tou epoxidovou živicou to tiež nie je celkom najjednoduchšie ... len niektorá je vhodná.
Veľa štastia :hand
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod bobo242 » Štv 31. Jan 2013 9:50:12

tiez si myslim.. okrem vyriesenia prednej steny zo skla, musis vyriesit aj bocne, zadnu a dno.. ked si predstavim stavbu, hrubku takych stien a vahu betonu, jednoznacne by som isiel do celoskleneneho klasicky zlepeneho. pri sirke 100 cm, co bude urcite parada, mozes dat super 3D pozadie a bude to pecka. akurat treba dobre naplanovat a spravit stojan - asi z ytongu, pri tej velkosti a vahe.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Miho » Štv 31. Jan 2013 20:57:57

Chlapi, dik za reakcie.
Skusim celu situaciu skreslit a vytvorim k tomu novu temu.
Toto by sme mohli ponechat materialom. Nasiel som speci plexi pre akva ale ta cena je uplne uletena.
Musi to byt liaty PMMA + dake nadstandartne vlastnosti , nie extrudovany aby nemal vnutorne pnutia a nepraskal .
Teda co sa toho tyka urcite ostanem verny sklu.

Kód: Vybrať všetko
http://www.plexisklo.sk/images/Downloads/Plexisklo/Cenniky/Plexisklo_dosky/cennik-plexisklo-plexiglas-bloky-akvaria.pdf
Miho

Poslaťod l_laco » Pia 01. Feb 2013 6:57:15

V tej firme mi robí kamarátka, tiež som už na to plexisklo pozeral ... ale sklo zostáva stále najvýhodnejšia alternatíva.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Been thanked: 44 times

Poslaťod stiff » Pia 01. Feb 2013 9:45:25

Miho píše:Pri navrhu akva narazam na urcite nestandartne technicke riesenia a snazim sa zistit ktore materialy mozem pouzit v trvalom kontakte s AQ vodou. Ak vychadzam z predpokladu, ze co je vhodne pre styk s potravinami bude dobre aj pre ryby, nasiel som cca osem techplastov, z kovov napr. eloxovany hlinik.
Napriklad 3D pozadia sa robia tusim aj z epoxydovej zivice a to je zrovna material zavadny a zda sa, ze to rybam nevadi.
Trochu upresnim o co mi konkretne ide. Po usilovnom hladani vhodneho miesta som doma nasiel jeden bezprizorny kutik s podorysom 274x100 cm z ktoreho by som rad urobil zaizolovany "bazen" len s prednym sklom.
A pre to cca 20mm sklo treba vytvorit kotvenie. Najjednoduchsie sa mi zda zvarit presny antikorovy ram a ten ukotvit do betonu a nan nalepit sklo. A steny bude treba vytesnit tiez nejakym vhodnym materialom.
Co by ste poradili? Alebo sa na to vykaslat a jednoducho do toho priestoru vlozit celosklenene akva povedzme 240xnieco?

Ono záleží na výške nádrže. Ak ti stačí 75-80cm, tak by som šiel do celosklenej nádrže. Je to jednoduchšie a nakoniec asi aj lacnejšie. Ak chceš výšku napr 1m, tak potom železný (hrubý nerez je hodne drahý) rám. Tam je to potom najjednoduchšie riešiť na zemi. Inak by si musel na podstavec šalovať železobetónovú deku a do toho osadiť sklo... Tretia možnosť je železný rám zvnútra obložený s nerezovým plechom s čelným sklom, položený na podstavci, ktorý je železný, alebo murovaný... :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Matej » Pia 01. Feb 2013 20:15:01

stiff píše:
Miho píše:Pri navrhu akva narazam na urcite nestandartne technicke riesenia a snazim sa zistit ktore materialy mozem pouzit v trvalom kontakte s AQ vodou. Ak vychadzam z predpokladu, ze co je vhodne pre styk s potravinami bude dobre aj pre ryby, nasiel som cca osem techplastov, z kovov napr. eloxovany hlinik.

Ono záleží na výške nádrže. Ak ti stačí 75-80cm, tak by som šiel do celosklenej nádrže. Je to jednoduchšie a nakoniec asi aj lacnejšie. Ak chceš výšku napr 1m, tak potom železný (hrubý nerez je hodne drahý) rám. Tam je to potom najjednoduchšie riešiť na zemi. Inak by si musel na podstavec šalovať železobetónovú deku a do toho osadiť sklo... Tretia možnosť je železný rám zvnútra obložený s nerezovým plechom s čelným sklom, položený na podstavci, ktorý je železný, alebo murovaný... :mrk

Na vysku 1m uz je treba zelezny ram? Mam pocit ze som niekde videl akvarko asi 3*1*1 m a nebol tam ziadny ram.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Miho » Pia 01. Feb 2013 21:08:48

Uz som zacal rysovat, zajtra to tu zavesim na odborne posudenie. Treba to vidiet, je to v klenbovej pivnici (buducej vinoteke), ktora nema daleko od atomoveho krytu :lol: Preto sa stale vraciam k verzii bazena s prednym sklom, pol metra betona nepusti, uz len zaizolovat... Po vydatnej kostovke :drink zakazdym skoncim s myslienkou napustit celu pivnicu vodou a ryby krmit so snorchlom a v plavkach :lol:
Miho

Poslaťod stiff » Pia 01. Feb 2013 21:10:32

Matej píše:Na vysku 1m uz je treba zelezny ram? Mam pocit ze som niekde videl akvarko asi 3*1*1 m a nebol tam ziadny ram.

Jasné že netreba. :) Môžeš mať aj 1,5m vysokú nádrž, kľudne aj 2m, len aké hrubé bude sklo? Do výšky75-80cm lepia z 15mm. To by sa finančne oplatilo celosklenené. Ak by to malo byť vyššie a celosklenené z 19mm, alebo lepeného bezpečnostného skla, potom sa už skôr oplatí rámové, alebo betónové... Všetko záleží na peniazoch, ktoré si ochotný investovať. :mrk Ak máš bubáčiky, zabudni na železné rámy, betóny a kľudne aj na sklo. Choď do akrylátového monolitu.. :)
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod heno96 » Pia 01. Feb 2013 22:25:37

Nebudes mat problem s vyhrievanim nadrze kedze vo vinoteke byva chladnejsie ako napriklad v obyvacke alebo izbe.
Obrázok užívateľa
heno96

Been thanked: 21 times

Ďalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť