Malý splnený sen - akvária v byte na 7. poschodí

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Malý splnený sen - akvária v byte na 7. poschodí

Poslaťod Rasto_2001 » Ned 27. Jan 2013 21:44:37

Admin Rostratus píše:Nestraš. Ja som vybral najlepšie kusy, ktoré neboli zatečené. :chuckle A prisahám fakt, že som mal problém to odrezať. Ak neveríš opýtaj sa susedov, koľko som tam fidlikal. :dance

rezalo sa ti to ťažko kvôli tomu umakartu a ten je hrubý ak tak najviac 2 mm a teda 2x 2mm dôležité je z čoho bolo jadro teda stred tej dosky - videl som tam aj polystyrén.
Rasto_2001

Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Reklama

Poslaťod Matej » Pon 28. Jan 2013 13:31:06

A co take tie chovne kde akvaria stoja len na predlzenych bocnych sklach z akvaria pod nimi? Ako ma Fotko napriklad ... tam neni v strede podoprete nic, sklo to drzi samo a nic sa nedeje. Toto co ma admin su male akvaria, urcite by to udrzalo aj bez dosky... aj ked samozrejme by som tam nejaku dal aj ja, istota je gulomet :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Rasto_2001 » Pon 28. Jan 2013 13:55:49

Matej píše:A co take tie chovne kde akvaria stoja len na predlzenych bocnych sklach z akvaria pod nimi? Ako ma Fotko napriklad ... tam neni v strede podoprete nic, sklo to drzi samo a nic sa nedeje. Toto co ma admin su male akvaria, urcite by to udrzalo aj bez dosky... aj ked samozrejme by som tam nejaku dal aj ja, istota je gulomet :)

áno ale v tých chovňach nie je okrem vody a rýb nič .... tak že keď tam dáš piesok, nejaký ten šuter .....
Rasto_2001

Poslaťod Rostratus » Pon 28. Jan 2013 20:25:47

Rasto_2001 píše:rezalo sa ti to ťažko kvôli tomu umakartu a ten je hrubý ak tak najviac 2 mm a teda 2x 2mm dôležité je z čoho bolo jadro teda stred tej dosky - videl som tam aj polystyrén.

Hmm... tá tvoja hrúbka mi nesedí. Ja mám dva "originál" spojené umakarty a s tým lepom, alebo čo je medzi nimi to má 9mm až 1 cm. Preto som ho dal.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Rasto_2001 » Pon 28. Jan 2013 22:59:27

Môže byť, my mame určite 2 cm hrubé umakartové dosky zo starého jadra v pivnici kde to otec doviezol z nejakej prerábky tak sme zrušili starú latkovú pivnicu a dali sme tam toto - preto mám pocit že si z toho pamätám nejaký polystyrén.

V podstate je to jedno ak je to pevné ako píšeš tak prečo nie ....
Rasto_2001

Poslaťod Matej » Uto 29. Jan 2013 9:12:45

Rasto_2001 píše:
Matej píše:A co take tie chovne kde akvaria stoja len na predlzenych bocnych sklach z akvaria pod nimi? Ako ma Fotko napriklad ... tam neni v strede podoprete nic, sklo to drzi samo a nic sa nedeje. Toto co ma admin su male akvaria, urcite by to udrzalo aj bez dosky... aj ked samozrejme by som tam nejaku dal aj ja, istota je gulomet :)

áno ale v tých chovňach nie je okrem vody a rýb nič .... tak že keď tam dáš piesok, nejaký ten šuter .....

No neviem, ja som videl v chovniach aj kamen v strede a nic sa nedialo :) piesok je rozlozeny rovnomerne, tam by som nejaky problem nevidel... ja samozrejme chapem co myslis, nejake velke bodove zatazenie v strede nepodlozeneho skla, to zavana pruserom, ale pri tych rozmeroch co robi teraz admin to podla mna nehrozi, a ked tam este da nejaku tu dosku tak uz vobec nie.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Matej » Uto 29. Jan 2013 9:15:08

Rasto_2001 píše:Môže byť, my mame určite 2 cm hrubé umakartové dosky zo starého jadra v pivnici kde to otec doviezol z nejakej prerábky tak sme zrušili starú latkovú pivnicu a dali sme tam toto - preto mám pocit že si z toho pamätám nejaký polystyrén.

V podstate je to jedno ak je to pevné ako píšeš tak prečo nie ....

Toto som tiez videl, kamaratovi sme pomahali burat jadro a presne takto to vyzeralo, dve dosky toho umakartu a v strede bolo nieco ako polystyren, tak sa to klasicky robilo. Admin asi pouzil len tie vonkajsie platy a spojil ich, alebo to mal uz original bez toho izolacneho stredu.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod stiff » Uto 29. Jan 2013 10:46:56

Či by tam bol umakart, drevotrieska, alebo iba polystyrén, dokonca 1cm hrubá karimatka (alebo niečo podobné) je úplne jedno pri tomto objeme... Ak je stojan v rovine, bude to v pohode. V chovniach sa na stojanoch bežne "vynímajú" 1,5m dlhé nádrže o objeme 300-400l, ktoré stoja iba na dvoch priečnych podperách s pásikmi polystyrénu. Podpery sú iba na bokoch nádrží pod bočnými stenami a celé akvárko "leží-visí" vo vzduchu. Na stojanoch je 5 nádrží nad sebou... A bežne tam majú naskladané "útesy" zo skál na holom dne. Ak tam nenaložím fúrik veľkých šutrákov, tak nevidím problém. To by sa jeden divil, ako to majú niektorí porobené a drží to... Ja mám napríklad dva stojany z joklu 40x40mm a na každom mám 3ks 400l nádrží z 10mm skla. Drží to spoľahlivo. Už roky :) Tie stojany sú šrubované a pod každou nádržou sú dva pozdĺžne jokly (na nich je položené akva), na nich je 2cm hrubý a 5cm široký polystyrénový pásik, ktorý stlačilo na niektorých miestach na 3mm. :mrk

Takýto vymakaný stojan do eLka, takto previazaný musí udržať niekoľko ton statického zaťaženia. Keby na ten ytong dal iba polystyren, musí to byť v absolútnej pohode, ak je to v rovine a akvarka nebude krútiť. Pri dlžke 120cm na akvarko je to v podstate jedno ak je to dobre zlepené a podložka (polystyrén) si dovolí svojou tvrdosťou(mäkkosťou) tomu akvárku sadnúť tak ako má... :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod terrible » Uto 29. Jan 2013 15:30:39

Keď už sme pri tých podložkách, aký polystyrén dávate pod nádrže? Normálny, alebo extrudovaný?
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod l_laco » Uto 29. Jan 2013 19:35:36

Keď sa tu už teda rozoberá to podkladanie akvária.
Podaktorí mu určite budú rozumieť ...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R9-mKgHV1W0[/youtube]
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia