stojan pod akvarium 650 litrov

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

stojan pod akvarium 650 litrov

Poslaťod cai cai » Uto 22. Jan 2013 20:47:26

Zdravim,tak konecne som sa dostal k tomu,ze idem zriadit druhe akva o rozmeroch 180x60x60 cm.A tu hned prvy problem,STOJAN.V plane mam stojan zelezny,ktory bude oblozeny drevotrieskou.Prikladam nazorne nakresy,pre lepsie pochopenie a lepsie poradenie.Stojan ma mat rozmer 100x60 a vyska 70cm.To je podorys stojana,na vrchu ma byt ram o velkosti 180x60 cm. Cize vrchny ram(aj akva ) bude do kazdej strany vytrcat oproti spodku 40 cm.Ram vrchny aj spodny ma byt s jokloviny 6x3cm plus priecky v strede.Nohy maju mat rozmer 6x6 cm,hrubka profilu u noh je 3mm.Len neviem,ze aka hrubka profilu by stacila na ramy, ci hrubka 2 alebo 3 mm.Kriziky na obrazku oznacuju polohu noh. A udrzi takyto stojan vlastne take akva?Takto navrhnuty?Dakujem za reakcie a komentare!
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
cai cai

Has thanked: 26 times
Been thanked: 1 time

Reklama

Re: stojan pod akvarium 650 litrov

Poslaťod l_laco » Str 23. Jan 2013 8:08:00

Tak táto téma ma dosť zaujíma a ak nevadí rád by som prispel nejakým názorom.
Takto pred rokom som si totiž zváral aj ja môj rám pod akvárko a tiež som špekuloval ako ho urobiť, pekne, účelne a lacno ... a začal som podobným nákresom.
Hneď na úvod by som ti navrhol, aby si si zvolil na celý stojan rovnaký rozmer jokloviny. V jednoduchosti je krása, tým skôr že to bude všetko pekne do seba zapadať. Ja sám som to neurobil a potom som aj banoval. Navrhoval by som ti jokel 50 x 50 mm s hrúbkou steny 3mm. Zaťaženie to vydrží, dá sa to dobre zvárať aj v prípade že medzi zváranými plochami bude trošku väčšia medzera ak to krivo odpíliš.
Druhá vec je rozloženie tých nôh ... nie je mi celkom jasné prečo si ich tak posunul a tým zmenšil stojanovú plochu na 100 cm ... to sa mi vidí dosť málo. Pokiaľ chceš aby ti boky trochu prečnievali mimo podstavec tak daj urobiť potom väčšiu podkladovú dosku, ale stojan by som urobil čo možno najširší. Aj kôly ohybu ktorý môže ( a aj vznikne) pri zváraní, ale hlavne kôly stabilite. No a tiež si myslím že to bude vyzerať lepšie. Taktiež by som tie dve bočné nohy neposúval tak moc do vnútra... jedine ak plánuješ na to zavesiť dvierka, tak kôly pántom...
Bolo by dobré keby si načrtol aj to, ako to potom plánuješ obložiť drevotrieskou.
Tu je krátka dokumentácia ako som robil stojan ja:
http://cichlidportal.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=26&t=2423&start=0
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod cai cai » Str 23. Jan 2013 11:21:24

laco inspiroval som sa hlavne tvojim stojanom,narazam aj na krajne nohy,kvoli pantom.nechcem robit robusnu skrinku pod ram,preto,len 100 cm a mysliz,ze musi byt hrubka joklov az 3 mm,ci stacia aj 2?dik
cai cai

Poslaťod l_laco » Str 23. Jan 2013 11:51:00

Aha ... OK, ano pre pánty sa tie nohy musia posunúť o 7 cm. Hrúbka drevotriesky je 18mm tak s tým treba rátať a vopred vedieť ktorá doska pôjde z ktorej strany aby si si vedel posunúť rozmer pred zváraním, potom sa to ťažko rieši.
Ja osobne by som tie krajné nohy dal viac ku kraju ... hoc aj úplne na kraj rámu. Myslím že na vzhľade to nič nepokazí, pod akvárkom budeš mať dosť úložného a technického priestoru na filter, prípadne vedro a tak ... ešte raz upozorním že pri zváraní sa ti ten voľný koniec vyhne smerom hore alebo dole, možno len o pár mm no môže to robiť galibu ... ja som síce použil tenší profil 40/20 ale potom som to musel prerovnávať a bez nahrievania to bola celkom fuška.
Hrúbka steny jokloviny by mohla stačiť aj 2mm, pokiaľ dodržíš to, že vždy aspoň 2 strany jokloviny z nôh budú lícovať na 2 strany jokloviny z rámu tak by sa tam nič nemalo stať. Tlak sa tým prenesie.
Ešte drobnosť ... nad nejakými štelovacími nožičkami si neuvažoval? Mal by si ...
Ja som totiž po tom ako som rám položil na určené miesto zistil, že mám tak krivú podlahu, že som musel podkladať rohy až o 5 - 8 mm. Keby som robil rám teraz použil by som 8 ks nožičiek. Stačí matica M 10 alebo radšej M12 navarená na rám a cez dieru by prechádzal šrób ktorým by sa dala otáčaním štelovať výška.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod Jules » Str 23. Jan 2013 12:01:27

Ked pozeram ake skrinky davaju vyrobcovia aj na akvaria vacsich objemov, tak tie nase sa mi zdaju vzdy luxusne predimenzovane :D Ja mam na moje akvarko 200x60x60 murovany podstavec z porobetonovych tvarnic. Je to preto, lebo som vedel ze akvarko bude na tom istom mieste stale, keby som vedel ze ho niekedy budem premiestnovat, tak asi rozmyslam nad podobnym ako ides majstrovat ty.
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod cai cai » Str 23. Jan 2013 13:24:13

ved prave to,ze ked vidim tie skrinky ake predavaju,tak potom clovek fakt,nevie,ze co si ma o nich mysliet.ale asi predsa dam aj na spodny aj vrchny ram jokel 6x6 cm,hrubka 2mm
cai cai

Poslaťod l_laco » Str 23. Jan 2013 14:16:26

Prečo 6 x 6 cm????
Ako bezpečné maximum vidím 5 x 5 cm no v podstate som presvedčený, že úplne by stačilo 4 x 4 cm ale s tým, že by som nohy rozmiestnil tak ako som ti navrhol ...
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod cai cai » Str 23. Jan 2013 14:37:30

nohy uz mam kupene,rozmistnim ich po krajoch 100x60 s tym,ze dve budu este v strede.vecer dam navrh aj ako by to malo vyzerat po oblozeni.rohy podstavcov budu spilovane v 45 stupnovom uhle a tak zvarane,tympadom nohy budu na dvoch jokloch sucasne.
cai cai

Poslaťod cai cai » Str 23. Jan 2013 22:29:51

Tak po Lacovom poradeni robim stojan predsa inak,nakoniec bude stojan pod celym akva 180x60.Nohy budu 6x6cm o hrubke 3mm a bude ich osem a dva rovnake ramy hore aj dole,len hore budu este tri priecky a dole len jedna v strede.Ramy budu s jokloviny 6x3 cm o hrubke 2 mm v rohoch spilovane do 45 stupnov,aby nohy prekryvali pozdlzne aj priecne profily,prikladam nakres,plus ako by to malo byt zhruba oblozene.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
cai cai

Poslaťod l_laco » Štv 24. Jan 2013 6:54:06

Rozhodol si sa správne, myslím že to bude vyzerať dobre. Musí ... veď je to kópia môjho stojanu :rofl ale to je v pohode :rock
Čo tie nastavovacie nožičky, nebudú?
Ak môžem poradím ti ešte drobnosť, ktorá ale celkom pekne ukáže ... a to je doska ktorá bude priamo pod akvárkom. Ja ju mám o 5cm širšiu na bokoch a vpredu.
Vidno to na tomto obrázku:
Obrázok

Ukáže to celkom pekne ... na fotke to síce tak nevynikne, ale v reále je to krajšie. Ja mám dosku pod akvárkom urobenú z dvoch kusov 18mm drevotriesky položenej na sebe a zlepenej a zošróbovanej dokopy, vyzerá to masívne a dobre. Predná hrana je ABS, zaoblená a rohy sú zrezané do oblúka ... keby som vedel aká je tá páska drahá vykašlal by som sa na to ... úplne stačí obyčajná.
A druhá vec s ktorou som maximálne spokojný že som ju dal urobiť tak ako som dal je otváranie krytu nad akvárkom.
Foto tu:
Obrázok

Obrázok

Obrázok
Ide o to že ak urobíš nad akvárkom kryt ktorý bude mať tú čelnú dosku napevno bude ti
1 - zavadzať
2 - veľmi rýchlo sa zamokrí a začne "pučať" ... odujú sa rohy a hrany.
Preto som to ja riešil tak že kryt je zložený z troch horných dielov, kde prvý od čela akvárka otváram pri kŕmení, druhý pri čistení a tretí je pevný. Ten to celé spevňuje. Kryt je položený na bočných sklách na hranolčekoch z masívu so zárezom na šírku skla, tým sa nerozíde do strán a v strede je spojený nakoľko je vyrobené z dvoch kusov.
Ale to sú len detaily ... veď nejako to vymyslíš. :yes
Obrázok užívateľa
l_laco

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 94 hostia