Založenie biotopu Tanganika

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

Založenie biotopu Tanganika

Poslaťod odin27 » Štv 03. Jan 2013 21:20:04

Zdravím akvaristi, uvažujem, že akvárium prerobím na Afriku, vzhľadom aj na to, že mám problémy teraz s nádržou kvôli sanici, ale aj tak už posledne dni sa obzerám po cichlidách a som takmer rozhodnutý že by som do toho šiel, zaujímajú ma vaše názory a postrehy a mám aj pár otázok pre skúsenejších odborníkov:

- Aký piesok dať na dno, páči sa mi biely len chcel by som presne vedieť aký zvoliť
- Rastlinky to je jasné, Anubias, Giant vallisneria...
- Rybky ?
- Kamene, toto ma najviac zaujíma aké kamene si mám zaobstarať ?
- Aké osvetlenie ?
odin27

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Založenie biotopu Tanganika

Poslaťod Rostratus » Štv 03. Jan 2013 22:03:41

Ahoj ako prvé by bolo dobré aby si napísal tvoj objem a rozmery nádrže. :yes
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod odin27 » Štv 03. Jan 2013 22:07:13

Ospravedlnujem sa, objem 240 litrov, rozmery 120x40x50
odin27

Poslaťod Rado » Pia 04. Jan 2013 7:04:34

Ja osobne používam piesok, ktorý sa dáva do pieskovej filtrácie. biely, kremičitý- kúpiš napr v mauntfielde, baumaxe..., rastliny máš, ryby - podľa vkusu a nádrže. Ak ti vyhovuje jednodruhové akva, dal by som tam nejaký druh tropheusov. Ak chceš mať ryby pomiešané, môžeš si vybrať zo spektra šnekáčov, compresákov a iných druhov, ktoré tu nájdeš, keď sa trošku pohrabeš v podobných témach. Kamene - veľa priaznivcov požíva veľké okrúhlaky z potokov. Osobne sa mi nepáčia. V mojom akva mám dierované skaly z chorvátska, no zoženieš niečo podobné v ktorom koľvek obchode s kameňom. Voda pre tanganiku tvrdá, ale o tom tu je tiež dosť písané.Tak do toho :yes
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod odin27 » Pia 04. Jan 2013 8:57:25

Vďaka...a osvetlenie? Chcel by som niečo kde pekné vyniknú farby rýb a biely piesok
odin27

Poslaťod Gregy » Pia 04. Jan 2013 10:18:46

Osvětlení záleží na tom jakou máš rampu, pro kolik zářivek. Určitě musíš mít něco jako Philips TLD 865, to je základ. Je to denní světlo, které působí přirozenou barvou. A pokud máš místo ještě na jednu tak tam těch možností je spousta, záleží co se komu líbí. Určitě by mohla být zajímavá modrá (třeba Marine GLO nebo Sylvania CoralStar) nebo mě se velmi osvědčila kombinace té TLD 865 + Dennerle Trocal African Lake. Nemám vůbec problémy s řasou, osvětlení je krásně přirozené co se týká barvy světla.
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod bobo242 » Pia 04. Jan 2013 12:13:38

len poznamka - v tvojom pripade by som nesiel do tropheusov - mas pre nich malu nadrz a nie su prilis vhodne pre zaciatocnika, chovaju su vo vacsich skupinach z jedneho druhu. odporucam ti kombinaciu - lamprologus, altolamprologus, neolamprologus, julidochromis, pripadne cyprichromis. mozes mat viac druhov = tvarova a farebna pestrost a relativna nenarocnost na chov. len to nesmies prerybnit a musis zabezpecit kvalitnu filtraciu. vsetko potrebne sa tu urcite dozvies, drzim palce. co sa tyka piesku a kamenov, najlepsie je si pozriet videa a fotky z jazera a skusit napodobnit to, co na nich vidis, teda aspon podla mna..
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Byk1984 » Pia 04. Jan 2013 12:37:33

Suhlasim z bobom.Do tropheusou nechod.Su to dost narocne ryby na chou.
Bobo ti navrhol taktiez dobru kombinaciu ryb ako su napriklad Lamprologusi,neolamprologusi,altolamprologusi,julidochromisi,cyprichromisi,atd... je vela druhou s ktorych sa da vyberat.
Vybrat si vsak musis ty sam co sa ti paci.CHod na nejaku stranku,ktora ma nejaky atlas ryb,(nebudem ziadnu menovat kvoli reklame)a verim ze si tam vyberies.Tanganicke cichlidy niesu az tak farebne ako Malawi cichlidy,ale je na nich co obdivovat.
Vytvor si hlavne vlastnu predstavu o tom co chces ty a my ti tu pomozeme doladit to.
Kamene su dobre s potoka,alebo ako sa pisalo s nejakeho obchodu,kde predavaju okrasne farebne kamene,ale podla mna to s obchodu bude zbytocne predrazene.
Piesok tu uz pisali,klasicky kremicity do bazenovych filtracii.Nieje drahy a dobry.Su aj jemnejsie piesky v akvaristykachale zbytocne vyhodis za 2kg-3euro,ked v mauntfilde trosku hrubsia zrnitost,ale 20kg-8eur
ohladne rastlin,osobne nedoporucujem,ryby ich bes tak vzhrabui a budu ti plavat.Jedine ze ich o nieco uviazes (o kamen) a tak osadis.Ryby stale ryju v dne
Na osvetlenie nejak nesom,mne sa vsak osvecili trubice Philips tepla biela a studena biela
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod odin27 » Pia 04. Jan 2013 13:12:40

Dik chalani, akvaristike sa venujem uz asi 15 rokov len doteraz vzdy som maval rastlinne spolocenske akvaria...len v poslednom case holandana ale ako mi zacali problemy so sinicou tak som sa zacal obzerat po tanganike a to aj vdaka tomu ze paci sa mi to ma to nieco do seba, ryby su prenadherne a hlavne netreba tam tolko rastlin cize nebudem musiet kazdy tyzden pretrhavat akvarium :)
K osvetlenie len tolko, mam tam miesto na 3 trubice tak asi jednu dam tu do modra to si este pozriem co je v ponuke.
Co sa tyka kamenov, ide len o to ze aby som nedal do akvaria daky hnus nieco co moze menit zlozenie vody/kvalitu vody ze ci netreba davat na taketo neico pozor alebo mam tam slahnut hocijake kamene ake sa mi len budu pacit ?
Este musim niekde zohnat ulity zo slimakov nech to mam vsetko pripravene a poto msa pustim do prerabky...
odin27

Poslaťod bobo242 » Pia 04. Jan 2013 13:45:22

co sa tyka mineralneho zlozenia kamenov, to vobec nemusis riesit ako pri holandanovi. v jazere je voda silne mineralizovana - tvrda, cize ziadny kamen nemoze vode ublizit, skor naopak, ja napr pridavam do piesku aj koralovu drt - to je presne opak toho co nechcu mat vo vode rastlinkari, cize vapnik a skusaju kamene pokvapkat octom ci nesumia. tu nic take nemusis riesit. okrem toho musis viac a castejsie menit cast vody, takze ziadne koncentrovanie cohokolvek nehrozi. su tu ine zasady - cislo 1 - filtracia o dostatocnom prietoku a objeme filtracnej hmoty. to co ti stacilo pri husto zarastenom akve a nejakych tetrach, tu nebude stacit a musis to nahradit poriadnym filtrom, radsej vzdy s vacsimi parametrami ako sa udava na obaloch filtrov - napr ze filter pre akv od 250 -300 l. Pri tvojom akv. by som dal aspon 4-5 l filtracneho objemu s min prietokom 400 - 500 l/hod. ak das napr 2 filtre, tak dokopy. vela ludi ma vonkajsi + vnutorny, keby jeden vypadol, slape zatial druhy. 3 trubice tam budu podla mna moc a zbytocne vypekat, uplne staci 1- 2.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Ďalší

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 31 hostia