Priezračná voda

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Priezračná voda

Poslaťod Attila SANISLO CSOKI » Sob 15. Dec 2012 10:05:55

Zdravým cichlid fórum.
Je to môj prvý príspevok tak že kľudne mi napíšte pravdu. Potrebujem poradiť vzhľadom vody v nádrži. Používam vonkajší filter a mám stále problém s čistotou vody. Neustále plávajú vo vode malilinké čiastočky, ktoré mi veľmi vadia .Keď vývodovú hadicu od filtra upravím tak aby nečeril tak silno vodu tak je to trochu lepšie , ale zas ryby veľmi lapajú po kyslíku. Vo filtri som už vymenil aj molitan na 45ku čiže na najjemnejšiu , ale nepomohlo to. Prosím poraďte mi čo by som mal stým urobiť.
Ďakujem za odpoveď.
Attila SANISLO CSOKI

Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Priezračná voda

Poslaťod Rostratus » Sob 15. Dec 2012 12:37:48

Ahoj v prvom rade vitaj na portáli.

Podľa toho čo píšeš neviem presne usúdiť aké čiastočky máš namysli. Podľa mňa myslíš malinké bublinky z filtra. Používaš roztrekovaciu rampu?

Ak máš namysli drobné nečistoty, tak tie ešte môžeš eleminovať filtračnou vatou, ktorú dáš do filtra. Ale ak si kupoval origoš filter, pravdepodobne vata bola súčasťou balenia. Viď obrázok.

filtracna_vata_akvarium_filter.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jaro » Sob 15. Dec 2012 16:25:42

vata je super vec, ja na nu nedam dopustit.
ak Ti nepomoze ani to skusaj chemiu - nejaky CrystalWater, Clynol, al. aqua clean - tieto pripravky zabezpecuju "vychytanie" drobnych spiniek, resp. nabalenie do vacsich, ktore uz filter zachyti.
Ale podla mna je Tvoj filter slaby, mozno este nezabehnuty (o tom tu najdes uz posisaneho dost). Najlepsie je kombinovat dostatocny objem peny Filtren TM 30 s vatou + na 50l jedna lyzicka soli....
To zabezpeci cistu vodu.
Obrázok užívateľa
jaro

Images: 24
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Gregy » Ned 16. Dec 2012 11:42:15

To s tou filtrační vatou je určitě pravda, nicméně spíš by bylo potřeba napsat něco víc o podmínkách v akváriu - tzn. velikost, počet a velikost ryb, konkrétní typ filtru, celkový stav akvária atd. Mě se to objevilo asi před 14 dny taky, není to nějak hrozný, ale nelíbí se mi to. Zkusím vyměnit filtrační vatu za novou a snad to pomůže. Je pravda, že už je to pár měsíců co jsem ji měnil. Ono se i doporučuju tuto vatu neprat, ale rovnou vyměnit za novou, zaprvé se pere dost blbě a vždycky v ní dost bordelu zůstane a za druhé z hlediska biologické filtrace nemá moc význam, jelikož jsou pro to určeny jiné materiály.
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times

Poslaťod Attila SANISLO CSOKI » Ned 16. Dec 2012 22:24:28

Ešte raz ďakujem všetkým za radu.
Nádrž má 500 litrov , filter je starý , ale veľmi dobrý FLUVAL 403. médiá : zo spodu-molitan 45, sera siporax , zeolit a nakoniec filtračná vata JBL symec. Vzduchové bublinky , ktoré spomínate pochádzajú z roztrekovacej rampy vyplávajú na hladinu , ale tie tzv. čiastočky ostávajú a kolujú v nádrži. Predtým som sa kochal so spoločenským akváriom , ale pred rokom kvôli času na údržbu som prešiel na malawi a teraz pred mesiacom na tanganiku. Aj by som fotku prihodil , len problém mi robí to dať na fórum. Áno asi mate pravdu nie som nejaký počítačový maniak. Radšej som vonku v prírode.
Attila SANISLO CSOKI

Poslaťod Matej » Ned 16. Dec 2012 22:49:49

Skusal som hladat specifikaciu na ten fluval 403, nasiel som ze to ma nieco cez 5l objem a prietok 1100 l za hodinu.

To podla mna nie je na 500 litrove cichlidove akvarium dost, hlavne ak tam mas vicero ryb. Mozno preto to nestiha filtrovat tak ako si to predstavujes.

Pripadne skus castejsie menit tu vatu, mne sa to zvyklo velmi rychlo zaniest a potom uz to nefiltrovalo len brzdilo prietok.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Gregy » Pon 17. Dec 2012 7:58:12

No dobra, to mame neco o akvariu a o filtru, ted jeste neco o tech rybach prosim :-) Bez toho asi těžko něco vymyslíme. Nemyslím si, že by fluval 403 nebyl dostačující pro 500l akvárium s cichlidami. V jakém je stavu? Jak silný je proud vody z filtru? Máš ho správně poskládaný? Někdy pokud nedáš koše aby zapadli přesně do sebe a aby všechno těsnilo, tak se může narušit průtok vody filtrem a to může způsobovat špatnou účinnost filtru.

Zkus třeba pár dní (2-3) nekrmit a sleduj co se stane s vodou. Některá krmiva (třeba JBL NovoRift) dělají v nádrži neskutečný bordel.
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times

Poslaťod Attila SANISLO CSOKI » Pon 17. Dec 2012 20:48:41

Používam len SERA krmivá a spirulinu od Tropical. Filter je na 100% dobre poskladaný. Silu prúdiacej vody som už opísal, ak je slabý ryby sú pod hladinou a lapajú po vzduchu ak silnejšie čerí vodu tým je to horšie stými nečistotami.
Ryby : asi 15 kusov malawi , 15 ks dubois maswa, 15 ks tropheus bemba, 15 ks tropheus kiriza , 4 ks lulidochromis regani Chisanze, 4ks ancitrusi. Tropheusi sú cca 4-5 cm. Píšeš , že 2-3 dni nekrmiť , to rybky vydržia?
Attila SANISLO CSOKI

Poslaťod heno96 » Pon 17. Dec 2012 22:55:04

Ryby vydrzia 14 dní nejesť ;)
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod l_laco » Uto 18. Dec 2012 6:45:13

Attila SANISLO CSOKI píše: Neustále plávajú vo vode malilinké čiastočky, ktoré mi veľmi vadia .Keď vývodovú hadicu od filtra upravím tak aby nečeril tak silno vodu tak je to trochu lepšie , ale zas ryby veľmi lapajú po kyslíku. Vo filtri som už vymenil aj molitan na 45ku čiže na najjemnejšiu , ale nepomohlo to.

Možno je to blbosť, ale ja by som sa zameral na to čo píše v prvom príspevku. Ak voda z filtra čerí hladinu, niečo mu znečisťuje vodu...
- máš krycie sklá? Ak nie, je dosť možné, že prach ktorý ti napadá na hladinu sa zhlukuje a vytvára čiastočky ktoré ti znečisťujú vodu. A tým, že sú príliš ľahké plávajú väčšinou vyššie ako je nasávanie do filtra tak filter nemá šancu ich nasať.
Ja som osobne nikdy filtračnú vatu nepoužíval a vodu som mal priezračne čistú - nie však s cichlidami. Preto treba brať na zreteľ aj to, že ryby ktoré máš rýpu v dne a tak sa kal nemá šancu usadiť.
No najlepšie by bolo urobiť nejaké video kde by bolo vidno čo ťa vlastne trápi, pretože nejaké tie jemné čiastočky vo vode budú plávať vždy.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 102 hostia