225 litrů je pro většinu cichlid spíše spodní hranice, pro hodně druhů zcela nevhodné. Chtělo by to aspoň nastínit biotop - jižní Amerika, střední Amerika, Malawi, Tanganjika? Rostliny nebo bez rostlin? Kameny nebo kořeny? Takhle jednoduše se to říct nedá, ale řekněme, že by se dalo uvažovat cca o 8-20 rybách dle velikosti, přičemž ty maximální velikost v dospělosti by měla být tak do 15cm (pro tu samozřejmě platí těch 8 ks, možná i míň - zase to záleží na povaze ryb, cichlidy jsou dost agresivní a teritoriální).
Filtr pro cichlidy je nejlepší venkovní, jelikož nezabírá místo v akváriu, dobře se udržuje, je velmi účinný a spolehlivý. Cichlidy jsou poměrně náročné na kvalitu a čistotu vody, takže je třeba aby filtr byl co nejvýkonnější. Pro objem 225L bych hledal nějaký filtr, který je určený pro akvária třeba kolem 350-450L, ale může být i víc, průtok filtrem se dá regulovat a rozhodně neuděláš chybu pokud budeš mít filtr spíš větší než menší. Asi nejlepší co se dá koupit je německý EHEIM, ovšem je asi nejdražší, ale opravdu velmi kvalitní. Dále je dobrý třeba Fluval, TetraTec, JBL, Atman. Každý splní svou funkci, všechny by měli být snad kvalitní, ale pokud chceš jistotu ber
Eheim nebo Fluval. Sám mám doma Eheim a jsem maximálně spokojen. Ještě mám ale už asi 10 let starý Atman a funguje bez problémů. Ale rozhodně kup venkovní, ne vnitřní, to je k ničemu.
Topení záleží na tom, kde máš akvárium umístěné. Říkáš, že to bude v obýváku, takže tam většinu roku nebude potřeba, ale jelikož není prakticky rozdíl v ceně mezi různými výkony, tak doporučuju tak 100-150W. Slabší nekupuj, jelikož by možná nemuselo stačit, silnější taky ne, jelikož by se ti v případě poruchy mohli rybicky snadno uvařit. Myslím, že těch 100W by mělo stačit.
A písek je asi to nejmenší, tam záleží na vkusu každého soudruha
. Jemný, hrubší, světlý, tmavší... Koupíš v každé akvaristice. Dost to záleží na tom biotopu, takže o tom bych rozhodoval až si vybereš.