600L - Stredna Amerika - Co tam dat?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: 600L - Stredna Amerika - Co tam dat?

Poslaťod l_laco » Str 14. Nov 2012 14:57:52

Aké to sú "normálne a nenormálne" korene?
Ja mám mojich pár kúskov dreva z akvaristiky. Jasné že to nie je najlacnejšia možnosť, no celý tento rok ako som chodil po lese som nenatrafil na "kus dreva", ktorý by ma zaujal tvarom a vyhovoval kvalitou - tým mám na mysli to, aby nebol hnilý, práchnivý a aby to nebol nejaký bývalý ihličnan. Zvažoval som už aj tú možnosť že niekoľko samostatných konárov zviažem PVC páskou do tvaru koreňa a nejako to tam umiestnim. No nemám výtvarné nadanie a nič sa mi nepodarilo vyskladať. Tak aj naďalej vždy keď idem do nejakej akvaristiky pozerám, či mi nejaké poleno nepadne do oka :-)))
Veď to akvárko nemusíš vyskladať na prvý krát ... to moje prechádza miernou úpravou takmer každý týždeň. Vždy niečo prehodím, posuniem a tak ... zmena je život .-))))
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Reklama

Poslaťod Matej » Str 14. Nov 2012 15:27:25

Jasne, ja nemam nejake extra naroky, ale ked ma to akvarko skoro 170cm na dlzku tak som tam chcel dat aj nieco vacsie ako taku dominantu a s tym je prave problem :( Male su na predaj, ci uz v akvaristikach alebo na inzerat ale nic vacsie som zatial nenasiel :(
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod bobo242 » Str 14. Nov 2012 15:48:03

Matej píše:Narazil som na mensi problem, mam trosku problem zohnat nejake normalne korene, nema niekto na predaj nahodou?

Neviem odkial si, ale v BA Zoodom mava celkom pekne drevka, male aj velke, ale d..e im trochu s ich cenou..Druha moznost je burza v Ruzinove, tam tiez zvyknu chodievat aj drevkari predavat..
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod perchess » Str 14. Nov 2012 17:12:59

Matej, urob si prechádzku na Kamennú, nájdi starý dub alebo buk a hľadaj pod ním polámané staré hrubšie rozvetvené konáre. Alebo pohľadaj rúbanisko a vykop niekde koreň, ak sa ti chce trošku si zamakať :chuckle. Ponuka je dosť široká, platí sa vatikánskou menou a ešte urobíš niečo pre svoje zdravie :hug
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times

Poslaťod Matej » Str 14. Nov 2012 17:20:58

perchess píše:Matej, urob si prechádzku na Kamennú, nájdi starý dub alebo buk a hľadaj pod ním polámané staré hrubšie rozvetvené konáre. Alebo pohľadaj rúbanisko a vykop niekde koreň, ak sa ti chce trošku si zamakať :chuckle. Ponuka je dosť široká, platí sa vatikánskou menou a ešte urobíš niečo pre svoje zdravie :hug

No, toto ma zrovna moc nelaka ale je mozne ze to tak aj dopadne :) Keby som nasiel nejaky pekny odpadnuty konar to by bolo v pohode, ale kopat koren to uz je moc :)
Treba to potom nejako osetrit ten konar, ci rovno len bachnut do akvarka? Ze bude farbit mi je jasne, len ci to netreba nejako specialne ocistit...
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod l_laco » Str 14. Nov 2012 20:10:19

Farbenia sa neboj, bude to pekné, skôr by som mal obavu z toho ako tam bude taký "obyčajný konár" vyzerať ..ale skús. Ako som už napísal, tiež som hladal po lesoch a veru ... nič pekné som nenašiel. problém bol v tom že dubové drevo bolo zvyčajne už práchnivé a bukové konáre rastú sakramensky rovné ... naozaj je rarita nájsť nejaký pekne tvarovaný ..ale tak možno len tu v našich lesoch. Najviac pekných kúskov bolo nejakých bývalých ihličnanov, ale to bolo mäkké už na dotyk a to ešte nebolo ani nasiaknuté vodou .. tak do toho som sa nejako nehrnul. Ale netreba sa vzdávať a hľadať. Taktiež by som a nedržal predstavy jedného veľkého kusu dreva. bude to náročné na manipuláciu, bude to v podstate len na jedno použite - tým myslím že sa to nebude dať nijako inak poskladať a uložiť .. skúsil by som 2 - 3 menšie kúsky a naskytne sa ti možnosť vytvoriť opticky jeden veľký kus ale aj rozhádzať ich a tak vytvoriť viac priestoru na tvorbu teritórií.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod Peter304 » Str 14. Nov 2012 20:34:44

Zdravím ja osobne som skôr zástancom biotopu takže by som CA a JA nemiešal. Skús ryby aké chceš aj tak to časom zmeníš nech už si vyberieš akékoľvek -poznám to ja si vyberám kľudnejšie druhy (môžem ich dať viac) Všetky tieto ryby majú svoju osobnosť aj (relatívne) kľudným rybám to niekedy prepne a nie každá osádka si musí ako sa hovorí sadnúť. Ak to niekomu funguje nemusí to fungovať tebe a opačne tebe môžu fungovať ryby ktoré inému nie. Moja kombinácia by bola keď chceš tie splendidy tak ku nim napr. robertsoni a niečo z menších viejí - breidohri,heterospila,ufermani 25cm ryby niesu v 600l až tak malé.
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Poslaťod perchess » Str 14. Nov 2012 20:47:37

Ešte sa vrátim k tomu drevu. Celkom dobrý článok je tu:
Kód: Vybrať všetko
http://www.akva.sk/clanky/koren.php

Ja mám vo svojom akvárku len 3 menšie korene, všetko ostatné sú dubové konáre. Bol to cca 2-3 roky spadnutý dubový konárisko, takže mäkké drevo bolo takmer všetko odhnité, ostalo len tvrdé jadro. To som na 2 týždne namočil do suda, potom len zľahka dočistil, skrátil na potrebnú dĺžku a šup do akvárka. Farbilo, ako každé drevo, na to sa musíš pripraviť. Pravidelnými výmenami vody sa postupne výluhy zredukujú. Ale oskary majú výluhy radi.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times

Poslaťod l_laco » Štv 15. Nov 2012 7:44:30

Matej píše:Jasne, ja nemam nejake extra naroky, ale ked ma to akvarko skoro 170cm na dlzku tak som tam chcel dat aj nieco vacsie ako taku dominantu a s tym je prave problem :( Male su na predaj, ci uz v akvaristikach alebo na inzerat ale nic vacsie som zatial nenasiel :(

No moje mám 200cm na dĺžku a myslel som si že wau ... ale veľmi rýchlo som zistil že to nie je nič moc a že aj keď je plocha dna 200x55cm je to v podstate málo a tak zapratať to nejakým kusom dreva je škoda. Taktiež to bude iné ako budú ryby rásť. Keď som tam mal 25 ks rýb vo veľkosti 5-8 cm bolo to OK, ale ako rástli bolo vidno že potrebujú priestor na plávanie, takže som to rôzne prestavoval, vyberal kamene a snažil sa urobiť miesto na dne pre geošov ale aj nejaké úkryty pre ostatné ryby.

Pokúšať sa o biotop je fajn ale je to na úkor toho čo sa ti páči. Pokiaľ nájdeš ryby ktorým bude vyhovovať voda ktorú máš, krmenie kroté budú dostávať je úplne jedno či budú z JA alebo SA. Robíš si akva pre svoje potešenie a nie aby si prezentoval nejakú časť sveta, či? :-)) Je to vec vkusu. Tým rybám je to jedno, aj tak sa väčšina z nich vyliahla niekde v chovni :-)
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod Matej » Štv 15. Nov 2012 21:55:26

Takze skusim to takto : ocellatusy + splendidy + loiselei ... uvidime ako to bude fungovat :)

Korene skusim kupit nejake mensie a spravit z nich tak 3 miesta, mozno casom pridam nejaky dubovy konar, uvidime ci najdem nieco pekne.

Zatial dik za rady.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 42 hostia