čistenie filtra

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

čistenie filtra

Poslaťod Erika77 » Uto 13. Nov 2012 18:28:40

ahojte všetci :hand som začínajúca akv.od júla tohto roku mám zriadené 300l akvárium a chcela by som poradiť,ako často mám vymývať filter v akv?vodu odpúšťam tak 1/3 každý týždeň a doteraz som filter čistila dva krát vo vode odpustenej z akv.No bol hrozný,tak poraďte,ako často ho vymývať pri takom množstve vody.Rýb mám zhruba 30kusov,rôznych druhov,ale len malawi cichlidy a dvoch prísavníkov.Vopred ďakujem :sun
Erika77

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: čistenie filtra

Poslaťod terrible » Uto 13. Nov 2012 18:51:48

Podľa mňa to netreba s tým čistením nejako veľmi preháňať. ale ono to záleží aj od toho aký máš vlastne filter.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod kofola » Uto 13. Nov 2012 20:16:20

Velmi to zalezi od druhu filtra. Interny, externy kanistrovy, ex. otvoreny? Skus blizsie specifikovat, budeme vediet lepsie poradit.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Matej » Uto 13. Nov 2012 22:39:23

Ja cistim filtre az ked zacina klesat prietok, dovtedy na to nevidim dovod a zatial mi to tak funguje bez problemov :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod gringo » Str 14. Nov 2012 0:49:33

Já jsem, spíš ze zvědavosti, otevřel a vyčistil filtr(FX5) po 13ti měsících. Nebyl vůbec "zamarasený". Mám ale místo sacího koše jako předfiltr molitan, který čistím každý týden při výměně vody. Tady je pár fotek, jak vypadal http://gringo63.rajce.idnes.cz/Fluval_F ... _mesicich/ Čistil bych ho jen při větším snížení průtoku :nod
Obrázok užívateľa
gringo

Images: 0
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times

Poslaťod l_laco » Str 14. Nov 2012 7:07:24

Presne tak ... záleží od toho aký máš filter a koľko bordelu narobia ryby.
Ja som svoj JBL 1501 otvoril po pol roku lebo prietok viditeľne klesol a molitany boli úplne plné. Je pravda že som zloženie filtračných médií oproti zloženiu výrobcu pozmenil. Po vyčistení som molitany zredukoval na polovicu a jemný molitan vymenil za stredný, ten sa zaniesol asi ako prvý brzdil celý prietok.

Gringo ... ja som si vždy myslel že voda v FX5 prúdi vonkajškom a cez tie bledé molitany je vťahovaná dnu do stredu košov a potom hore ... stále nechápem ako ten filter funguje :shake Načo sú po obvode hrubé molitany ak voda preteká zhora dolu ...?
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod paloi » Str 14. Nov 2012 7:58:24

Voda sa najprv nasávacou PVC trubicou dostane dolu do filtra, k obvodu. Potom prúdi smerom hore (ale len pri obvode) cez tie hrubé molitany. A potom sa dostáva do strednej časti, kde klesá zasa dolu cez tie 3 koše. Keď prejde cez posledný (spodný) kôš, už si ju ťahá čerpadlo a tlačí ju zdola zasa do výtlačnej PVC trubice. Takto som to vydedukoval, keď som ho mal rozobratý ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod gringo » Str 14. Nov 2012 8:18:00

Přesně jak píše paloi. Molitan na obvodě je jako předfiltr, středem košů jde voda shora dolů. Proto mám v horním koši shora třícentimetrový molitan+ker.válečky, prostřední koš Sera siporax a spodní JBL Micromec. A ještě dodám, aby filtr fungoval správně, MUSÍ koše do sebe přesně zapadat do drážky na obvodu košů.
Obrázok užívateľa
gringo

Images: 0
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times

Poslaťod l_laco » Str 14. Nov 2012 14:30:12

aháááá :o

Škoda že už nefunguje jedna stránka na ktorej nejaký chlapík presne popisoval ako FX5 prestaval. To čo si z toho pamätám je, že vybral všetky koše, na spodok položil rošt, ktorý mal za úlohu utvoriť nad dnom malý priestor pre vodu. Filtračné média ukladal na seba v tvare kruhu... teda len molitany boli kruhové, ostatný materiál bol Siporax volne nasypaný do celého hrnca. Jeden jemný molitan bol na spodku, rovno na tom rošte, na ňom bolo niekoľko litrov Siporaxu.. už si nepamätám koľko a celé to zakryl hrubým molitanom v tvare kruhu ktorý slúžil ako predfilter ... účinnosť takto upraveného filtra si pochvaloval. Stačilo vraj čistiť len ten horný molitanový kruh a všetko šlapalo.
Hm ... niečo podobné plánujem urobiť aj v mojom malom Fluval 204. Vyhodiť molitany ktoré tvoria len predfilter a sú nastojato. Okolo nich je kopec voľného miesta ... to celé chcem zasypať Siporaxom a na vrch dať hrubý molitan len ako predfilter. Koše ktoré tam sú vyhodiť nemôžem nakoľko cez ne prúdi voda hora a je to ukončené takou malou prírubkou cez ktorú sa nasáva voda už do čerpadlo a von z filtra ... ale to nevadí, koše sú plné EHFIsubstrátu a JBLmicromecu... vyskúšam, uvidím :-))) v každom prípade nie je na škodu malý molitanový predfilter aj na nasávacom koši. ten sa dá čistiť bez zásahu do filtra aj každý týždeň.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Erika77 » Str 14. Nov 2012 18:02:50

akvárium mi robili na mieru a filter a aj techniku mi ten pán namontoval za pozadie,nedá sa vidieť,ale čistiť sa dá a filter je penový a na krabici sú parametre:EMPEROR 9000.Keď som ho čistila,tak len ten molitan,ale ako čítam,tak všetko závisí od typu filtra,množstve vody a počtu rýb,ja určite nemám taký výkonný ako majú niektorý z vás,ale aj tak vďaka za cenné rady :heart ,táto stránka fakt poradí a pomôže laikom ako som ja,ešte raz VĎAKA :F
Erika77

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 13 hostia