IBA Led osvetlenie akvaria

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: IBA Led osvetlenie akvaria

Poslaťod Walcott » Pon 12. Nov 2012 16:02:25

Mne tiež odišli asi za 4 mesiace a to tak výrazne že som ich tento víkend vyšmaril a nahradil klasickými trubicami, svietivosť vzrástla aspon 5násobne a to tam je len 2x18w + reflektory, predtým tam bolo 10m led pásu a bolo to oveľa slabšie, aj ked to boli len tie lacné zaliate v tom silikone.
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Reklama

Poslaťod Gregy » Pon 12. Nov 2012 17:29:55

To totiž záleží v jaké části VA charakteristiky té diody se při provozu pohybujete. Pokud dodržujete hodnoty předepsané výrobcem, tak by to mělo vydržet, pokud jste někde na hraně a dochází k velkému zahřívání, tak prostě odejdou.
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod komunista » Pon 12. Nov 2012 19:13:30

Moje pásiky, presnejšie tá zaliata časť, tiež po štyroch mesiacoch odišli, a to tak že naozaj :P Minule som, po vylepšení vetrania krytu, kontroloval teplotu pásikov a dosť ma prekvapilo, že cca 3,5 m pásikov prehrialo 18-ku drevotriesku tak, že zvonku sa dá dotykom poznať, v ktorej časti sú pásiky nalepené (presné hodnoty v °C nie sú dôležité). A to mám pásiky len 5 W/m.

Pri kombinácii žiarivky + zaliate pásiky + drevená podložka odporúčam použiť pre LED hliníkovú lištu, ktorá zastí chladenie a k tomu určite aj vetranie krytu, pretože momentálne mám v kryte 40 °C. LEDky potrebujú chladenie, ktoré drevené uzatvorené kryty nemusia v dostatočnej miere zaistiť, bez neho sa prehrievajú a ich životnosť a svetelný tok rapídne klesá.

Ale k veci, ťažko je dodržiavať hodnoty predpísané výrobcom, keď sa často nedopátrate výrobcovu, nie to ešte k dokumentácii... Jeden príklad za všetky, minulý týždeň som si dopisoval s jednou sk firmou ohľadom výroby svietidla na mieru. Ponúkli výrobu svetla s 1600 lm, 16 W, 5 000 K z LED Citizen za cca 60 €. Prijateľná cena, ale keď som pred konečnou dohodou žiadal dokumetáciu, ostali ticho (pre úplnosť, bol som ochotný zaplatiť zálohu "len" 20 %, takže problém by mohol byť aj v tom). Podobný príklad, len s cz firmou a polotovarmi, výrobcom sa síce hrdili, len u výrobcu nebola dokumentácia ponúkaných modulov.

LED, na rozdiel od žiariviek, nie sú zatiaľ štandardizované, ich výkon (tepelný i svetelný) sa výrazne líši, typ od typu, výrobca od výrobcu, dokoca LED rovnakého typu sa dodáva v rôznych výkonových verziách (tzv. bin). Napísať: "mám LED, ktoré odišli" je nič nehovoriaca informácia...
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Poslaťod Walcott » Pon 12. Nov 2012 23:21:35

Ja som ich mal napájané adaptérom (12v) čo bol dodávaný k 5m pásu, moc sa v tom nevyznám takže kludne mohli dodať aj zlý, ale ja si myslím, že jediný problém bol v tom zaliatí do silikonu a následnom prehrievaní, lebo ako tu už viacerí písali, ked kúpili rovnaký typ pásov len jeden bol a druhý nebol zaliaty v silikone tak vždy tie v tom silikone po pár mesiacoch začali odchádzať, kdezto tie druhé vôbec. Pri drahších modeloch to je asi spravené kvalitnejšie, ale pri týchto najlacnejších pásoch na to kydli čo prišlo, hlavne že môžu tvrdiť že sú vodotesné, ale že po pol roku z nich bude svietiť ani nie polovica je detail :)
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 71 hostia