Ahoj Matej, dlho si tu nebol
Ako tak pozerám, tak chceš velké ryby do (pre nich) malého akva...
Veľkosť a povahu napr. managuensis v dospelosti už asi poznáš, tak o tom netreba vypisovať. Videl by som to na 3 možnosti:
1. Odchovné dorastové akvárko, kde si pripravíš ryby do veľkej nádrže (ak bude v dohľadnej dobe). V tom prípade si tam dochováš do určitej veľkosti kompletnú osádku a potom to preložíš. Máš cca 1-2 roky čas, záleží na veľkosti a druhu rýb. Takto to aj pri týchto veľkých rybách v podstate všetci robíme...
2. Osádku si zložíš z rýb, ktoré nerastú veľké a môžeš povedzme spraviť nejaký biotop. Rody ako Herichthys, Thotichthys, Archocentrus, Cryptoheros, atď. Nájdu sa aj iné napr. P. loisellei, Vieja heterospila, C salvini, všetko po pároch samozrejme..
Možno niečo ako jeden domin. väčší pár napr Vieja argentea a k tomu 2-3 páry nejakých malých rýb ako napr. T meeki, C. salvini, R. octofasciata... Tu ale tiež budeš mať problém s takýmto jedným akva, lebo tie ryby sa musia popárovať, čiže treba ich držať po viacerých ks, alebo pozháňať už hotové - čo bude dosť problém. Niekedy to vyjde, inokedy sú problémy.
3. Držať jeden pár niektorých veľkých rýb. Napr ako si spomínal managuensis. Tam je ale podľa mňa 95%tná istota, že to nevyjde. Samec zabije samicu a zostaneš na jednej rybe, je to v podstate otázka času... Veľké am. cichlidy sa nedajú dlhodobo chovať v samotných pároch, ako je to pri iných rybách zvykom. Niekedy má človek šťastie, ale len na chvíľku.. Jednoducho, ak chceš veľké ryby, MUSíŠ mať aj veľkú nádrž, bez toho to je iba trápenie a stres...
Asi som ti moc nepomohol