Prísavka Thajská - požierač rias

Diskusia o akváriových rybách, ktoré nepatria do skupiny cichlíd

Re: Prísavka Thajská - požierač rias

Poslaťod komunista » Sob 03. Nov 2012 22:57:28

čo máš furt s tým nesvietením? Tvoje svetlo s tým nič nemá. Ja do skoro rovnakého akva svietim 2x39W T5HO + nejaké LED, 10 hod denne. A k tomu v tomto ročnom období (+ na jar) asi 1 hod poobedňajšie priame slnko... Dodávam však aj CO2 a mám kopu rastliniek.

Inými slovami svieť ako normálne. Momentálne nie je cieľom zbaviť sa rias, ale zistiť, či to spôsobuje kŕmenie. Trochu výsledly pokusu pokazí to uhlie, ale čo už. Pamätaj, rýchle riešenie (tma) sú síce účinné, ale krátkodobé. Alebo si zabudla, že po rozsvietejí tam boli riasy za chvíľu znova? Akvárium je o trpezlivosti a o denníku, ale na ten sa ja neviem prinútiť.

A neďakuj, zatiaľ nie je za čo... ;-)
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Reklama

Poslaťod Lina » Sob 03. Nov 2012 23:10:15

Jáj no O.K., svietiť budem normálne. :yes Ale čoby nebolo,je.. :)
Obrázok užívateľa
Lina

Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod komunista » Ned 04. Nov 2012 18:48:07

Ako? Pasú sa?
komunista

Poslaťod Lina » Ned 04. Nov 2012 18:53:24

Ty kokso normálne tej riasy ubúda.. :rock je to vôbec možné? Ano,pasú sa jak divé :claps:
Práve sa chystám na ďalšiu výmenu.. :yes
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod komunista » Ned 04. Nov 2012 19:49:43

No vidíš ;-)

Ak je ten úbytok taký rapídny, tak by mohla dnešná výmena aj stačiť, no a keď zožerú riasy, môžeš začať kŕmiť - teraz už poznáš liek :lol:
komunista

Poslaťod Lina » Ned 04. Nov 2012 20:00:26

Bože konečne! Pravdu povediac moc som tomu neverila,ale našťastie to zabralo.. :whew
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod komunista » Ned 04. Nov 2012 22:03:52

A to si naozaj nevedela, že sa mbuny živia riasami?
komunista

Poslaťod Lina » Ned 04. Nov 2012 22:30:51

Úprimne? Nie.. :D
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod Lina » Pon 05. Nov 2012 14:23:58

No tak ale toto.. :S
Dnes ráno vstanem, zapnem svetlo a pozerám, čo a ako,či riasa ustupuje..No a aké "super" prekvapenie som tam uvidela, pomaly ale isto nahrádza zelenú riasu HNEDÁ. Tak teraz som ale fakt už hotová.. :ne
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod komunista » Pon 05. Nov 2012 19:59:08

Či sa mbuny budú pásť aj na hnedej naozaj netuším. Možno najprv zožerú zelenú a potom sa pustia do hnedej a možno nie...

Riasa všeobecne je dôsledkom zlých pomerov v akváriu. Je to pomerne komplikovaná záležitosť a o príčinách invázie rias sa často len špekuluje, ale napriek tomu niektoré veci možno zovšeobecniť - vysoký obsah dusíka a fosforu. Zatiaľčo obsah fosforu vo vode je väčšinou dôsledkom len zvyškov potravy a výkalov, obsah dusíka (amoniak, dusitany, dusičnany) môže mať príčinu aj vo vysokom obsahu vo vstupnej vode. Riasy sú často problémom novo založených akvárií - kvôli nevytvorenému dusíkovému cyklu (premene dusíka do rôznych foriem). Ty si mala vo filtri aktívne uhlie, čo môže mať za následok, že v Tvojej nádrži je dusíkový cyklus vážne narušený a teba počkať niekoľko týždňov (1-3) kým sa to znova dostane do rovnováhy (pamätáš ako som písal, že sa mi objavil tr riasy kvôli výmene molitanu?). Takže pokračuj vo výmenách vody - malo by to odstraňovať z akvária nadbytočné látky (dúfam, že ich vo vodovode nie je viac, ale bez merania neviem).

No a potom už existuje viac vecí, ktoré udávajú, ktorej riase sa bude dariť. V prípade hnedej riasy to je vcelku jednoduché - málo svetla. Ale zopakujem, málo svetla nie je príčinou rastu riasy, je len o tom, že na zelenú je svetla málo. Môžeš teda zosilniť osvetlenie (pridať žiarivku a pod). Je však dosť možné, že hnedá tam bola aj pred tým, ale kvôli zelenej si si ju nevšimla - teda bola skrytá pod zelenou (a preto mala málo svetla). Takže, trpezlivosť - robiť závery po 2-3 dňoch je skoro. Pamätaj, Ty si síce prestala dodávať živiny do vody krmivom, ale rybky žerú a teda aj serú, a to sú pre riasy tiež živiny.

Pokračuj vo výmenách vody (aj odkalovať dno, ak tam ešte niečo je) a v aj v hladovke (nie ty, ale rybky), no a normálne svieť. Hoci, ak si vymenila vodu 2x, možno už teraz stačí každý druhý deň 30%, ale keď si chceš byť istá tak radšej 50 %.

A prečo pokračovať vo výmenách vody? Nedávno som meral vodu známemu v akva, kúpil si test - také tie papieriky, čo sa na u doktora na nich čúra (presnosť +- autobus). nameral nimi obsah NO3 250 mg/l, použijem to ako príklad, no a moja vstupná voda má 10 mg/l:

1. začiatok NO3 - 250 mg/l
  2. prvá výmena 50 % vody - obsah NO3 130 mg/l (50% z 250 + 50% z 10)
  3. druhá výmena 50 % vody - NO3 70 mg/l (50% z 130 + 50% z 10)
  4. tretia výmena 50 % vody - NO3 40 mg/l (50% z 70 + 50% z 10)
  5. štvrtá výmena 50 % vody - NO3 25 mg/l - až tu je to akceptovateľné!

Ja neviem aký obsah NO3 si mala na začiatku Ty (ani koľko je vo vodovode) a dúfam, že oveľa menej. V príklade som vôbec nerátal s tým, že NO3 ešte aj pribúda z výkalov, takže aj po 4 výmene ho v skutočnosti bude byť viac. Hladovkou obmedzíš pridávanie živín na minimum, výmenou vody odstrániš to, čo vo vode už je, čím by sa mal obmedziť rast nových rias, ale neodstráni to existujúce - preto treba trpezlivosť a počkať s prvým hodnotením aspoň týždeň.

Zopakujem, ak chceš vidieť, či pribúdajú novie riasy alebo nie - zober jeden kameň, namoč ho do sava (stačí na 1-2 min), poriadne opláchni a daj naspäť. Na ňom uvidíš, či sa tvoria nové riasy...
komunista

PredchádzajúciĎalší

Späť na Všeobecná diskusia o akváriových rybách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 10 hostia