Malý splnený sen - akvária v byte na 7. poschodí

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Malý splnený sen - akvária v byte na 7. poschodí

Poslaťod Rostratus » Sob 03. Nov 2012 22:37:54

V tejto téme by som vám rád predstavil ako som si splnil svoj malý sen a ako som ho uskutočnil. Mal som "voľný priestor" v byte na chodbe, kde som zakomponoval dve akvária s rozmermi 130x50x40 cm - 260 litrov. Prvotný nápad bolo urobiť len jedno väčšie, ale nakoľko tieto dve akvária boli už kúpené, tak som vymýšľal ako ich zakomponovať do rohu chodby.

Najskôr jednoduchý náčrt a predstava ako to bude rozložené.

akvarium_chodba.jpg

Potom hrubá stavba...

Prvé čo som sa musel rozhodnúť bolo ako vyriešiť stojan. Je veľa možností ako na to. Ja som zvolil stojan z Porfixu. Stojan je poskladaný cca z 30 ks Porfixu 50x25x10 cm do výšky 100 cm, dĺžky 2x180 cm a šírky 50 cm.

Nasledovala príprava na stojan. Stará omietka a linoleum išlo preč.

Obrázok

Obrázok

Tu pôjde elektrika k akváriam.

Obrázok

Prvotné rozloženie Porfixu podľa nákresu.

Obrázok

Lepidlo na Porfix

Obrázok

Ideme pomaly na to....

Obrázok

Prvotné uloženie Porfixu bolo najhoršie. Tu sa strávilo najviac času. Keďže v panelovom byte žiadny roh nemá pravý uhol, dalo dosť zabrať dokým sme našli tu správnu mieru. Podlaha, ale aj steny boli ako vyhýbky. Krivé ako... dolu sme namerali 181cm a meter nad tým 185cm....

Obrázok

Najskôr sa zafixovali obidva rohy pre akvária na mieru 180x50cm ( 130cm akva + 50cm filter)

Obrázok

Pri výrobe stojanu sa na chodbe nachádzalo všeličo 

Obrázok

Zafixovanie prvého ľavého rohu do výšky jedného metra.

Obrázok

Ako preklad som použil roxorové tyče o priemere 16 mm. Preto som musel urobiť výrezy pre tieto tyče. Použil som tyče 3x 180 cm, 1x 130 cm, ktoré som ešte podľa potreby skrátil na požadovanú dĺžku.

Obrázok

Detail na výrezy pre roxorovú tyč.

Obrázok

Obedňajšia prestávka... normálne som bol aj hladný... Hehe

Obrázok

Zafixovanie druhého pravého rohu do výšky jedného metra. Všetko sa samozrejme robilo s vodováhou.

Obrázok

Skúška správnosti.

Obrázok

Stavba priečky pod ľavé akvárium. Priečka nieje presne v strede akvária, ale ani na konci dĺžky akvária. Je zhruba 85 cm od ľavej strany, tak aby mi vošli do skrinky dvierka šírky 60 cm a zároveň aby zadná časť Porfixu, ktorá na priečku nadväzuje prečnievala za akvárium a držala budúci filter.

Obrázok

Prvý test roxorovej tyče.

Obrázok

Priloženie druhej tyče a skúška správnosti

Obrázok

Pravá priečka je identická s ľavou. Teraz sú všetky roxorové tyče na mieste.

Obrázok

Obrázok

Pri výrobe stojanu treba počítať aj s menším bordelom pri rezaní Porfixu.

Obrázok

Celkový pohľad na stojan v tejto fáze

Obrázok

Posledné premeriavania ľavej a pravej strany stojanu. Ako môžete vidieť našťastie je všetko ako má byť.

Obrázok

Obrázok

Filtrácia k akváriam bude ako je v tejto téme: viewtopic.php?f=17&t=2736

Ďalšie fotografie z prípravy akvárií nájdete priamo tu: gallery/album.php?album_id=135

Takto momentálne vyzerá prvotná príprava na akvária. Neskôr ako budem pokračovať v práci vložím ďalšie fotografie s komentom. Nikde sa neponáhľam a celkové predstavy o finálnej podobe ešte niesú úplné. Postupne budem improvizovať a riešiť ako to ďalej dokončím do „úspešného“ konca...
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Malý splnený sen - akvária v byte na 7. poschodí

Poslaťod paloi » Ned 04. Nov 2012 9:59:23

Človeče, ako Ti ja závidím.... ten "voľný priestor" v byte. To by som tak chcel :lol:
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Rostratus » Ned 04. Nov 2012 10:27:33

O tento "kúsok" v byte som bojoval ako drak :D V rohu kde je hluché miesto bude filter a tým pádom miesto pod akváriami bude na bežné veci, ktoré budem potrebovať uskladniť. Aspoň taký je plán. :smirk
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod l_laco » Ned 04. Nov 2012 14:40:12

Pekná práca admin, ale takto si komplikovať život murovaním stojanu pod tak "malé" akvárka ... a v obývanom byte? Fu :whew keď vidím ten bordel z toho. Zvyšok rodiny asi tiež nebol nadšený. Nedalo sa to vyriešiť nejakým zvareným a montovaným stojanom, obložiť ho sadrokartónom alebo OSB doskou a na to prípadne urobiť nejakú omietku lebo obklad? Brrrr neznášam murárské práce.
Ale inak držím palce :yes bude to pekné.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Rostratus » Ned 04. Nov 2012 14:48:55

Stojan z joklu bol ako prvotný nápad, ale momentálne prerábam aj jadro v byte, kde som potreboval Porfix + lepidlo, tak som si povedal, že neaké tie kvádre si uľejem na stojan. Zároveň ako sa murovalo jadro, staval sa aj stojan. :) Momentálne je bordel všade, ako na stavbe :lol: Byt je momentálne neobývaný. Ešte som u svokrovcov, takže pohoda :smoke
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod l_laco » Ned 04. Nov 2012 17:45:51

aha tak to je iná ... :rock
V každom prípade sa mi zdá takáto murovaná výstavba trochu zbytočná a pracná. Teraz budeš robiť nejakú betónovú platňu na vrch? V každom prípade sa tým zvýši aj zaťaženie a s ohľadom do budúcnosti aj isté obmedzenie v tom smere že toto len tak hoci kedy nevyhodíš alebo nepremiestniš .-) Priznávam však že murovaný "podstavec" (ak to tak môžem nazvať) má svoje čaro ...
Aká bude povrchová úprava a budú tam nejaké dvierka alebo ako to zakončíš? Daj nejakú víííziu :-)
A ako budeš riešiť tú filtráciu? V téme kde sa o tom diskutovalo sa už nepokračuje ...
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod perchess » Ned 04. Nov 2012 18:01:39

admin píše:Nikde sa neponáhľam a celkové predstavy o finálnej podobe ešte niesú úplné. Postupne budem improvizovať a riešiť ako to ďalej dokončím do „úspešného“ konca...

No improvizovať na 7. poschodí so stojanom pre 600 litrov vody.... je to dobrý nápad?
Každopádne držím palce, nech to dobre dopadne a teším sa na výsledok!
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Rostratus » Ned 04. Nov 2012 18:23:29

Myslel som improvizovať, ako to celkovo bude "zabednené". Je to dosť litrov, ale snáď to vydrží. Nechám sa prekvapiť :D
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod stiff » Ned 04. Nov 2012 19:14:49

Admin, ty sa asi fakt nudíš.. :D :whew :tmi

Tá pizza vyzerá fakt dobre :)
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Jules » Ned 04. Nov 2012 21:11:45

Urcite to v pohode vydrzi ja mam na podobnom stojane 720 litrove akvarko bez problemov uz 5 rokov. Na vrch tej konstrukcie som polozil na mieru vyrezanu dosku hrubky 3,5 cm a polozil ju rovno na lepidlo na vrchnych porfixoch. Samozrejme kym bolo lepidlo cerstve zrovnal som dosku do uplnej roviny. Nezabudni na diery v doske pri stene na vyvody filtra. Na doske mam este styrodur hrubky 2 cm a na to sup akvarko. Miesto tych roxorov som pouzil I profil, ale na tvoj ucel to uplne staci. Bude to v pohode mozes kludne spat :D
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 10 hostia