Prísavka Thajská - požierač rias

Diskusia o akváriových rybách, ktoré nepatria do skupiny cichlíd

Re: Prísavka Thajská - požierač rias

Poslaťod komunista » Pia 02. Nov 2012 23:28:54

Osobne považujem splachovanie za rýchlu smrť - studená voda + čpavok v kanalizácii.

Ale k tým 14 dňom - za 14 dní bez svetla musí riasu poraziť, ale... Odumierajúca riasa sa bude rozkladať, čo môže výrazne ovplyvniť kvalitu vody. Okrem toho, kto má vydržať tmu v akva? Pre mňa by to bol veľký trest, podobne aj tak dlho nekŕmiť - ten pohľad je úchvatný, že?

Takže nekŕmiť (úplne) len niekoľko dní, aby sa jednak prečistila voda (nezabudnúť vymeniť aspoň 2x 50 %, radšej aj 3-4x), ale hlavne aby si vypozorovala, či sa hladné rybky pustili do riasy, teda či sa pasú. Ak sa začnú pásť, znamená to, že prísavku netreba. No a keď sa budú pásť, tak môžeš začať experimentovať so správnym množstvom kŕmenia tak, aby boli dosť hladné aj na riasu. Po 14 dňoch by mohlo byť vidno prvé výsledky aj pri zapnutom svetle. Ale aj počas hladovky i po nej treba pravidelne meniť vodu. Inak, ako často a koľko vody meníš?

Každopádne, mohla by si sem dať fotku tých rias, netreba celé akva, skôr detail na pár skál.
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Reklama

Poslaťod komunista » Pia 02. Nov 2012 23:55:12

Ešte jedna otázka. Som teraz čítal vlákno o Tvojom kupovaní a zapájaní filtra. Spomínaš tam aktívne uhlie - používaš ho v ňom?
komunista

Poslaťod Lina » Sob 03. Nov 2012 11:37:42

Perchess- cez deň niekedy minimum denného svetla do akvária dopadá. Priamo slnečné lúče nie.

Komunista- Áno,aktívne uhlie používam. Takže mám za tých 14 dní čo bude akva bez svetla, vymeniť aj 4-5x 50% vody? Ja som teraz pred nedávnom menila 30%, pred mesiacom 50%.Inak nie,pretože ak je zákal v akva,tak sa nemôže voda vymieňať- a ja som ho mala hrozne dlho- 2mesiace aj niečo.

P.S.- hneď čo prídem domov robím detaily na riasy aj fotím.
Obrázok užívateľa
Lina

Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod komunista » Sob 03. Nov 2012 12:28:28

Lina, vyhoď to aktívne uhlie! Nemyslím do koša, ale z filtra von. Aktívne uhlie sa používa len na konkrétne účely, ako napríklad na odstránenie zbytkov liečiv a podobne, určite nie ako dlhodobá filtračná náplň. Ono totiž odstraňuje z vody aj kopu užitočných látok. Tie riasy môžu byť aj dôsledkom toho uhlia... Ak Ti bude ľúto nevyužitého miesta vo filtri, môžeš to uhlie nahradiť napr. biomolitanom, prípadne nejaké tie super-tuper filtračné hmoty, ako plastové guľôčky, či keramické valčeky a podobne, ale pochybujem, že by urobili oveľa lepšiu prácu ako biomolitan.

Vykašli sa na akva bez svetla, veď som Ti to písal. Zatemnením akvária síce riasy porazí, ale zároveň tým nič nezistíš a za nejaký čas ich budeš mať naspäť, čo si si už aj sama vyskúšala.

Takže znova, bod po bode:
  1. vybrať aktívne uhlie z filtra – dnes
  2. vymeniť 50 % vody + odkaliť dno – dnes
  3. prestať kŕmiť – dnes
  4. opakované 2-4 výmeny 50 % vody – zajtra, pozajtra, popozajtra a popopozajtra
  5. následné výmeny vody 30-50 % - raz za týždeň, max dva
  6. sledovať, či sa rybky pasú na riasach - stále

Ďalšia činnosť závisí na tom, čo vypozoruješ. Ak pôjde všetko tak, ako si myslím, tak za takých 3-5 dní o hlade a denných výmenách vody, by malo začať rias ubúdať, alebo aspoň by nemali pribúdať (to môžeš overiť tak, že jeden kameň odriasiš v Save a uvidíš, či zelenie). Po tých 3-5 dňoch môžeš začať aj trochu kŕmiť, teda ak sa budú pásť na riasach a ty už nevydržíš, ale veľmi striedmo a riedko (tak raz 2-3 dni) a postupne, keď bude riasy ubúdať, tak aj častejšie, ale určite menej! Pamätaj, že ak rybky, čo máš sú mbuny, tak riasožravé rybky v akváriu máš.

Či je výmena 50 % vody raz za mesiac dosť si netrúfam povedať, ja mením každých 14 dní asi 50 %, ale všetko závisí od počtu (a druhu) rýb a rastlín (ktoré Ty nemáš), intenzite osvetlenia (u Teba slabá) a intenzite hnojenia (u Teba kŕmenia). Sama si musíš nájsť ten správny pomer toho, koľko kŕmiť a ako často meniť vodu ako i koľko jej meniť, žiadny vzorec na to neexistuje. Ja odporúčam začať 50 % vody týždenne a postupne možno uberať objem vymenenej vody a prípadne aj predlžovať interval výmeny. Je tak ľahšie zbadať zmenu (teda objavenie sa rias) ako naopak, keď je akva plné rias, môže zmena k lepšiemu trvať od niekoľkých dní po niekoľko týždňov. Prípadne aj niekoľko rokov, keď sa nepodarí nájsť príčinu :-D

Keď udržíš vo vode nízky obsah živín jej pravidelnou výmenou + obmedzením kŕmenia, riasa musí ustúpiť. Keď si k tomu pridáš, že si na nej rybky pochutia, tak musí ustupovať ešte rýchlejšie. Tie opakované výmeny vody sú kvôli tomu, že keď rybky začnú spásať riasu, budú naďalej kadiť výkaly, čo sú tiež živiny, len v oveľa menej lákavej podobe ;-) Samozrejme, rias sa nikdy nezbavíš úplne nezbavíš - je to prirodzená súčasť akvária, ale je rozdiel keď kameň zozelenie za pár týždňov alebo za pár mesiacov...

Ja som zákal nikdy nemal, to poukazuje na zlú filtráciu (môže to byť tým uhlím) a/alebo prekrmovanie. Nezabudni, že rýchlosť skonzumovania stravy je len jeden z ukazovateľov množstva krmiva. Ak rybky nezožerú všetko je to iste znak prekrmovania, ale aj keď krmivo zožerú rýchlo, môže ho byť zbytočne veľa. nezabúdaj ako spieva Elán – "To moje telo by stále jedlo, ..." :oops: Telo rybiek by tiež stále jedlo, a potom kadilo, a tým zásobovalo riasy potravou...

Hoci, jeden zaručený návod na akvárium bez rias existuje – vypustiť vodu :-D
komunista

Poslaťod Lina » Sob 03. Nov 2012 12:48:26

No tak už chápem, uhlie som už vyhodila, nahradím to tím biomolitanom, chystám sa na výmenu vody a odkalovanie, nebudem kŕmiť a vymieňať každý deň vodu,bože hádam to zaberie...Ďakujem komunista. :party
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod Rasto_2001 » Sob 03. Nov 2012 13:29:55

ja mam v AQ okrem rýb :
2x prisavka thajska
2x prisavnik - druh neviem
Xx slimakov -vežovky
objem AQ mám cca 360 l vodu mením raz za 2 týždne cca 20%,
krmil som 2x denne sice riasu som nemal ale mal som zakal na hladine, obmedzil som krmenie na raz za den max. niekdy až obdeň a zakal mi ustupil.
Čo sa tyka rias, s tym som mal problem na začiatku ale hlavne na piesku na kameňoch ani nie, v tedy som odobral piesok obmedzil svietenie na cca 9-10h denne a kupil som vežovky - zohnal
od vtedy nemam problem z riasou

je ale pravda ze na bočných sklach sa mi tvorí ( to ponechavam narokom) ale ryby do toho nejdu ..... tak ze to je pre prisavnikov
Rasto_2001

Been thanked: 7 times

Poslaťod komunista » Sob 03. Nov 2012 19:42:00

Lina píše:bože ... komunista

Super kombinácia :claps:

Daj priebežne vedieť ako sa to vyvíja. Sám som zvedavý... :wasntme
komunista

Poslaťod Lina » Sob 03. Nov 2012 19:53:08

No,sama som zvedavá...ešte jedna otázka,ryby to prežijú?
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod komunista » Sob 03. Nov 2012 20:29:27

Čo myslíš? Hladovku? Týždeň, dva bez problémov, okrem toho, majú predsa riasy...
komunista

Poslaťod Lina » Sob 03. Nov 2012 22:22:41

Hej hladovku som myslela,tak mali by no.. :yes
Vodu som vymenila (50%) a odkalila dno, vymenila som uhlie za biomolitan, nekŕmim, nesvietim. Zajtra znovu vymieňam...
Už mi zostáva len dúfať..Ďakujem všetkým,čo mi dali drahocenné rady(hlavne tebe komunista), budem Vás informovať o tom,ako sa všetko vyvíja a keď budem môcť,hneď sem dám foto. Bože,dúfam že to zaberie lebo ak nie tak.. :punch
Obrázok užívateľa
Lina

PredchádzajúciĎalší

Späť na Všeobecná diskusia o akváriových rybách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia