Ani ja svoje akvária na verejnosť nevyťahujem, nevidím na to dôvod. Zloženie rýb mi je ťažko hodnotiť, nie som cichlidár, ale sám sa nijako neobmedzujem biotopom, len sledujem vhodnosť parametrov vody a spolužitia.
Môj pohľad na dané informácie (pre originál osádku):
- Filter by mal byť postačujúci a v nedostačnej filtrácii by som problém nehľadal, teda ak ho pravidelne neumývaš vo vodovodnej vode.
- Prerybnené to nie je, takže ani v počte a veľkosti rýb by som chybu nehľadal.
- Svietiš relatívne krátko, ale keďže nemáš rastlinky, rybkám to je viac-menej jedno, teda ak ich nemáš v nejakej tmavej kutici, čiže ani svetlo (ak nesmažíš ako v solárku) by problém byť nemal.
- Krḿiš dosť často, ale netuším koľko, lenže tu by som problém cítil (viac nižšie).
Riasy, najmä zelené, sú v akvárku vždy a potrebujú na svoj rast vhodné podmienky - keď to zjednoduším - živiny a svetlo (hnedým dokonca stačia živiny). Nemáš rastliny, takže predpokladám, že nehnojíš. Ako sa tam teda dostane dostatok živín? Krmivom, pričom je úplne jedno, či zo zvyškov nespotrebovaného alebo z odpadu spotrebovaného krmiva. Samozrejme, isté množstvo živín obsahuje aj vstupná voda, ťažko povedať koľko - líši sa to pri každom zdroji vody.
Nadbytok živín vo vode odstrániš výmenou vody (ak ich vodovodná neobsahuje viac) a z dna zase odkaľovaním. Tým by som určite začal. Nič nepokazíš, keď vymeníš 50 % vody, pokojne aj niekoľkokrát po sebe (obdeň), spojené s odkalením dna. Ale aj tým len odstrániš dôsledok, nie príčinu.
Ak mám pravdu, a môže za to kŕmenie, tak treba obmedziť kŕmenie - rozumej ani nie tak počet (ja viem, pozerať ako žerú je veľmi lákavé) ako množstvo. Sám kŕmim max 5-6 krát za týždeň, ale sú aj týždne keď každý deň. Tu by Ti ohľadom frekvencie a množstva iste lepšie poradili miestni cichlidári, ale ja by som skúsil tie mbuny (sú to všetko mbuny?) trochu vyhladovať, pár dní, tak 3-5, kŕmenie vylúčiť, prípadne výrazne obmedziť a sledovať čo to urobí s riasami. Rybkám to nijako neuškodí, vo všeobecnosti sú v akváriách prekrmované. Tie mbuny by sa riasami mali kŕmiť (preto je iný požierač rias zbytočný), ak ich budú žrať, tak potom je to už len o trpezlivosti, sledovaní a nájdení vhodného pomeru medzi kŕmením, výmenami vody a rastom rias.
Keď ten pomer nájdeš a rias prestane pribúdať, môžeš vybrať všetky kamene, vykúpať ich v Save (pozor bez voňavých prísad) a potom poriadne opláchnuť. To odstráni riasy zaručene a ľahko...
PS: Čo Ti poradili u konkurencie?