Prísavka Thajská - požierač rias

Diskusia o akváriových rybách, ktoré nepatria do skupiny cichlíd

Re: Prísavka Thajská - požierač rias

Poslaťod Lina » Štv 01. Nov 2012 23:35:03

Skúsiť skúsim prísavku určite,ale príčina..nechápem čo, všetky testy čo som urobila vyšli O.K., teplota je 24 stupňov, všetko vyzerá ideálne a super,filter ide na plný pohon, rýb je tam málo, neviem čo môže byť príčina..
Obrázok užívateľa
Lina

Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod komunista » Pia 02. Nov 2012 11:13:06

Lina: más niekde údaje o nádrži? Ako objem, filtrácia, svetlo doba svietenia, osádka, kŕmenie a podobne? Ono by naozaj chcelo popátrať po príčinách...

Mimochodom, dnes som našiel chumáč riasy na koreni (v sobotu som menil molitan vo filtri, tak to dávam do súvislosti) - vytešujem sa :lol:
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Poslaťod Lina » Pia 02. Nov 2012 12:35:26

Nie,svoju nádrž som zatiaľ nepredstavila.. Ale napíšem: Objem je 200l(100x40x50), doba svietenia je tak 5 hodín denne, osádku mám aktuálne hroznú,ako sa hovorí "s každého rožku trošku" mám tam Yellowky(4ks),Auratus(2ks-na 2 mesiace), 3 Aulonocary(taktiež dočasne) no a nakoniec saulosi(5ks). Je to hrozný pomer aj druhy dokopy,ale musela som(kamarátka ide na 3 mesiace študovať do zahraničia,musela som ich postrážiť). Ale moje sú len Yellowky a Saulosi- problém pretrváva už dlhšie,vtedy tam tie dočasné ryby neboli. Kŕmim niekedy 1x za deň,keď sa mi chce tak aj 3x..kŕmim vločkovým krmivom a granulkami. Filter mám externý, Fluval 306.
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod komunista » Pia 02. Nov 2012 13:53:23

Ani ja svoje akvária na verejnosť nevyťahujem, nevidím na to dôvod. Zloženie rýb mi je ťažko hodnotiť, nie som cichlidár, ale sám sa nijako neobmedzujem biotopom, len sledujem vhodnosť parametrov vody a spolužitia.

Môj pohľad na dané informácie (pre originál osádku):
  • Filter by mal byť postačujúci a v nedostačnej filtrácii by som problém nehľadal, teda ak ho pravidelne neumývaš vo vodovodnej vode.
  • Prerybnené to nie je, takže ani v počte a veľkosti rýb by som chybu nehľadal.
  • Svietiš relatívne krátko, ale keďže nemáš rastlinky, rybkám to je viac-menej jedno, teda ak ich nemáš v nejakej tmavej kutici, čiže ani svetlo (ak nesmažíš ako v solárku) by problém byť nemal.
  • Krḿiš dosť často, ale netuším koľko, lenže tu by som problém cítil (viac nižšie).

Riasy, najmä zelené, sú v akvárku vždy a potrebujú na svoj rast vhodné podmienky - keď to zjednoduším - živiny a svetlo (hnedým dokonca stačia živiny). Nemáš rastliny, takže predpokladám, že nehnojíš. Ako sa tam teda dostane dostatok živín? Krmivom, pričom je úplne jedno, či zo zvyškov nespotrebovaného alebo z odpadu spotrebovaného krmiva. Samozrejme, isté množstvo živín obsahuje aj vstupná voda, ťažko povedať koľko - líši sa to pri každom zdroji vody.

Nadbytok živín vo vode odstrániš výmenou vody (ak ich vodovodná neobsahuje viac) a z dna zase odkaľovaním. Tým by som určite začal. Nič nepokazíš, keď vymeníš 50 % vody, pokojne aj niekoľkokrát po sebe (obdeň), spojené s odkalením dna. Ale aj tým len odstrániš dôsledok, nie príčinu.

Ak mám pravdu, a môže za to kŕmenie, tak treba obmedziť kŕmenie - rozumej ani nie tak počet (ja viem, pozerať ako žerú je veľmi lákavé) ako množstvo. Sám kŕmim max 5-6 krát za týždeň, ale sú aj týždne keď každý deň. Tu by Ti ohľadom frekvencie a množstva iste lepšie poradili miestni cichlidári, ale ja by som skúsil tie mbuny (sú to všetko mbuny?) trochu vyhladovať, pár dní, tak 3-5, kŕmenie vylúčiť, prípadne výrazne obmedziť a sledovať čo to urobí s riasami. Rybkám to nijako neuškodí, vo všeobecnosti sú v akváriách prekrmované. Tie mbuny by sa riasami mali kŕmiť (preto je iný požierač rias zbytočný), ak ich budú žrať, tak potom je to už len o trpezlivosti, sledovaní a nájdení vhodného pomeru medzi kŕmením, výmenami vody a rastom rias. :angel

Keď ten pomer nájdeš a rias prestane pribúdať, môžeš vybrať všetky kamene, vykúpať ich v Save (pozor bez voňavých prísad) a potom poriadne opláchnuť. To odstráni riasy zaručene a ľahko... :yes

PS: Čo Ti poradili u konkurencie? ;)
komunista

Poslaťod Lina » Pia 02. Nov 2012 18:03:13

Ďakujem..Kŕmim síce častejšie ale o to v menších množstvách,ryby to hneď zožerú. Ale určite tvoje odporúčanie skúsim :mrk
U konkurencie mi poradili toto: 14 dní nekŕmiť a nesvietiť plus nasadiť prísavku,vraj trošku odrastenejšieho jedinca,aby to skôr zmizlo. A že na 15 deň mám zasvietiť a pozrieť sa,čo a ako a keď tam riasa nebude,prísavku mám spláchnuť.. :S
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod komunista » Pia 02. Nov 2012 21:43:45

Myslím, že neporadili zle, hoci 14 dní sa mi zdá zbytočne veľa na to, aby si videla zmenu. Ale mala by si si vybrať, buď nesvietiť alebo nekŕmiť, pretože potom nebudeš vedieť, čo zabral. Ak sa chceš dopátrať k príčine, mala by si meniť len jednu vec. :-D A na tú prísavku sa vykašli, aspoň zatiaľ. Okrem toho, v prírode vraj dorastá aj do 25 cm a to je do 240 l trochu veľa, hoci v akvárkach vraj umiera skôr ako toľko dorastie... ;-)
komunista

Poslaťod Lina » Pia 02. Nov 2012 22:13:33

Takže môžem aj menej ako tých 14 dní? Malo by to zabrať 100% centne? Teda aspoň jedno s toho.
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod perchess » Pia 02. Nov 2012 22:54:46

Lina píše: A že na 15 deň mám zasvietiť a pozrieť sa,čo a ako a keď tam riasa nebude,prísavku mám spláchnuť.. :S

Aké mrzké.... :sad
Svietiš 5 hodín a máš premnoženú riasu pri rastlinožravých rybách. Hmmm.... Čo tam vypekáš 400W? Aké silné je to osvetlenie?
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Lina » Pia 02. Nov 2012 23:01:52

Hm,aj ja som si povedala,až ma zamrzelo,že ju mám jednoducho spláchnuť..to mohol povedať rovno zabiť.. :S

Svetlo má 32W.
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod perchess » Pia 02. Nov 2012 23:08:10

To osvetlenie nie je silné. Dopadá ti do akvárka priame denné svetlo, prípadne priamo slnečné lúče?
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Všeobecná diskusia o akváriových rybách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia