Netreba to uponáhľať. Neviem aké staré sú tvoje Crenicichly. Ja som sa snažil ich vytierať hneď ako som si myslel, že sú dospelé (cca 10-12cm samci), ale podarilo sa až asi o rok neskôr. Podľa toho by som povedal, že musia pohlavne dozrieť, počítam tak 2,5 roka a viac... Ono to vyzeralo (po asi roku a pol), že to bude rýchle, samice sa zaplnili a ryby si veľmi dvorili. Ale nefungovalo to.. Samce sú dosť agresívne k samiciam, keď som ich mal separé vo vytieračkách, samiciam šlo o život. Tak som ich rozmiestnil medzi iné ryby a utriaslo sa to, agrsivita úplne ustúpila.. Teraz mám dva páry spolu s daemonmi a mapiritensis. Voda je samozrejme mäkká, po výmene mám tak 60us. PH ani po výmene nestúpa nad 6,5 väčšinou je okolo 5, aj menej.
Inak mapiritensis sa naozaj veľmi dobre cítia v teplej vode. Ja ich mám nad 28°C.. Jeden pár bol už pred výterom, ale nepodarilo sa. Predpokladám, že tak isto potrebujú vekovo a pohlavne dozrieť, ako väčšina JA rýb z mäkkej vody.. Momentálne majú cca 3 roky. Uvidíme..