Vymena vody

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Vymena vody

Poslaťod Rasto_2001 » Uto 16. Okt 2012 21:35:18

perchess píše:
Neio píše:Mě by zajímalo jestli někdo použivá ten odkalovač na napojedý na kohoutek?? hledám nějaké řešení abych mohl odkalovat přímo do odpadu..a nemusel tahat kýble..a pak hadicí zas napustit..

Už som to tu v niektorej téme písal, ako to robím ja. Často neodkaľujem, lebo veľmi nie je čo. Ale ak treba, natiahnem hadicu do sprchového kúta a koniec strčím do plastovej fľaše položenej nabok (používam fľašu so širokým hrdlom od mlieka). Voda cez hrdlo fľaše popri hadici vyteká von. Ak náhodou odsaje piesok, ten sa usadí vo fľaši a neupcháva sifón. Potom ho z fľaše vysypem do akva. Hadicu napojím na vodovod a napúšťam.

zaujimaví sposob chcelo by to nejake foto alebo nacrt , poviem pravdu ze moc si to neviem predstaviť
Rasto_2001

Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Reklama

Poslaťod Walcott » Str 17. Okt 2012 10:25:47

Ja mením cca 50% raz za dva týždne, odkalovať musím tak isto každé dva týždne mám len cca 7 rýb no nas*rú ako 50 rýb. Odkalujem tak že hadicu vyhodím von z okna (1 poschodie, trochu nevýhoda príliš silný ťah), a napúšťam tou istou len pripojenou v kúpelni na vodovod.
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time

Poslaťod kofola » Str 17. Okt 2012 15:43:04

Rasto myslim, ze to ma Perches tak, ze v sprchovom kute ma polozenu na boku flasu, do ktorej strci koniec hadice, takze voda netecie priamo do sprchoveho kuta, ale do flase a z flase vyteka von do sprchoveho kuta. ;)
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod perchess » Str 17. Okt 2012 16:39:51

kofola píše:Rasto myslim, ze to ma Perches tak, ze v sprchovom kute ma polozenu na boku flasu, do ktorej strci koniec hadice, takze voda netecie priamo do sprchoveho kuta, ale do flase a z flase vyteka von do sprchoveho kuta. ;)

Presne tak, predbehol si ma. A prípadný odsatý piesok ostáva usadený vo fľaši, a stade putuje späť do akvárka.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Rasto_2001 » Pia 19. Okt 2012 22:34:11

ok rozumiem
predpokladám :D že ten obsah fľaše najskôr premyješ a až tak ho vrátiš do AQ
Rasto_2001

Poslaťod komunista » Ned 21. Okt 2012 15:25:51

Ja mením vodu čo 14 dní, 40-50 % a popritom väčšinou aj odkaľujem dno. Vodu vypúšťam do vedra, ale napúšťam čerpadlom odstátu (a hlavne ohriatu) z vane. Na napúšťanie mám 3/4" hadicu a myslím, že na odkaľovanie by to bol príliš silný cúc, ale ešte som to neskúsil...
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Poslaťod Rasto_2001 » Ned 21. Okt 2012 19:45:59

komunista píše:Ja mením vodu čo 14 dní, 40-50 % a popritom väčšinou aj odkaľujem dno. Vodu vypúšťam do vedra, ale napúšťam čerpadlom odstátu (a hlavne ohriatu) z vane. Na napúšťanie mám 3/4" hadicu a myslím, že na odkaľovanie by to bol príliš silný cúc, ale ešte som to neskúsil...

nemusí to byť celkom tak, zaleži na výškovom rozdieli medzi nasavaním a vypušťaním - keď tam budeš mať 10cm tak ti to ani nepotečie viac fizika základnej školy :D
Rasto_2001

Poslaťod komunista » Ned 21. Okt 2012 20:11:44

Rasto_2001 píše:nemusí to byť celkom tak, zaleži na výškovom rozdieli medzi nasavaním a vypušťaním - keď tam budeš mať 10cm tak ti to ani nepotečie viac fizika základnej školy :D

Och koľká múdrosť! To sa mi akože zmení výška hladín, keď zmením priemer hadice???

Keď už chceš opravovať, tak fyzika, nasávanie a vypúšťanie, viac slovenský jazyk na základnej škole...
komunista

Poslaťod Rasto_2001 » Pon 22. Okt 2012 12:42:47

komunista píše:
Rasto_2001 píše:nemusí to byť celkom tak, zaleži na výškovom rozdieli medzi nasavaním a vypušťaním - keď tam budeš mať 10cm tak ti to ani nepotečie viac fizika základnej školy :D

Och koľká múdrosť! To sa mi akože zmení výška hladín, keď zmením priemer hadice???

Keď už chceš opravovať, tak fyzika, nasávanie a vypúšťanie, viac slovenský jazyk na základnej škole...

nemyslel som prieme, ale zober si hadicu a ponor jeden koniec pod vodu a druhý koniec daj vedľa na rovnakú úroveň : nepotečie ti ani kvapka (ak sa bavíme pri samospáde), daj potom ten koniec o 10 cm nižšie a ľaľa voda po nasatí dokáže tiecť sama určitou rýchlosťou, skús ju potom dať o meter nižšie - nemyslím si že prietok vody bude rovnaký ... samozrejme čím väčší priemer hadice tým väčší prietok ale aj čím väčší rozdiel medzi nasávacím koncom a výpustným koncom tak aj väčší tlak . či mýlim sa ? o toto mi išlo
opravovať som ťa nechcel a už vôbec nie takým spôsobom ako ty mňa .... kľudne mi môžeš aj teraz poopravovať chyby ....nezabudni na čiarky a dĺžne ...
Rasto_2001

Poslaťod komunista » Pon 22. Okt 2012 20:07:06

Rasto_2001 píše:samozrejme čím väčší priemer hadice tým väčší prietok ale aj čím väčší rozdiel medzi nasávacím koncom a výpustným koncom tak aj väčší tlak. o toto mi išlo

Samozrejme, že rozdiel výšky má svoj vplyv na prietok, to asi zistil každý akvarista, že pri výmene vody sa prvé vedro naplní rýchlejšie ako posledné, teda postupne sa znižuje hladina vody v akva, čím sa mení rozdiel hladín, a tým aj prietok. Rovnako tak je to s hadicou, vedro naplníš skôr cez hrubšiu hadicu (myslím vnútorný priemer).

Rýchlejší prietok = menej času, čo nie vždy musí byť dobré, pretože rýchlosť, akú mám teraz, mi tak akurát vyhovuje na pohodové (hĺbkové, pomalé) odkaľovanie dna + posledné vedro na prípadné vypláchnutie filtra. Takže si nie som istý, či by som svojim pohodovým tempom stihol odkaliť celé dno, kým vypustím potrebné množstvo vody priamo do WC hrubšou hadicou. No a, už pri tomto prietoku čo mám, mi občas vytiahne štrk až po vrch (mriežku) odkaľovača a musím zapchať koniec hadičky, aby pekne klesol naspäť, takže vypúšťam tak, že jednou rukou odkaľujem a druhou regulujem prietok prstom na konci hadice - čo do záchodu nedotiahnem a musel by som to riešiť nejako inak (rozumej zložitejšie). V neposlednom rade, hadica je aj hrubšia, teda horšie sa s ňou bude manipulovať, nehovoriac o tom, že bude i ťažšia, pretože v nej bude viac vody. Osobne pochybujem, že by mi tieto problémy stáli za chvíľku času ušetrenú pri vypúšťaní a fyzika základnej školy ich do úvahy jednoducho neberie...

Lenže, píšem o výmene niečo cez 100 l vody (7-8 x 15 l vedro), kto mení vody oveľa viac, ten sa na to bude pozerať úplne inak a v takom prípade by som to asi kombinoval - odkalil pohodlne do vedra a zvyšok šup hadicou rovno do výtoku. No a pri výmene menej ako 50 l by som o hadici do WC neuvažoval vôbec.

Rasto_2001 píše:opravovať som ťa nechcel a už vôbec nie takým spôsobom ako ty mňa ....

Prepáč, prehnal som to, pochopil som Tvoju reakciu ako provokáciu...
komunista

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia