Problém s led osvetlením

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Problém s led osvetlením

Poslaťod Rasto_2001 » Ned 14. Okt 2012 13:00:04

ja mam podobny problem, vraj je to v napajani ..
je pravda ze tam nemam original trafo a uz vobec som nerobil nejake prepocty vypocty .... :D
mam to od elektrokara ktori s tym pracuje ... tak neviem
Rasto_2001

Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Reklama

Poslaťod komunista » Ned 14. Okt 2012 13:26:02

Hmm, netuším aký môže byť problém v napájaní napäťovo napájaných LED pásikov. Že by môj adaptér dával takých 24 V, ktoré na polovicu nerobia 12 V (mám pásy zapojené sériovo)? Kirchhoffove zákony i Ohmov zákon platia, aj LED s predradníkom (teda napäťovo napájané LED) sú len prosté odporové (v zmysle nie impedančné) záťaže. Ale aj keby som v škole nedával pozor a mýlil sa, tie druhé LED, ktoré svietia dobre, sú napájané z rovnakého adaptéra, rovnakým spôsobom... (to som mal na mysli, keď som spomínal neplánovaný výsledok testu - čiže mám porovnávaciu vzorku)

Samozrejme, ešte existuje možnosť, že od mojej štátnej skúšky z elektroniky náš parlament tieto zákony novelizoval :rofl Prípadne, môj strýko, ešte za socializmu, robil v rádioopravovni a raz jednému chlapíkovi vysvetľoval, že mal v rádiu rozhasený karburátor, a ten to zožral aj s navijakom (asi preto, že nerozumel ani rádiám a ani autám)... :lol:

Výpočty sa týkali svetla a nemali s elektrikou nič spoločné, ak opomeniem prepočet efektivity [lm/W]. 8-)
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Poslaťod tonky48 » Ned 14. Okt 2012 17:50:11

kamarát mi hovoril ze to moze mat nieco spolocne aj s chaldenim, mozno by bolo dobre to odskusat v hlinikovych lištach na led pasy, prvy krat som myslel ze to je koli vode ale teraz som ich tam olepil a voda sa tam nemala ako dostat.
tonky48

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod miroslav2740 » Ned 14. Okt 2012 18:53:28

Musim poklepat po cele,moje funguju skoro rok a bez problemov. Mam tie v silikonovom obale uzavrete silikonovou zatkou aj obcas boli potopene vo vode a svietia. Pred 3tyzd. som kupil 0,5m modreho pasu a zatial tiez v poho. :wave:
miroslav2740

Images: 10
Been thanked: 1 time

Poslaťod komunista » Ned 14. Okt 2012 19:01:35

tonky48 píše:kamarát mi hovoril ze to moze mat nieco spolocne aj s chaldenim

To skôr, nakoniec, píšem to na viacerých miestach, v súvislosti s týmto problémom.

Osobne zastávam názor, že zalievané pásky netreba, tá lakovaná klasika by mala byť dosť na ochranu pred vlhkosťou aj pred pár kvapkami. Taký pásik sa potom ochladí sám (odhadom do 10 W/m), výkonnejšie treba tak či tak dodatočne chladiť, lenže výpočet chladenia bez dokumentácie je nemožný a dostať sa k dokumentácii často tiež.

V neposlednom rade, záleží aj na teplote okolia... Inak sa pásik ochladí v otvorenom priestore (cca 22 °C) a inak v uzavretom kryte so žiarivkami (u mňa cca 40 °C).
komunista

Poslaťod Rasto_2001 » Ned 14. Okt 2012 23:01:17

komunista píše:Hmm, netuším aký môže byť problém v napájaní napäťovo napájaných LED pásikov. Že by môj adaptér dával takých 24 V, ktoré na polovicu nerobia 12 V (mám pásy zapojené sériovo)? Kirchhoffove zákony i Ohmov zákon platia, aj LED s predradníkom (teda napäťovo napájané LED) sú len prosté odporové (v zmysle nie impedančné) záťaže. Ale aj keby som v škole nedával pozor a mýlil sa, tie druhé LED, ktoré svietia dobre, sú napájané z rovnakého adaptéra, rovnakým spôsobom... (to som mal na mysli, keď som spomínal neplánovaný výsledok testu - čiže mám porovnávaciu vzorku)

Samozrejme, ešte existuje možnosť, že od mojej štátnej skúšky z elektroniky náš parlament tieto zákony novelizoval :rofl Prípadne, môj strýko, ešte za socializmu, robil v rádioopravovni a raz jednému chlapíkovi vysvetľoval, že mal v rádiu rozhasený karburátor, a ten to zožral aj s navijakom (asi preto, že nerozumel ani rádiám a ani autám)... :lol:

Výpočty sa týkali svetla a nemali s elektrikou nič spoločné, ak opomeniem prepočet efektivity [lm/W]. 8-)

Ja mam dravarinu tak že tomuto rozumiem tak akurát toľko koľko rozumiem, no keby mi niekto tvrdil že mi v rádiu nefunguje vodná pumpa a preto mi nejde naladiť Fanko .... tak ho poprosím nech mi ešte doleje kompresiu a idem spokojný domov ....
neviem ale nie je podstatné pri tých číslach čo si spomínal aj wýkon ? (ak to dobre píšem) myslím si že je rozdiel 12 V 1W a 12 V 100W či pletiem sa ? keď zoberiem 12 V trafo ktoré mám na ručný vysávač a napojím ho na vybitú auto batériu tak ráno ju v pohode založím a štartujem či mám radšej zobrať nejaké 24 V a môžem to spraviť o polnoci lebo skrátim čas o polovicu ?
podľa teba a toho čo tu píšeš asi áno.
Tak že zhrniem, kúpim si 3m bielych so strednou svietivosťou a 2m modrých, zoberiem akékoľvek 12 V alebo 24 V a veselo si svietim, ja neviem netreba brať do úvahy aj to W ? Ipad sa nedá nabiť v laptope ani v PC práve kvôli tomu či ? ak sa mýlim tak ma pouč, prosím.
Rasto_2001

Has thanked: 3 times

Poslaťod komunista » Pon 15. Okt 2012 14:46:55

Výkon s tým súvisí, ale to sa týka najmä dostatočne výkonného zdroja. Tak ako nemožno 100kg závažie zavesiť na lano s nosnosťou 1 kg (teda nie na dlho), tak nemožno spotrebič (tu LED pásik) so spotrebou 100 W pripojiť ku zdroju s výkonom 1 W.

Zvýšenie napätia (presnejšie prúdu) sa využíva v tzv. rýchlo-nabíjačkách, má však za následok skrátenie životnosti akumulátorov. Ale istá podobnosť s LED tu je, i baterky by sa mali nabíjať prúdovým zdrojom. Kašli na mojich 24 V, vysvetľovať moje zapojenie presahuje toto fórum, skús jednducho veriť, že viem čo som robil.

Ak chceš zistiť aký zdroj potrebuješ, musíš nájsť technické údaje pásika. Potrebuješ vedieť spôsob napájania, ktorý môže byť napäťovým alebo prúdovým zdrojom. Ak má pásik uvedené, napr. 12 V, je to napäťové a poslúži bežný adaptér. Ak tam píšu niečo o prúde, napr. 350 mA, je to prúdom napájané a bežný adaptér buď zhorí alebo zničí LED. Potom potrebuješ údaj o príkone, pri pásikoch často udávaný vo W/m, napr. 5 W/m. Potom si zmeriaš dĺžku pásikov a vynásobíš príkonom, napr. pre 3,4 m to bude 3,4 x 5 = 17 W. K tomu prirátaš rezervu 10-20 %, takže plne postačí akýkoľvek 12V adaptér s výkonom ≥ 20 W.

Dôležité je nemiešať elektrické (napätie, výkon) a svetelné veličiny (svetelný tokk svietivosť), oni síce spolu do istej miery súvisia, ale rátať s takým mixom sa nedá.

Nakoniec ostáva vyrátať chladenie, čo sa pri bežne dostupných pásikoch nedá, pretože nezistíš potrebné údaje.
komunista

Poslaťod miXalsky » Pon 15. Okt 2012 17:22:55

No chlapi a to som myslel , že som sám čo má s tým problém. LED-ky som dokupoval ako doplnkove večerné svietenie. 1m bielej a 1m modrej. Postupom času mi ale žačali led-ky slabnuť v svietivosti. A to som rozmýšlal, ked som zakladal AQ, že dám ako hlavné osvetlenie, ale nakoniec som zvolil T5 trubice a vyplatilo sa ;)
Obrázok užívateľa
miXalsky

Images: 1
Been thanked: 1 time

Poslaťod jr10 » Pon 15. Okt 2012 20:36:52

miXalsky píše:No chlapi a to som myslel , že som sám čo má s tým problém. LED-ky som dokupoval ako doplnkove večerné svietenie. 1m bielej a 1m modrej. Postupom času mi ale žačali led-ky slabnuť v svietivosti. A to som rozmýšlal, ked som zakladal AQ, že dám ako hlavné osvetlenie, ale nakoniec som zvolil T5 trubice a vyplatilo sa ;)

Ono nie su ledky ako ledky :).
jr10

Been thanked: 3 times

Poslaťod Walcott » Uto 16. Okt 2012 18:34:21

Tak isto aj u mňa či už biele alebo modré pásy postupne slabnú a odchádzajú ledky, tiež tie lacné v tom zaliatom obale. Myslím že problém bude hlavne v chladení ale aj v celkovej kvalite, lebo tie modré mi svietia max 30 min večer a tak isto odchádzajú.

Ledky nezatracujem, no zatiaľ je táto technológia príliš drahá, ak chceme kvalitné led s dostatočným výkonom ceny sú rádove vyššie ako pri trubiciach, ak ho chceme používať ako hlavné osvetlenie akva.
Obrázok užívateľa
Walcott

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 97 hostia