Ako a čím fotografujete svoje ryby?

Diskusia o technike a programoch používaných pri fotografovaní

Re: Ako a čím fotografujete svojete svoje ryby?

Poslaťod terrible » Pon 08. Okt 2012 9:34:52

No keďže je tu kopa odborníkov, opýtam sa na názor. Chcem si totiž kúpiť darček na Vianoce, keďže som bol celý rok dobrý a Ježiško mi sľúbil foťáčik. Len sa nejako neviem rozhodnúť ktorý. Čo by ste radšej odporučili Nikon D5100, alebo Nikon D3200? Viem, že to záleží aj od mojich potrieb, ale tie sú zatiaľ nejasné, lebo som v podstate začiatočník, ale fotím rád, zatiaľ len s kompaktom, zrkadlovku ovládam v podstate iba teoreticky, aj keď som ju už samozrejme v rukách mal a aj niečo pofotil, ale to len tak na zoznámenie. :D Ale teraz to vyzerá, že budem mať viac času tak by som sa tomu aj mal čas venovať viac.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Reklama

Poslaťod dkollar » Pon 08. Okt 2012 9:38:55

terrible píše:No keďže je tu kopa odborníkov, opýtam sa na názor. Chcem si totiž kúpiť darček na Vianoce, keďže som bol celý rok dobrý a Ježiško mi sľúbil foťáčik. Len sa nejako neviem rozhodnúť ktorý. Čo by ste radšej odporučili Nikon D5100, alebo Nikon D3200?

v prvom rade si urob jasno v tom, co chces fotit. podla toho si najdi objektiv ktory ti na to najlepsie posluzi. a potom uvidis, na ake telo ti ostanu peniaze.. :-)
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 3
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod terrible » Pon 08. Okt 2012 10:44:29

Práve to, že medzi týmito dvoma modelmi nie je veľký cenový rozdiel. Akurát tá 3200 má o dosť viac megapixelov, ale megapixely nie sú podľa mňa všetko. A čo chcem fotiť... no časom sa možno ukáže, ale zatiaľ som fotil skôr prírodu, občas nejaké nenáročné športy, výstavy psov, pamiatky a pod. Skúšal som aj ryby, ale na to zatiaľ nemám techniku. Objektív som rozmýšľal ako základ AF-S DX18-105M f/3,5-5,6G VR, ktorý je dodávaný v sade, neskôr by som niečo ešte dokúpil podľa finančných možností.
Obrázok užívateľa
terrible

Poslaťod dkollar » Pon 08. Okt 2012 14:21:05

mas pravdu, megapixely nie su vsetko.

co sa tyka setoveho objektivu - jeho pouzitie je velmi limitovane jeho malou svetelnostou. casom zistis ze potrebujes nieco lepsie a setaku sa zbavis tak mozno inzeratom "darujem za odvoz".. :-) v bazaroch sa ich povaluju mraky.

dobre je ist do obchodu a osahat si tie fotaky, aby si nezistil ze je pre teba prilis maly a ze s nim nevies normalne narabat napr.

na fotenie toho co pises by ti mohol v pohode stacit klasicky pevny nikkor 50/1.8

len treba mysliet na to, ze kupujes pevne sklo. nezoomovacie. zoomujes nohami, chapes.. :wave:
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod terrible » Pon 08. Okt 2012 16:03:43

Chapem, chapem, taky zoom som kedysi mal na starom fotaku. :) No este to budem musiet premysliet, aby som zybtocne nevyhadzoval peniaze. Aj ked ten objektiv nie je ten klasicky setak 18-55, ale predavaju to aj s tym 18-105.
Obrázok užívateľa
terrible

Poslaťod dkollar » Pon 08. Okt 2012 16:40:20

... ale ta svetelnost... 3.5-5.6... :cry
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod terrible » Pon 08. Okt 2012 17:20:30

Hmm, to je pravda, práve to porovnávam s tým pevným sklom, tak to je poriadny rozdiel...
Obrázok užívateľa
terrible

Poslaťod stiff » Sob 13. Okt 2012 10:28:49

Pri kvalitnom objektíve nejde len o svetelnosť, ale hlavne o kvalitnejšiu kresbu, kontrast, odlesky, presnejšie ostrenie, rýchlosť... Setový objektív jednoducho nevykreslí ten detail tak ako pevné sklo, ktoré je určené - vyrobené a navrhnuté na konkrétnu "fotodisciplínu".. Setový objektív je väčšinou priemerný objektív so širokým rozsahom použiteľnosti. Z každého rožka troška. A tomu zodpovedá aj výsledná kvalita. Samozrejme sú aj "setové" objektívy (pri Canone) triedy L a tam už je kvalita zodpovedajúca cene - 1000e a vyššie. Všetko záleží od toho, čo chce človek fotiť. Treba veľa čítať. Dnešné fotoaparáty sú oproti telám povedzme 10rokov spätne na takej úrovni, že naozaj dokážu fotiť všetko. Myslím pre začínajúceho, alebo priemerného fotografa. Potom záleží naozaj na kvalitnom objektíve, ako dokáže nakŕmiť ten ktorý snímač. Čiže radšej lacnejšie telo a kvalitný objektív, ako naopak. To platí v ametérskom foto. V profi triede už človek potrebuje kvalitu aj tu aj tu. A kopec :cash :cash :cash . Treba si položiť otázku čo chcem fotiť a na akej úrovni to chcem fotiť. Potom si kúpiť lacné telo a kvalitnejší objektív/y a trénovať. Telo amortizuje 10x rýchlejšie ako fakt dobrý objektív. Ten si človek nechá na x rokov, telá sa budú meniť.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod terrible » Sob 13. Okt 2012 16:16:25

Stiff, dík za reakciu, toto je uhol pohľadu, ktorý som potreboval. Teraz už asi viem ktorým smerom sa budem orientovať. Študovať som už niečo naštudoval a do Vianoc ešte stihnem čo-to pozisťovať. Potom sa snáď pochválim aj nejakou pozerateľnou fotkou. ;)
Obrázok užívateľa
terrible

Poslaťod stiff » Sob 13. Okt 2012 19:01:45

Na fotky sa samozrejme teším.. :mrk Vidím, že sa pozeráš po Nikonoch, v tomto ti ja neporadím, prehľad (aj skúsenosti) má Belial. Ja som na Canone.

Ešte jedna vec. Nie je na škodu pozerať bazoš, ephoto bazár a pod. Občas sa tam vie objaviť skoro nové telo s pár cvakmi za polovičnú cenu. Objektív by som bral nový, predsa len je to citlivejšie, ale telo by som zvážil aj bazárové (ak sa dá odskúšať) a ušetrené peniaze vrazil do fakt kvalitného skla.. Napr. ja som kupoval jazdený objektív za polovičnú cenu. Slúži mi už cca 3roky. A dostal pekne zabrať už :)
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Technika ( hardware / software)

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť