Založení nového akvária 540L

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Založení nového akvária 540L

Poslaťod Neio » Pia 05. Okt 2012 12:28:19

Mám trochu strach ze na 4 oceláty a 4 třeba brazilky to už bude malé...další o čem se dá přemýšlet je třeba Kančík Vieja zonata..moc pěkně zbarvený..ne až tolik agresivní jako texasan...sumečky zařadím asi pleco..max 1dnoho jsou to prasata..
Neio

Has thanked: 8 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod stiff » Pia 05. Okt 2012 13:15:32

Gregy píše:Nevim jestli je moudry kupovat ryby po jednom kuse. Akvarium je dost velke, spis bych volil po 4ks Ocelati, 4ks Perletovky, plus nejaky sumecky. K zarizeni nadrze bych pouzil hlavne ty koreny pripadne vetve, nechat dost volneho mista na plavani a do pisku par valounu, rostliny spis plouvouci, napr pistia. Jinak bych si osobne predstavoval jihoamericke akva s velkymi cichlidami asi takto nejak:

http://www.youtube.com/watch?v=zkdbf-0r ... ure=relmfu

Len malá poznámka. To akva na videu je veľmi pekné, má medzi 1,5 - 2000l (nepamätám si presne, Lee to niekde písal, nechce sa mi to hľadať). Lee Nuttall je známy tým, že sa snaží napodobňovať čo najvernejšie biotop STREDNEJ Ameriky. Ryby na videu sú zo SA, nie z JA. Tá C. pearsei (najväčšia z nich) má určite viac ako 30cm. 500l akva je na takéto ryby jednoducho malé. Píšem to preto, že P. zonatus sa tu spomínal a to je tiež SA a tiež rastie nad 30cm v pohode...
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod stiff » Pia 05. Okt 2012 14:00:28

Neio píše:Mám trochu strach ze na 4 oceláty a 4 třeba brazilky to už bude malé...další o čem se dá přemýšlet je třeba Kančík Vieja zonata..moc pěkně zbarvený..ne až tolik agresivní jako texasan...sumečky zařadím asi pleco..max 1dnoho jsou to prasata..

Latiňáky by boli vhodnejšie. Texasan je u niekoho cyanoguttatus a u niekoho carpintis.. Cyano je väčší a agresívnejší. Aspoň u mňa to tak je. Ani cyano ani carpintis na oskary nestíha svojou veľkosťou, myslím, že oskary by s ich prípadnou agresivitou problém nemali. Geo brasiliensis je podľa mňa vhodná ryba k oskarom, je to veľký geo (v dobrých podmienkach môže samec dorásť až 30cm) a povahou dosť drsná ryba oproti "pravým" Geošom. Nenáročný na kvalitu vody a je to biotop JA. S rybami rodu Vieja a Paratheraps by som v 500l nepočítal, pre zonáty vhodné ako sólo nádrž pre jeden dospelý chovný pár. Aj to by samica mala čo robiť, aby odolala samcovým trecím náladám... Jedine heterospila a breidohri ma napadá z tých menších. Inak nič. Samozrejme, bavíme sa o dospelých rybách..
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Neio » Pia 05. Okt 2012 14:22:49

Ted jsem se trochu ztratil jaké latináky??

Pro ty brazilce jsem už asi rozhodnutý

Takze ocelaty geo brazilky a k tomu texasan nebo smaragdovej kančík?? myslím že by to mohlo jít i to co sem četl na zahraničních forech...Kolik dospelych kusu v nadrzi???

Ted jeste jakyho ancistruse?? tech L sumcu je milion vubec se v tom nevyznam a potrebuju nejakyho kterej poroste aby se nestal za par mesicu potravou pro cihlidky:)
Neio

Poslaťod terrible » Pia 05. Okt 2012 15:49:45

Neio píše:Ted jsem se trochu ztratil jaké latináky??

Žeby myslel južnú ameriku?
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod paloi » Pia 05. Okt 2012 18:15:42

Myslel latinské názvy. ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod perchess » Pia 05. Okt 2012 18:21:58

paloi píše:Myslel latinské názvy. ;)

Beťárisko, predbehol si ma!

Neio píše:Kolik dospelych kusu v nadrzi???
Ted jeste jakyho ancistruse?? tech L sumcu je milion vubec se v tom nevyznam a potrebuju nejakyho kterej poroste aby se nestal za par mesicu potravou pro cihlidky:)

Tak na také ryby ako plánuješ - 2 dospelé páry.
A z L-sumcov asi nejaký gibbiceps, ten sa tak ľahko potravou nestane a je relatívne ľahko zohnateľný.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod stiff » Pia 05. Okt 2012 18:35:38

No áno - latiňáky :) Slovenské a české názvy všetkých tých kančíkov nepoznám :)

K tým počtom - vždy je dobré kúpiť si cca po 6ks/druh (a viac), ak človeku ide o neskoršie vytvorenie párov. Je tam slušná šanca, že to nebude všetko rovnakého pohlavia. Aj keď sú výnimky :). Pri veľkých rybách tiež platí nejaké "pravidlo hustoty", alebo ako by som to nazval. Vhodne zvolená hustota osádky vie prerozdeliť agresivitu. Vždy je lepšie mať v nádrži viac kusov ako menej. Dominantný jedinec pri obhajovaní teritória rozkladá svoju pozornosť na viac rýb, nezamerá sa iba na jednu, ktorú uštve. Aj tu samozrejme platia výnimky... Čiže ak by som to chcel zjednodušiť, tak V 500l akva by som mal cca 25ks 5-6cm rýb, ak by som uvažoval o dajme tomu 4 druhoch. Ako by to dorastalo, tak by sa to postupne redukovalo, alebo odlovením, alebo prirodzenou selekciou. Nejaké straty budú.

Toto sa nedá nejako škatuľkovať, každý chovateľ si vyberie vl. cestu a systém. Je to individuálne, závisle od zloženia a povahy osádky, veľkosti a tvaru akva, členitosti dekorácie, štýlu kŕmenia a kvality filtrácie - vody...

Vždy je dobré mať ešte jednu karanténnu nádrž, kde človek dá ryby, ktoré boli zvyškom osádky napádané. Tam sa môžu v kľude zregenerovať. Stačí povedzme 100l nádrž s bublifukom. Využiješ ju aj pri nákupe nových rýb (neverím, že zostaneš len pri týchto spomínaných), prejdú napr 2 týždňovou karanténou, zvyknú si na tvoju vodu a pod, prípadne ich tam podržíš chvíľku, kým nedorastú na vhodnú veľkosť ku zvyšku osádky. Niekedy sa pritrafia už väčšie - hotové ryby na výmenu a pod. Vtedy je potrebné ich prekaranténovať. Šetrí to čas a peniaze :) a hlavne nervy :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod paloi » Pia 05. Okt 2012 18:55:35

Kód: Vybrať všetko
http://www.planetcatfish.com/catelog/numbers.php?mode=l&thumbs=16&offset=192&genus_id=0

tu pozri L-sumcov; stráviš pri tom hodiny a hodiny; vyberieš si, nezoženieš

ak zoženieš, dorazí Ťa cenovka :punch

skončíš asi pri tom gibicepsovi :-( tiež som tak skončil
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Neio » Sob 06. Okt 2012 18:37:21

Tak už mi přišla věřím že finální nabídka na kvarijní komplet..Nechal jsem na úvaze konstruktéra jaké osvětlení pro jižní ameriku s málo rostlinami...zvolik 2 T8 s = 2x58w a já mám trochu strach že je to málo..zekia má ještě T5ky o 1500kč dražší ale 2x 80w..Abych v tom akvárku neměl tmu..Pravda je že pruhlédové akvárium asi nepotřebuje tolik světla a prosvítí se samo..Ale radši se tu zeptám:)
Neio

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 71 hostia