Založení nového akvária 540L

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Založení nového akvária 540L

Poslaťod Neio » Sob 29. Sep 2012 8:32:56

Dobrý den

Zdravím místní komunitu. Prosil bych o pár rad jako pro začátečníka v chovu cichlid. Vážně přemýšlím o pořízení 540l akvarijního setu od firmy zekia.cz. Jednalo by se o o rozmery 180x50x60 se skrinkou a krytem s 2 T8 (2x58w) nebo T5 (2x80w)..Proto bych se chtěl zeptat pokud někdo nemá nějakou zkušenost s prací této firmy..
Co se týče osádky jsem asis téměř rozhodnutý pořídit pár menších kusů okolo 10cm astronatus ocellatus (vrubozubec paví) asi 4..poté vyselektovat pár a zbytek asi prodat..K nim nějakého většího Gibicepsa / krunýřovce a bichirka/ sumečka žraločí / či nějakého bassika??? Co se týče osádky budu rád za každou radu a nápad...
Dále by mě zajímalo vybavení akvaria hodně přemýšlim o filtraci Fluval Fx-5 pro kvalitní čištění a výkon..Skřínky bych navrhl podle toho aby se tam vešel..Dobrá volba?? Vzduchování nemám zatím ani páru..A vnitřek akvária na dno byh chtěl černý/bíly hrubší písek..+ Kameny...Kytky tam moc nechci spíš skoro vůbec i proto , že by s nimi v dospělosti z nudy asi oceláti zatočili..
CO dalšího do akvária budu potřeba???topítko??? mám podkrovní byt myslím že bych měl pokojové teploty udržovat v pohodě..

Další a zatím poslední věc je náročnost ocelátů na krmení, někde jsem četl že je krmí 2x denně. To je problém protože budou týdny kdy nebudu třeba 3 dny doma aby neměli hlad chudinky:)

Popřípadě kdyby měl někdo jiný návrh na osádku tohoto akvária rád prodiskutuju..Moje představa je mít akvárko s dominantou (momentálně oceláti) a k tomu něco na čištění (gibiceps) a něco dalšího jako výplň..

Předem moc děkuji všem
Neio

Has thanked: 8 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Založení nového akvária 540L

Poslaťod Neio » Pon 01. Okt 2012 14:02:13

Nikdo nic? :cry:
Neio

Poslaťod Rostratus » Pon 01. Okt 2012 17:17:10

Osobne s nimi skúsenosti nemám ale referencie majú dobré. Toho by som sa nebál. Fluval Fx-5 je podľa mňa zbytočná investícia. Filter dokážeš urobiť ďaleko lacnejšie. K tým ocellátom ak sa ti páčia tak prečo nie. To je tvoje prvé akva? Ono možno časom budeš chcieť iné americké cichlidy. Napríklad Parachromis a pod. Ale ak chceš teraz ocelláty tak Ok. Ak udržíš teplotu stále ( aj v noci aspoň na 24-25 stupňov) tak nepotrebuješ ohrievač. Ale ja by som to tam dal určite. S termostatom, nastavíš si teplotu akú potrebuješ a hotovo. Je rozdiel kŕmiť mladé ryby, alebo dospelé ryby. Ja kŕmim 1x za deň. Ak budeš mať občas 3 dni bez kŕmenia nič hrozného sa nestane, ale lepšie by bolo ak si neako zabezpečíš aby dospali aspoň 1x za deň krmivo.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Neio » Pon 01. Okt 2012 18:37:19

Moc děkuji za odpoved..K tomu filtru asi mas pravdu je to zbytecne velke prase..momentalne premejslim o Tetra tec 1200 o dost levnejsi a solidni vykon 1200l/1h..kdyby jste mi tenhle neshvalili tak uz asi jedine eheim..do jine firmy uz bych nesel..krom fluval tetra eheim..K tomu jesdtli to je me prvni akvarko..neni mel jsem jiz 2x ale jen male okolo 60l s ancistrusy raky a zabrovniky..Vzdy jsem touzil po velkem akva a velkych rybach..Nejako dobu zpet jsem byl rozhodly pro moby a tanganiku..a pak jsem jednou an youtube nahoduo narazil na oskary a byl sem uplne unesen..takze uz u nich asi zustanu:)...ohrivac poridim neni nic draheho..a muze se stat neco s kotlem nebo proste pro jistotu..

dnes sem resil vzduchovaci motorek a vybral jsem asi tento chtel bych aspon 3 kameny serra air 550r plus

co se tyce krmeni nasel jsem jeste automaticke krmeni..jen me zajima jestli se bude dat nejake koupit aby se mi veslo a slo nejak prichytit na kryt se svetlama???

a T5 nebo T8????
Neio

Poslaťod Jules » Pon 01. Okt 2012 19:08:42

Ked chodis na dlhsie prec tak naozaj pouvazuj o automatickom krmeni. Kryt nie je problem su tam rozne sposoby uchytenia. Staci trochu pogooglit a najdes ich mnoho automatickych krmitok. Filtraciu ries hlavne tak aby bola kvalitna, lebo ked ti niekde prdne tesnenie na nekvalitnom externom filtri a ty prides az po tyzdni tak budes mat akvarko prazdne ... Cize odporucam overene znacky Eheim alebo Fluval. Ten motorcek sera 550 mam aj ja a je velmi dobry a tichy. Ked ho kupis tak si rovno objednaj aj nahradnu membranku, stoji malo a je dobre mat ju po ruke. Moj uz ide 3 roky v kuse a este som ju ale nemenil.D Ocelaty su pre zaciatocnika dobre ryby, ale ked vyrastu uz k nim nepridas ziadnu dalsiu. Cize porozmyslaj o osadke dopredu a dopln ju kym su rybky mlade napr. o parachromis alebo akaru potocnu a pod vyber americkych cichlid je velky... :yes
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Neio » Pon 01. Okt 2012 19:20:49

Presne z toho jsem mel velky strach ale i na ten Tretra Tec jsem slysel pozitivni reakce..potom se zvazoval Eheim Professionel III 600 - typ 2075 a ten fluval Fx 5...ale u fluvalu mam strach ze 3500l/1h je az moc aby me to tam neprevratilo ryby vzhuru nohama:)

Co se tyce osadky jeste na to kouknu ztaim je jistota 4-5 kusu ocelatu az povyrastu uvidim asi dojde k selekci..nejakyho vetsiho gibicepsa 15cm+..moc se mi libila cichlida ale na to asi mam uz akvarko male..takze mi zbyl sumecek sutchi..a asi bichirek..ale mozna jeste kouknu do biotopu na neco...

moc dekuji za reakce..moc mi to pomaha
Neio

Poslaťod Jules » Pon 01. Okt 2012 20:03:10

Ja mam 720 litrove akvarko a ten Fluval ma teda dost sily. Na mensie akvarko uz to je hurikan. Neviem ake je to mat doma Tetratec, lebo som sa snazil vzdy si kupit kvalitny filter, aby som mohol kludne spat. Je to ako u aut. Fluval a Eheim su BMW a Tetratec je Hyundai. Sorry za prirovanie ale ine ma nenapadlo :D Nehovorim ze nie je kvalitny, ale asi nie dost pre mna. Tu osadku ryb si kludne rozmysli amazon je velky biotop a urcite nieco najdes. K ocelatom je tam toho mnoho, ale si limitovany velkostou tvojej nadrze. Hlavne nemiesaj biotop a na sumce typu sutchi z azie radsej zabudni. Prerastu tvoje akvarko a nie su biotop :D Ten gibbiceps tam bude super. Pozri na tuto stranku zadaj si tam co chces najst a uvidis:
Kód: Vybrať všetko
http://rybicky.net/atlasryb/hledat/
:hi
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Neio » Uto 02. Okt 2012 16:44:02

Opět moc děkuji za odpovedi...Jsem prozatim rozhodnut pro Eheim profesional 3 2075..Myslim ze bude akorat pro moje akvarium..Momentalne mam v planu 4-5 ocelatu( pozdeji selekce) 1 vetsiho gibiccepse..a knim bych rad dal parachromis managuensis a Cichlasoma festae..Akvarko bude 180cm dlouhé tak by se tam mohli porovnat..Nemyslíš?? Jen mě zajímá kolik koupit kusů?? s tím že pak příjde selekce...Snesou se tam ty ryby??? Moc děkuji
Neio

Poslaťod stiff » Uto 02. Okt 2012 18:28:25

Ako si niekde vyššie napísal, páčia sa ti (chcel by si) veľké ryby a veľké akvárko. Ryby, ktoré uvádzaš sú veľké, ale to akva je na nich malé. Ono ti to bude chvíľu samozrejme stačiť, ale až to začne dospievať a bude sa to trieť, tak 500l je na managuensis, festae a pod VEĽMI malé. Niekto môže oponovať, ale ten niekto môže mať oveľa viac skúseností s týmito rybami a jednoducho vie ako na to. Sú to veľmi teritoriálne a tvrdé ryby, festae aj mimo trenia. Dorastajú veľmi rýchlo 30cm a viac. Po určitej dobe by sa medzi sebou pozabíjali. Jednoducho je to tak, majú to v povahe a kombinovať ich dospelé, by som neodporúčal nikomu, kto nemá aspoň tých 1200-1500l. Samozrejme, ak ich človek chce vidieť dospelé a v plnej paráde.

Ak oskary, tak ok + nejaké iné ryby, ako bolo spomenuté, vhodné sú rivuláty, ale aj väčšie herosy... Ak by si chcel dodržiavať biotop JA, tak potom tam máš Crenicichly, Caquetaie - také vzácnejšie ryby.

Ak ti nevadí miešanie biotopu, tak existujú aj menšie Parachromisy (loisellei, friedrichsthalii) vhodné k ocellátom. Aj keď v 500l je to naozaj ťažké kombinovať, je to málo. Nepoznám tvoj vkus, mal by si si najprv niečo naštudovať, inak sa celkom ľahko môže stať, že budeš mať z toho akva viac stresu ako radosti a pohody.

Každý, komu sa páčia takéto ryby, neskôr ľutoval veľkosť svojej nádrže. Neviem aké máš limity, ale z vl. skúsenosti by som ti doporučil ísť do max hraníc, čo do veľkosti a litráže. Veľké akva poskytne oveľa viac možností, ako kombinovať ryby. Všetko je potom jednoduchšie.

K filtrácii sa ti nevyjadrím, všetky filtre sú len filtračné médium vs prietok. Záleží len na tom, koľko chuti :cash chce človek prefiltrovať.. :) :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Walcott » Uto 02. Okt 2012 20:19:32

Ja by som filter zobral kľudne aj fx5 ak sú peniaze, sám mám tetratec 1200 v 375l a je slabý už aj na tento objem, kvalitou je v pohode nič netečie a je fakt tichý, no pridal som hlavicu s prietokom 2000l/h čiže dokopy 3200l/h a je to v pohode, predtým sa výkaly ani nepohli, teraz pekne putújú k miestu nasávania a tam sa už ľahko odsajú.
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 85 hostia