heno96 píše:Ahojte, potreboval by som poradiť. Neviem ako mám umiestniť v akva nasávanie a výpust z filtra či ich mám dať spolu na jednu stranu alebo nasávanie na jednu a výpust na druhu. Akva má rozmery 200*50*70 (dxvxš) a fitler je Fluval fx5.
Ďakujem za rady.
Ja tiež pátram po odpovedi na túto otázku. Z vlastnej skúsenosti môžem hovoriť len o vnútornom filtri. A tam je výtok vody na tej istej strane akva, ako nasávanie. A kaly sa vôbec nezhromažďujú na protiľahlej strane akvária, ale skôr od stredu akvária smerom k filtru (kde je už prúdenie najslabšie).
Čítal som taký názor (pri malých akváriách), že privádzaná voda do akvária naráža prioritne do protiľahlej steny a padá dolu. Ak by nasávanie bolo na protiľahlej stene, práve vtedy by sa veľká časť prečistenej vody odvádzala naspäť do filtra. Nikde som sa nedozvedel, do akej dĺžky akvária toto ešte platí. Ale zasa pri väčšej dĺžke akvária sa predpokladá výkonnejšie čerpadlo filtra, takže by to mohlo platiť aj vo väčšom akva.
Keď som pozeral fabrické pozadia do veľkých akvárií, tak tie, ktoré mali predpripravené otvory na výtok a nasávanie, mali tie otvory prakticky nad sebou. Rovnako sa robia "komínky", ako typizovaný diel pre pozadie z viacerých častí. Tie majú tiež obidva otvory. Asi na to bude nejaký dôvod.
Takže niečo mi hovorí, že výtok by mal byť na tej istej strane akvária ako nasávanie. Samozrejme, že výtok nesmie byť nasmerovaný priamo na nasávanie. Vtedy by to podľa vyššie popísanej teórie nefungovalo.