Jelsa Olsova

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Jelsa Olsova

Poslaťod KlimO » Uto 11. Sep 2012 13:54:44

Co si myslite o tomto ?
Kód: Vybrať všetko
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/17664294/Jelsa-olsova.php
Podla mna je to len tah predavajuceho co najskor predat. Nejak som necital o tom a ani sa mi pravdupovediac ani nechce. Lebo sa mi nechce verit ze zopar sisiek vam v priebehu niekolkych hodin upravia vodu na akceptovatelnu a na napustenie ryb
Toto je diskusna tema a mozeme tu o tom viest debatu
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
KlimO

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Reklama

Re: Jelsa Olsova

Poslaťod l_laco » Uto 11. Sep 2012 19:10:59

Keď si dal obrázky dajme aj text:

Šišky jelše - výborný prírodný prostriedok na úplnú úpravu akvarijnej vody. Zmäkčuje vodu, za pár hodín je voda v akváriu prijateľná pre rybky. 10 ks = 1€ Posielam poštou na dobierku

Pochybujem že vodu zmäkčujú, no môžu pôsobiť podobne ako rašelina alebo drevo niektorých stromov a to tak, že do vody vylúhujú nejaké humínové kyseliny, ktoré vodu okyslia, znížia pH prípadne upravia tak že sa ryby cítia lepšie. To by chcelo urobiť pokus... Ja som ich kedysi v akvárku mal a žiadne "extra" zmeny som nepostrehol ... ono je pravda že som ich ani nehľadal, nemeral a neposudzoval.
Mne skôr príde zábavné ako prišiel na tú cenu 1,- / 10ks ... u nás v okolí je tých šišiek "na mrtě veľa" stačí zbierať.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod perchess » Uto 11. Sep 2012 19:44:16

No to je humorista.... asi býva v regióne, kde je jelša prísne chránený druh....

l_laco píše:Pochybujem že vodu zmäkčujú, no môžu pôsobiť podobne ako rašelina alebo drevo niektorých stromov a to tak, že do vody vylúhujú nejaké humínové kyseliny, ktoré vodu okyslia, znížia pH prípadne upravia tak že sa ryby cítia lepšie. To by chcelo urobiť pokus....

Je to tak nejak ako si napísal. Mám uložené nejaké články, aj fotočlánok s pokusmi (počet šišiek a dĺžka vyluhovania). Ak by mal niekto záujem a tie linky ešte fungujú, môžem to sem hodiť.
Ja mám jelšové šištice odskúšané, účel plnia, vyzerajú dekoratívne, ale veľmi skoro sa rozpadajú a robia bordel vo vode. Takže odporúčam dať ich do sieťky/pančuchy a niekde zavesiť za dekoráciu. Aj keď osobne radšej používam mandľovníkové listy, jelšové šištice sú vhodnou a lacnejšou alternatívou.
Naposledy upravil perchess dňa Uto 11. Sep 2012 19:48:36, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Rostratus » Uto 11. Sep 2012 19:48:19

Ahoj ak to pohľadáš, vlož to sem ja si to rád prečítam. Kto vie, možno sa mi to niekedy zíde :yes
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod KlimO » Str 12. Sep 2012 5:18:00

dik za,prerobenie topicu admin,aspon mu nerobim reklamu :D
Obrázok užívateľa
KlimO

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod l_laco » Str 12. Sep 2012 5:51:53

perchess píše:Ja mám jelšové šištice odskúšané, účel plnia, vyzerajú dekoratívne, ale veľmi skoro sa rozpadajú a robia bordel vo vode. Takže odporúčam dať ich do sieťky/pančuchy a niekde zavesiť za dekoráciu. Aj keď osobne radšej používam mandľovníkové listy, jelšové šištice sú vhodnou a lacnejšou alternatívou.

S tým bordelom plne súhlasím ... takže do sieťky a niekam zavesiť.
Mandľovníkové listy som tiež mal a výsledok asi rovnaký ako s tými šišticami - nič som nepostrehol, len bordel.
Rovnaký účel ale splnia ja dubové listy alebo kôra, prípadne výluh čaju z čistej dubovej kôry. Bežne to dostať kúpiť v lekárni... pre tých ktorý majú ďaleko do lesa ;-)
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod kofola » Str 12. Sep 2012 8:14:33

Tie jelsove sisky naozaj funguju a plnia ucel. Dolezity je postup pouzitia. Ked som sa este bavil so skalarmi a diskami, tak som dlho hladal ten spravny recept na vyvojovu vodu. Nakoniec mi najviac pomohli tieto sisky. Voda sice vyzerala ako moc po uzivani silnych antibiotik, ale ucel to plnilo. Zaplesnenie ikier 5-7% - vsetko ostatne sa pekne vyliahlo aj rozplavalo. Sisky som nedaval priamo do akvaria, ale robil vyvar.
Krasna dlha tema o tychto veciach je tu:
http://ceskycichlidklub.eu/SKALARY/viewtopic.php?f=76&t=74&st=0&sk=t&sd=a&hilit=jelsove
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod perchess » Sob 15. Sep 2012 21:53:07

l_laco píše:Mandľovníkové listy som tiež mal a výsledok asi rovnaký ako s tými šišticami - nič som nepostrehol, len bordel.

Ja mám práve s listami lepšiu skúsenosť - keď sa rozpadávajú, tak úlomky buď žerú ryby, alebo ich zoberie filter. Po jelšovej šištici ani pes nebrechne, ani neidú odkaliť, treba to manuálne pozbierať. Babračka.... :shake

kofola píše:Krasna dlha tema o tychto veciach je tu:
http://ceskycichlidklub.eu/SKALARY/viewtopic.php?f=76&t=74&st=0&sk=t&sd=a&hilit=jelsove

Pekný link, ale keď tam nie som regnutý, nepustí ma do témy....
Obrázok užívateľa
perchess

Poslaťod perchess » Pon 17. Sep 2012 9:52:29

admin píše:Ahoj ak to pohľadáš, vlož to sem ja si to rád prečítam. Kto vie, možno sa mi to niekedy zíde :yes

Tak som to našiel, možno to niekomu pomôže:
http://www.aldercones.com/
Obrázok užívateľa
perchess

Poslaťod Rostratus » Pon 17. Sep 2012 15:14:18

To je dobrá pomôcka. Dík za link :yes
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 88 hostia