Paratheraps fenestratus "pink" - sp. Catemaco?

Diskusia o cichlidách zo Strednej Ameriky

Paratheraps fenestratus "pink" - sp. Catemaco?

Poslaťod stiff » Ned 02. Sep 2012 19:40:48

Jedna z rýb, ktoré som si nedávno priniesol z PL ako Paratheraps zonatus, sa začína prefarbovať. Resp. už sa začala asi pred mesiacom... Má ešte len 10-11cm, ale už je zjavné, že to nebude zonatus, ale ani obyčajný fenestratus. Vyzerá ako citrinella, keď sa zo šedej prefarbuje na oranžovú. Som trocha sklamaný, lebo zonáty som zháňal už dlho a zasa mi unikli.. Na druhej strane, úplne náhodou som prišiel k vzácnej forme fenestratus. Niečo som už o tejto forme prečítal, ale aj tak by som rád vedel, či je to naozaj "pink fene". Doteraz neevidujem informáciu, že by sa takto farbili aj zonáty, tak si myslím, že sú dve možnosti. Alebo mám krížencov zonatusxfenestratus, alebo je to naozaj niektorá z Catemaco svetlých foriem. Nájde sa niekto s nejakým info?

Tu je "zonatus" cca 4-5cm:

V.-zonata.jpg

A toto je jedna zo 6tich "zonát", ktorá sa prefarbuje. 10-11cm. Inak, tá ružová, ktorú teraz nahadzuje je intenzívnejšia ako na tej foto. Je to svetlá až biela ryba, je problém to nafotiť.. :)

IMG_1727x.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Re: Paratheraps fenestratus "pink" - sp. Catemaco?

Poslaťod jancibie » Pon 03. Sep 2012 13:34:56

No zdá sa,že sa fakt jedná o túto vzácnu melanickú formu fenestrat. Ale udržať túto úchylku aj na potomstve môže byť problém,vraj aj obaja takýto rodičia môžu dať divoko sfarbené potomstvo.....
Obrázok užívateľa
jancibie

Images: 0
Been thanked: 3 times

Poslaťod stiff » Pon 03. Sep 2012 19:44:14

jancibie píše:No zdá sa,že sa fakt jedná o túto vzácnu melanickú formu fenestrat. Ale udržať túto úchylku aj na potomstve môže byť problém,vraj aj obaja takýto rodičia môžu dať divoko sfarbené potomstvo.....

No áno, vyzerá to tak. Ale ja som kúpil 6ks "zonatus", zvyšných 5ks sa zatiaľ nefarbí. Sú z jedného zdroja, tak je dosť nepravdepodobné, že len táto jedna by bola fene a zvyšok by bol zonatus. Okrem toho, nie som sám, komu sa tento "zonatus" prefarbuje. Čiže to by už boli min. 2ks medzi týmito "zonátami"... Samozrejme, je možné, že tam boli zamiešané dva druhy, to nikto nevie zaručiť, okrem zdroja, ktorý ich odchoval.

Zvyšné moje ryby vyzerajú nejako takto:

id (2).jpg

Čo myslíš? Fenestratus, alebo zonatus?
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod jancibie » Uto 04. Sep 2012 19:31:29

Ja tam vidím na fotkách všetko pekné fenestraty. Jasné,že zonaty sú momentálne v našich podmienkach vzácnejšie,ale aj pink fenestrata je tiež celkom slušná vzácnosť. Treba len tú teoriu,čo som písal vyššie preveriť v praxi,to jest rozmnožiť pink fenestraty a zistiť,aké potomstvo dajú.....
Obrázok užívateľa
jancibie

Poslaťod stiff » Uto 04. Sep 2012 20:52:35

Tak vyzerá to, že zonáty v našich podmienkach nie sú.. Aj keď ešte je všetko otvorené, lebo sú to mladé ryby a mám ohlasy, že sú to fenestráty, ale aj zonáty. Dokonca tam zaznel aj názor, že je to coatzacoalcos... :)

Skúsil som to aj na MFK:
Kód: Vybrať všetko
http://www.monsterfishkeepers.com/forums/showthread.php?500214-Paratheraps-ID&p=5992930

a tiež na cichlidae:
http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=14759

Prečítal som kopec tém, ale 100% neviem tvrdiť čo to je. Ak sú všetky ryby z jedného zdroja, tak je to jasné - fene sp. Catemaco. Tu je téma, kde sa jeho ryby (od don Conkel) až veľmi nápadne podobajú na tie moje.

http://www.monsterfishkeepers.com/forums/showthread.php?452836-Help-ID-fenestratus

Nedalo mi a trocha som pozeral aj po coatza... Našiel som tému, kde má mojo zaujímavé fotky tejto formy. Ak som správne pochopil, rovnaká fotma coatza môže mať rozdielne sfarbenie v závislosti od podmienok. Tá druhá séria foto (kde majú červenú/ružovú hlavu) - no neviem neviem... :)

http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=13251

To len tak na margo, aj tak treba počkať ako to porastie a vyfarbí sa..
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod paloi » Uto 01. Jan 2013 13:36:46

A tu je moja zona/fene, aktuálne foto z dnešného dňa. Momentálne moja najškaredšia ryba. Predtým vyzerala ako tie na Stiffových fotkách. Jej sestrička (alebo bráško?) sa úplne prefarbila do oranžova už pred dvoma mesiacmi. Tejto to akosi trvá. A nefarbí sa do oranžova, ale skôr do biela.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod jancibie » Uto 01. Jan 2013 15:29:52

Ak je toto najškaredsia ryba,tak to ti tam musia plávať samé skvosty :D
Obrázok užívateľa
jancibie

Poslaťod jancibie » Uto 01. Jan 2013 15:29:52

Inak ja mám tiež tri kúsky,momentálne som ich zveril Jeskymu,som zvedavý,čo z toho vyrastie....
Obrázok užívateľa
jancibie

Poslaťod paloi » Uto 01. Jan 2013 20:07:04

jancibie píše:Ak je toto najškaredsia ryba,tak to ti tam musia plávať samé skvosty :D

Presne tak. Okrem tejto samé skvosty :lol:

Ešte jedna staršia fotka, asi z polovice novembra. Je to tá istá ryba...
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod stiff » Štv 03. Jan 2013 10:23:41

jancibie píše:Inak ja mám tiež tri kúsky,momentálne som ich zveril Jeskymu,som zvedavý,čo z toho vyrastie....

Čau, môžem sa spýtať na zdroj, resp. máme ich všetci rovnakej krvi?

Inak mne sa tie ryby páčia, keď sú prefarbené. Každá je iná. Mám bielu s červenými fľakmi, žltú aj čisto bielu. A ostatné sú strakaté zatiaľ... Som zvedavý, keď to bude mať tak 25cm ako sa to vyfarbí, či to bude mať aj modré odlesky...
Obrázok užívateľa
stiff

Ďalší

Späť na Stredoamerické cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 10 hostia