terrible píše:Podľa všetkého tie 24 V budú asi výkonnejšie, keďže napr. SMD5050 s 12V má na 1m 7,2W a to isté len s 24V má na 1m 14,4W.
Pozor, tento údaj je o príkone (teda spotrebe) a nie o výkone (teda svetle). Ak si chceš reálne porovnať, hľadaj pásy, kde je uvedený aj svetelný tok (lumen, lm - svetelný tok). Je to trochu zavádzajúci údaj, pretože hovorí o množstve emitovaného svetla v spektre ľudského oka (rastlinky majú rozsah spektra trochu iný), ale údaj o FAR (fotosyntézne aktívnom žiarení) asi nenájdeš. Ale ak nejde o rastlinky, je to presne to, čo potrebuješ vedieť. Potom si podeľ množstvo svetla príkonom a dostaneš efektivitu (lm/W), to si porovnaj, pretože to má vplyv na dlhodobé prevádzkové náklady - čím vyššie číslo, tým lepšie.
Okrem toho, keď zapojíš dva 12 V pásy do série, pôjdu na 24 V (tak to mám ja, pretože som mal doma voľne pohodený 24 V adaptér) - len treba dať pozor aby mali rovnakú dĺžku (tu môže nastať problém, keď časom začnú jednotlivé segmenty odchádzať). No a takýmto zapojením do série dostaneš 2 x 7,2 = 14,4 W
Čiže, je vcelku možné, že to je presne takto interne zapojené - videl som obrázky s dvoma pásmi vedľa seba.
Možné spôsoby zapojenia sú na obrázku, pričom tá spodná možnosť nie je vhodná pri veľkých dĺžkach a výkonoch.
SMD 3528 LED sú jednodiodové čipy. SMD 5050 LED sú trojdiodové čipy. Inak majú parametre v podstate rovnaké, teda 3 x 3528 = 1 x 5050. Jednodiodové sa lepšie chladia, a teda môžu mať dlhšiu životnosť, naopak trojdiodové zase dajú viac svetla na cca rovnakom priestore.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.