Trpasličie mbuny

Diskusia o trpasličích cichlidách

Trpasličie mbuny

Poslaťod komunista » Str 25. Júl 2012 18:56:03

Pri mojom hľadaní informácií o trpasličích cichlidách som narazil na pekný článok, nazvaný "Trpasličie mbuny", ktorý si môžete prečítať na
Kód: Vybrať všetko
http://www.wetwebmedia.com/fwsubwebindex/DwarfMbunaArtMaryB.htm
.

Ešte pred tým, kým ma znalejší ukameňujú, krátko zhrniem obsah do jednej vety: Nájsť trpasličiu mbunu, vhodnú do spoločenského akvária, je ťažké, ale nie nemožné, hoci môže byť problém s agresivitou. Myslím si, že prípadným záujemcom o trpasličie cichlidy môže byť toto čítanie prospešné.

Čo si myslíte, vy skúsenejší? Má niekto s chovom tam spomenutých rybiek (prípadne s inými) nejaké skúsenosti?
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Reklama

Re: Trpasličie mbuny

Poslaťod bobo242 » Štv 26. Júl 2012 12:55:26

Ja som to len tak narychlo prebehol, ale rody o ktorych sa tu pise, su bezne mbuny dorastajuce +- 10 cm, a aj bezne chovane, takze by som ich nevypichoval ako "trpaslicie" a platia na nich vseobecne a notoricky zname pravidla ich chovu. A patria do "spolocenskeho" akvaria typu "Afrika - Malawi", cize medzi ostatne mbuna resp Malawi ryby.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod terrible » Štv 26. Júl 2012 14:25:21

Podľa toho článku mám doma samé trpasličie mbuny. :D Inak hneď na začiatku je definovaná prvá podmienka - maximálna veľkosť 4 palce, t.j. cca 10 cm, to podľa mňa zas až takí trpaslíci nie sú.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod bobo242 » Štv 26. Júl 2012 14:28:39

na americke pomery su to trpaslici, asi preto to tak nazyvaju.. nemusime vsetko preberat, hlavne nie podobne kraviny..
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod komunista » Štv 26. Júl 2012 17:56:33

terrible píše:maximálna veľkosť 4 palce, t.j. cca 10 cm, to podľa mňa zas až takí trpaslíci nie sú.

ja tomu síce veľmi nerozumiem, ale všade kde som čítal, čo je a čo nie je trpasličia cichlida, bola hranica 10 cm (4"), niekde dokonca dokonca až 15 cm (6").

Prosím Ťa, čo považuješ za trpasličiu cichlidu Ty?
komunista

Poslaťod bobo242 » Štv 26. Júl 2012 18:51:24

Aj ked sa nepytas mna, odpoviem za seba. Co je trpaslicie a co nie - je dost nezmyselne delenie, ked uz na tom vyraze trvas ze - trpaslicie - tak podla mna su to ryby do 5-6 cm v dospelosti.. v nasich koncinach sa tak zvykne oznacovat napr rod Apistogramma. Vobec by som neriesil - trpaslicie/netrpaslicie - ale delil ryby podla kontinentu, jazera, biotopu, prip skupiny napr Mbuna, Haps apod. A vy :moon sa na trpaslikov :mrk . Su to standartne Mbuny v tom clanku.
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod terrible » Pia 27. Júl 2012 14:03:26

V podstate plne súhlasím s Bobom, aj ohľadom veľkosti aj ohľadom delenia. Možno mohli len trochu inak nazvať ten článok... Sú to proste bežné mbuny menšieho vzrastu, povedal by som. ;) Ja by som medzi trpajzlíkov zaradil ešte aj šnekáče. Ale naozaj v podstate je to jedno, nech si to každý nazve ako uzná za vhodné.
Obrázok užívateľa
terrible

Poslaťod komunista » Pia 27. Júl 2012 15:45:28

terrible píše:Možno mohli len trochu inak nazvať ten článok...

Moje skúsenosti s cichlidami začínajú i končia u ostriežika purpurového, no už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou na chov nejakých iných cichlíd. Ale chcem ostať u klasického spoločenského akvária, preto sa obzerám po iných trpaslíkoch. Aj preto názov článku veľmi oceňujem, pretože presne vystihuje to, čo som hľadal. A myslím si, že názov článku je volený práve tak, aby ho našli tí, ktorí o trpasličích mbunách uvažujú.

To, že som sa v ňom dočítal, že trpasličie mbuny prakticky neexistujú (v zmysle splnenia oboch podmienok, nie len rozmerov) ma síce nepotešilo, zato som dostal cenné informácie, aby som týmto smerom ani neuvažoval. Vďaka článku teda nebudem zbytočne kupovať rybky, ktoré by som potom musel vyhodiť, pretože silne pochybujem, že by som našiel niekoho, kto by si ich vzal (aspoň nikoho takého nepoznám). Samotný popis druhov vnímam už len ako úvod do problematiky mbún, pričom sa autorka zameriava na tie menšie.

Keď som sa pýtal na názor, nešlo mi ani tak o rozmery trpaslíkov, ale o to, či tam uvedený popis rodov a ich správania sa zodpovedá skutočnosti. Ale keď už sme pri tých rozmeroch, môžete mi prezradiť na základe čoho ste dospeli práve k týmto rozmerom? Pretože do 6 cm sa nevmestí ani spomínaný ostriežik.
komunista

Poslaťod bobo242 » Pia 27. Júl 2012 16:13:24

1. rec bola o trpaslicich :crazy: mbunach. spravne - nic take, co by vybocovalo v sposobe ich chovu neexistuje. proste su druhy mensie a vacsie.
2. Pelvicachromis je africka riecna cichlida, nie mbuna.
3.ja som k tomu dospel tak, ze su to najmensie bezne chovane rody, t.j. napr. Apistogramma a ako terrible spomenul Lamprologus. Ani jeden z nich nie su mbuny a Apist. je z Juznej Ameriky..

ps. zmysel toho clanku mi tym padom nejako unika.. to by mohol existovat clanok napr. "Ktore trpaslicie tropheusy su vhodne do spolocenskeho akvaria?" Potom by tam boli vymenovane druhy a zaver by bol - ziadne, lebo take neexistuju.

Ked mas mensie akv a chces chovat mensie druhy cichlid, nie je problem. Pouvazuj napr o vyssie spomenutych rodoch.
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod terrible » Pia 27. Júl 2012 18:06:40

komunista píše:
Keď som sa pýtal na názor, nešlo mi ani tak o rozmery trpaslíkov, ale o to, či tam uvedený popis rodov a ich správania sa zodpovedá skutočnosti. Ale keď už sme pri tých rozmeroch, môžete mi prezradiť na základe čoho ste dospeli práve k týmto rozmerom? Pretože do 6 cm sa nevmestí ani spomínaný ostriežik.

Čo sa týka popisu a správania tam spomínaných druhov, takých informácií nájdeš plno aj na tomto fóre, lebo ide v podstate o bežné ryby. Záleží na tom akú máš veľkosť nádrže, ak máš naozaj malú tak asi mbuny naozaj nebudú to najsprávnejšie riešenie. Možno skôr tie šnekáče (tie sa zmestia aj do 5 cm), ale to už je Tanganika. Ono je ešte aj otázka čo je podľa teba spoločenské akvárium, to môže tiež každý chápať nejako inak.
Obrázok užívateľa
terrible

Ďalší

Späť na Trpasličie cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia