Caquetaia umbrifera - odchov

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Re: Caquetaia umbrifera - odchov

Poslaťod jancibie » Uto 17. Júl 2012 20:53:06

Kým si vygúgliš,vieš isto že jednotlivé sledované znaky musia ležať v rôznych chromozómoch? A že v zygote musí byť zastúpený každý alelový pár,inak sa deformácia nemá šancu prejaviť?
Obrázok užívateľa
jancibie

Images: 0
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Reklama

Poslaťod MEPHISTOCICHLIDS » Uto 17. Júl 2012 21:00:06

jancibie píše:Kým si vygúgliš,vieš isto že jednotlivé sledované znaky musia ležať v rôznych chromozómoch? A že v zygote musí byť zastúpený každý alelový pár,inak sa deformácia nemá šancu prejaviť?

Google používaš skôr Ty . Je mi jasné , že si sa pripravil a chceš zatiahnuť debatu do roviny kde sa už nikto z nás nechytá . Toto sú otázky , ktoré by si mal smerovať na genetikov a nie na obyčajného akvaristu .
MEPHISTOCICHLIDS

Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod terrible » Uto 17. Júl 2012 21:17:15

jancibie píše:Kým si vygúgliš,vieš isto že jednotlivé sledované znaky musia ležať v rôznych chromozómoch? A že v zygote musí byť zastúpený každý alelový pár,inak sa deformácia nemá šancu prejaviť?

No veď práve preto sa nemajú páriť geneticky príbuzní jednotlivci, lebo obaja môžu mať rovnakú genetickú chybu, ktorá sa prejaví práve pri ich spárení, ak by sa spárili s iným jednotlivcom tak by sa neprejavila (teda možno áno, ale s menšou pravdepodobnosťou). Či sa mýlim?
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod jovan » Str 18. Júl 2012 22:22:35

Keďže niečo o medzipríbuznom krížení viem ,tak sa zapletiem do tejto debaty ,aj keď nerád.Takže všeobecne o rybách a nie len o monster cichlidách,V prvom rade nie je ryba ako ryba.Existujú v akváriách mnohé línie blízkych populácií ,ktorým to evidentne nevadí,ba povedal by som že skôr prospieva.Ak je dodržané základné pravidlo,že brat+sestra nie , tak forma tzv.spätného kríženia otec+dcéra /matka+syn a následné spárenie potomkov vedie k udržateľnému a bezdeformného potomstva.Prax,ktorá sa bežne používa v rybnikárstve.Taktiež si myslím že v debate do zygot /zárodkov ikier/ a do alelových párov ozaj netreba zachádzať. Ak by predsa ln niekto niečo o tejto problematike predsa len chcel niečo viac vedieť posielam jeden link
Kód: Vybrať všetko
http://www.ta3k.sk/bio/index.php?option=com_content&view=article&id=106:zakladne-pojmy&catid=53:genetika&Itemid=72
Obrázok užívateľa
jovan

Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod huhu » Štv 19. Júl 2012 10:17:32

Mate tu debatu, ktorej ja vobec nerozumiem, ale som zvedavy a napadlo mi... Ked mas dve rybky WF a potom ich potomstvo... Ako vies, ze rodicia niesu surodenci alebo pribuzny? Ci sa to nejak neriesi? Ked su proste WF tak sa "rodokmen" neriesi?
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod jovan » Štv 19. Júl 2012 10:34:16

huhu píše:Mate tu debatu, ktorej ja vobec nerozumiem, ale som zvedavy a napadlo mi... Ked mas dve rybky WF a potom ich potomstvo... Ako vies, ze rodicia niesu surodenci alebo pribuzny? Ci sa to nejak neriesi? Ked su proste WF tak sa "rodokmen" neriesi?

Väčšinou to príroda zariadi tak,aby k priamemu kríženiu-brat+sestra nedošlo.Platí to aj pri húfových rybách.Treba si uvedomiť ,že každá jedna ryba - či už jedinec v prírode dospieva,a je teda pohlavne zrelá v rozdielnu dobu .Navyše veľkú rolu hrajú aj obdobia rozmnožovania v prírode ,ktoré nie sú ani zdaleka tak časté ako pri x-tej akvarijnej forme.Ak to nastane ,tak zámerne,aby bol obohatený potravinový reťazec.
Obrázok užívateľa
jovan

Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod huhu » Štv 19. Júl 2012 13:10:00

jovan píše:
huhu píše:Mate tu debatu, ktorej ja vobec nerozumiem, ale som zvedavy a napadlo mi... Ked mas dve rybky WF a potom ich potomstvo... Ako vies, ze rodicia niesu surodenci alebo pribuzny? Ci sa to nejak neriesi? Ked su proste WF tak sa "rodokmen" neriesi?

Väčšinou to príroda zariadi tak,aby k priamemu kríženiu-brat+sestra nedošlo.Platí to aj pri húfových rybách.Treba si uvedomiť ,že každá jedna ryba - či už jedinec v prírode dospieva,a je teda pohlavne zrelá v rozdielnu dobu .Navyše veľkú rolu hrajú aj obdobia rozmnožovania v prírode ,ktoré nie sú ani zdaleka tak časté ako pri x-tej akvarijnej forme.Ak to nastane ,tak zámerne,aby bol obohatený potravinový reťazec.

To hej, to je jasne, ze priroda si take drobnosti vysporiada, len ked sa idu chytat ryby do volnej prirody (tie sa neskor predavaju do akvarii) tak neje pravdepodobne, ze sa chytia surodenci? A nasledne cely ten proces co som opisoval? Ci myslis, ze zamladi nezije rodina pokope (v hufe).
Rozumies, tak si naziva rodinka niekde pod korenami...(ako v Nemovi :D) zrazu drb a uz su vsetky v sietke a pome ho rozpredat. Ty si potom kupis par jedincov s etiketou WF a v podstate mozes mat surodencov....

Asi to uz prehanam... :)
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod perchess » Pon 23. Júl 2012 19:09:08

MEPHISTOCICHLIDS píše:

Google používaš skôr Ty . Je mi jasné , že si sa pripravil a chceš zatiahnuť debatu do roviny kde sa už nikto z nás nechytá . Toto sú otázky , ktoré by si mal smerovať na genetikov a nie na obyčajného akvaristu .

No po toľkých rokoch si konečne priznal, že si obyčajný akvarista. Z tvojich predchádzajúcich príspevkov som mal mnohokrát dojem, že máš "vysokú ichtyologickú", alebo že si minimálne Kullanderov synovec. Naozaj som rád, že konečne skončia nezmyselné škriepky tu na portáli typu "kto ďalej dočúra". Máme spoločného koníčka, tak si poďme navzájom pomáhať, nie sa obviňovať, závidieť, ohovárať....
Čo sa týka genetiky, niečo o tom viem, a preto ďakujem jancibie aj jovanovi za ich príspevky.
To admin: blahoželám k odchovu a nech sa im darí, či už u teba alebo u jancibie!
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod MEPHISTOCICHLIDS » Pon 23. Júl 2012 22:05:56

perchess píše:
MEPHISTOCICHLIDS píše:

No po toľkých rokoch si konečne priznal, že si obyčajný akvarista. Z tvojich predchádzajúcich príspevkov som mal mnohokrát dojem, že máš "vysokú ichtyologickú", alebo že si minimálne Kullanderov synovec. Naozaj som rád, že konečne skončia nezmyselné škriepky tu na portáli typu "kto ďalej dočúra". Máme spoločného koníčka, tak si poďme navzájom pomáhať, nie sa obviňovať, závidieť, ohovárať....
Čo sa týka genetiky, niečo o tom viem, a preto ďakujem jancibie aj jovanovi za ich príspevky.
To admin: blahoželám k odchovu a nech sa im darí, či už u teba alebo u jancibie!

Som nesmierne rád , že máme na slovensku toľko odborníkov v genetickom inžinierstve . Ukončil som debatu , pretože bola smiešna . Prečítanie odborných článkov s nikoho odborníka neurobí . Citovanie statí odborných článkov , vytrhnutých z kontextu a účelovo použitých znie síce odborne , ale výpovedná hodnota je prakticky nulová . Takéto závery príslušia genetickému inžinierovi s letitou praxou po sérii laborátórnych testov - nie akvaristom .

Ja som iba obyčajný akvarista - vždy vylúčim poškodenú rybu z chovu .

Súhlasím , že akvaristika je krásny koníček , mal by ľudí spájať a nie rozdelovať .

Nech to všetkým pláva .
MEPHISTOCICHLIDS

Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod stiff » Uto 24. Júl 2012 8:52:15

MEPHISTOCICHLIDS píše:..Ja som iba obyčajný akvarista - vždy vylúčim poškodenú rybu z chovu ...

Ja som tiež obyčajný akvarista, ako aj 99% ostatných v SR, ale táto veta u mňa určite neplatí.

Príklad:
Vzácne ryby, medzi ktorými sa vykytne anomália. Napr. závoj, albinizmus, strata pigmentu, xantorická forma, iná farebnosť atď... Jednoducho jedna ryba z X tisícov ks. Je tu ale problém. Povedzme, že tej rybe chýba prsná plutva, alebo má deformovanú chrbticu, zle pláva, alebo nejaký podobný defekt. Ty máš možnosť túto jednu rybu spárovať, povedzme so súrodencom, alebo so strýkom, tetou a pod..

Vylúčiš túto rybu z chovu? Alebo to vytrieš a budeš čakať na potomstvo?
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia