DIY Aquarium overflow system trial + demo

Diskusiach o videách s technikou, výrobou a vychytávkami.

DIY Aquarium overflow system trial + demo

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jún 2012 19:09:52

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wcQnppJcmz4[/youtube]

Popis videa: Na videu môžete vidieť vyrobený prepad do filtra aj so skúškou "správnosti". Tento spôsob prepadu je dobrý, pokiaľ nechcete vŕtať dieru na prepad do dna akvária.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: DIY Aquarium overflow system trial + demo

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jún 2012 19:13:00

Ešte jedno video s rovnakým systémom prepadu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7DFk4bnIxEg[/youtube]
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod l_laco » Pon 04. Jún 2012 6:07:05

Presne nad týmto "prepadom" som uvažoval aj ja. Je to super ale celý ten systém treba najskôr poriadne odvzdušniť a zabezpečiť aby sa hlavne do toho obráteného U kolienka nedostal vzduch inak prepad prestane fungovať. Na niektorých videách si to chlapci vylepšili aj odvzdušňovacím ventilčekom.
Narazil som však na problém, lebo som nezohnal klasické novodurové trubky v priemere okolo 30mm, ktoré by sa dali lepiť. Potom som uvažoval urobiť to z tzv. PCR trubiek ktoré sa používajú na rozvod pitnej vody, dajú sa pekne "zvárať", no nejako som sa k tomu nedokopal.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Gregy » Pon 04. Jún 2012 14:22:48

Je to vcelku zajímavé řešení, nicméně si myslím, že to bude asi dost hlučné a nějak nechápu, jak mu tam ta voda může téct. Asi mi něco uniká, ale pokud mám to koleno až nad hladinou vody, tak bych přísahal, že ta voda tekoucí z akvária do přepadu, nemůže vytlačit tu vodu až přes to koleno, který je nad hladinou vody. Ale jak vidím funguje to asi :-) A co když se to zavzdušní? Nevim nevim, jestli bych se do toho pustil, nicméně vypadá to zajímavě a pokud nechci vrtat díru do akvária tak asi jediný řešení.
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Gregy » Pon 04. Jún 2012 14:28:34

l_laco píše:Presne nad týmto "prepadom" som uvažoval aj ja. Je to super ale celý ten systém treba najskôr poriadne odvzdušniť a zabezpečiť aby sa hlavne do toho obráteného U kolienka nedostal vzduch inak prepad prestane fungovať. Na niektorých videách si to chlapci vylepšili aj odvzdušňovacím ventilčekom.
Narazil som však na problém, lebo som nezohnal klasické novodurové trubky v priemere okolo 30mm, ktoré by sa dali lepiť. Potom som uvažoval urobiť to z tzv. PCR trubiek ktoré sa používajú na rozvod pitnej vody, dajú sa pekne "zvárať", no nejako som sa k tomu nedokopal.

Z těch vodovodních trubek mám udělané rozvody vody v akváriu a běžně se to tak dělá, nicméně jsem to asi nevymyslel optimálně a bude to chtít úpravu, respektive celé to předělat. Já to použil jako náhradu za běžné hadicové spoje u externího filtru EHEIM 2080, který používá hadice 16/22mm. No neuvědomil jsem si, že 16mm trubka má dost silné stěny, průřez trubky pak asi poloviční oproti origo hadicím eheim. Když však zvolím silnější trubky, je pak problém s napojením, jelikož musím nějak zredukovat připojení plastové trubky o průměru 20mm na hadici o průměru 16mm. Jako lepší řešení bych viděl použití trubek, ze kterých se vyrábí potrubí pro bazény, dělají se v různých průřezech, stěny jsou mnohem slabší než u PVR trubek ale musí se lepit, ne svařovat. Časem se na to chystám, ale zatím funguje i to moje řešení, tak musí chvíli vydržet ještě.
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod jr10 » Pon 04. Jún 2012 19:55:02

l_laco píše:Presne nad týmto "prepadom" som uvažoval aj ja. Je to super ale celý ten systém treba najskôr poriadne odvzdušniť a zabezpečiť aby sa hlavne do toho obráteného U kolienka nedostal vzduch inak prepad prestane fungovať. Na niektorých videách si to chlapci vylepšili aj odvzdušňovacím ventilčekom.

Ak potrebujes trubky tak tuto najdes bohaty vyber
Kód: Vybrať všetko
http://www.flomak.sk/

Mozes pouzit PVCU material, maju sedy aj priehladny, zdravotne nezavadny.
Lepit sa daju tymto
Kód: Vybrať všetko
http://www.henkel.com/pipe-adhesives-cleaners-17553-17632.htm
jr10

Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Poslaťod l_laco » Uto 05. Jún 2012 6:38:47

Ďakujem "jr10" ale zatiaľ to riešiť nejdem ... filtre šlapú ako majú, práve včera som ten menší Fluval204 otvoril a bol pekne zasratý, takže ťahá čo má a to je podstatné.

Gregy ... ohľadom toho ako to funguje ... to video neukazuje ako treba celý systém spustiť. Toto video už len ukázalo ako to funguje keď sa zvýši hladina a začne voda pretekať.
Pred prvým spustením je treba cez tu najvrchnejšiu trubku liať dnu vodu a zapchať výtok von aby sa celý systém zatopil vodou. Potom už stačí len otvoriť odtok a voda bude tiecť kým bude hladina nad výtokom z akvárka ...ak budem mať čas pohľadám video a vložím sem.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Späť na DIY videá o technike

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia