PROSIM PORADTE. Prosba o radu pri výrobe akvária

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

PROSIM PORADTE. Prosba o radu pri výrobe akvária

Poslaťod malybady » Str 30. Máj 2012 8:06:05

Dobrý deň chcel by som sa opýtať či by bola moc velká odvaha vyrobiť akvárium zhruba okolo 280 litrou o rozmeroch 100x55x50 , ale vec je v tom že by som to chcel urobiť z 5mm skla, uvažoval som ale nad tým že by som ho ale pri výrobe poriadne vystužil čo sa týka všetkých strán či už dna, bokov akvária aj vrch. poprípade by som poslal priloženú kresbu ako to myslím. A moja hlavná otázka je či by to akvárium vydržalo taký tlak vody. lebo som vydel v akvaristike akvárium 500 litrové a to bolo z 10mm hrubého skla, ale zase nebolo nijak vystužované ani spevnené. Ďakujem za skorú odpoved a radu.
malybady

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: PROSIM PORADTE. Prosba o radu pri výrobe akvária

Poslaťod tuna.fish » Str 30. Máj 2012 8:19:27

Vydrží to absolutně bez problémů,já mám jedno z akvarii 240 litrů,ze skla 0,5 cm lepené firmou Sklorex Brno,s podelnými vystuhami,vubec se toho neboj,je to běžná tlouštka skla.Dělají i z 0,5 300litrové.
Obrázok užívateľa
tuna.fish

Poslaťod Rado » Str 30. Máj 2012 12:00:21

Nazdar! Podľa mňa je to veľké riziko. Na výpočet hrúbky skla tu niekde na portáli je tabuľka, alebo to vygoogli. Podobné som mal z jednotky a tam som strach nemal - bolo v pohode. Z 5-ky by som pokojne nespával, aj keby je vystužené. Môj názor :hmm
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod perchess » Str 30. Máj 2012 13:08:56

Ja sa prikláňam k Radovi. 5 mm na také akva (hlavne výšku) je málo. Môžeš mať aj výstuhy, akvárko ti napustené vydrží. Ale stačí sebemenší "ťukes" a bude veľký problém.... :sad
A tabuľka hrúbky skla podľa rozmerov nádrže je tu na portáli, skús pohľadať.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod ivca161 » Str 30. Máj 2012 14:15:46

prikladám link na kalkulačku
viewtopic.php?f=17&t=1406&hilit=hr%C3%BAbky+skla
a môj názor je rovnaký ako Rada a perchessa, neriskovala by som to s takouto hrúbkou, najmä kvôli výške.
ivca161

Images: 1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 13 times

Poslaťod malybady » Str 30. Máj 2012 15:42:12

Ďakujem za rady no je to podla mna tiež malá hrúbka len ide o to že také sklo mám doma v garáži a teda by som nemusel kupovať. A keby som dal menšiu výšku akva trebarz na 30 až 40 cm. Ide mi o to že som vydel u kamaráta tiež je vášnivý akvarista a on má jedno akva 250 litrové a má ho z 5mm skla a má tam mynimálne výstuhy čo sa týka len dna akva a hore má jednu výstuhu, a používa ho už mynimálne 5 rokov. a nemal zatial žiadny problém a to má aj malé deti ktoré občas do toho akva aj klopkajú.
malybady

Poslaťod malybady » Str 30. Máj 2012 15:42:59

A ten link mi nefunguje nezobrazí mi nič.
malybady

Poslaťod paloi » Str 30. Máj 2012 16:27:01

Pokiaľ ale nemáš skúsenosti s lepením akvária, tak sa do toho nepúšťaj. Ja by som radšej pozrel nejaké akva v inzerátoch, pokiaľ by som chcel niečo ušetriť. Využiť sklo, ktoré sa zbytočne váľa doma asi nestojí za to riziko, že to raz praskne.

Tiež som mal kadejaké nutkania ako využiť tabule skla z garáže. Ale povedal som si, vari som nejaký sklenár? A akurát poslednú sobotu som odviezol asi 20 kadejakých tabúľ skla na zberný dvor... hrôza to bola....
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Gregy » Str 30. Máj 2012 16:45:08

Ta tloušťka skla je stanovena nějakou normou, takže předpokládám, že ten kdo to vymýšlel, tak věděl co dělá. Standardně se akvárium 200L lepí z 8mm skla, z 5mm skla se dělají akvária kolem 50L. Ten tlak vody to nejspíš udrží, nicméně stačí ťukanec a je po srandě. Další věc je, že například písek na dně a kameny mohou působit značným tlakem na dno akvária a způsobit prasklinu, případně poškrábat sklo a to může časem povolit. Neriskoval bych to v žádném případě.

EDIT: a použití skla co máš v garáži je opravdu hazard, to sklo musí být absolutně bez vad, stačí někde nějaký kaz a výsledek je jasný, zvlášť v případě velkého akvária.
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod perchess » Str 30. Máj 2012 19:53:20

malybady píše:....Ide mi o to že som vydel u kamaráta tiež je vášnivý akvarista a on má jedno akva 250 litrové a má ho z 5mm skla a má tam mynimálne výstuhy čo sa týka len dna akva a hore má jednu výstuhu, a používa ho už mynimálne 5 rokov. a nemal zatial žiadny problém a to má aj malé deti ktoré občas do toho akva aj klopkajú.

A má tam neonky a gupky, alebo veľké cichlidy, ktoré keď naštvane máchnu chvostom, štrk lieta cez pol nádrže? :punch :angry
Ja som mal 112 litrové akva s výstuhami a bolo zo 6 mm skla. Skús sa opýtať kamaráta, či to čo kúpil ako akvárium nebolo určené ako terárium na chov plazov, hlodavcov a pod., resp. pre korytnačku. Je to lacnejšie (tenšie sklo), ale voda by tam rozhodne nemala byť napustená viac ako do tretiny.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 81 hostia