Ked sme uz mali tie Vianoce predvcerom, tak ma napadlo, ako u vas vyzera hlavny chod stedrovecerneho stola, teda ryba.
Som zvedavy na to, ci mate na veceru kapra (to znamena zivu rybu, ktora vam plava vo vani a ktoru potom niekto z rodiny zabije a naporcuje a pripravi) alebo kupene file.
Pre prehladnost som pridal aj hlasovanie. Pod polozku "kapor" sa rata akakolvek ziva ryba, ktoru mate vo vani a potom ju niekto zabije a naporcuje. Rata sa tu aj situacia, kedy si vyberiete v kadi ziveho kapra a date ho priamo predavacom zabit a vypitvat. Pod "file" sa rata akakolvek ryba kupena uz mrtva (to znamena pangasius, alijaska treska a pod. v sacku, ale aj to ak kupite z pultu vypitvaneho mrtveho kapra,stuku, lososa alebo hocico ine). Pre istotu som pridal aj moznost "rybu nejem"
U nas, odkedy si pamatam, vzdy bolo na veceru file, lebo akosi nikto u nas by zivu rybu asi nevedel zabit a vycistit. Raz nam jeden znamy priniesol uz mrtveho vypitvaneho zmrazeneho kapra, ale nikomu velmi nechutil, navyse sa mama bala kosti, takze sme sa vratili k file (bud pangasius alebo treska).
A co vy?