Stredná Amerika + Heros sp. rotkeil

Diskusia o cichlidách zo Strednej Ameriky

Re: Stredná Amerika + Heros sp. rotkeil

Poslaťod stiff » Str 09. Máj 2012 12:12:15

paloi píše:Karpatska, v prvom príspevku je uvedený rozmer akvária 140x50x70 cm. To je pôdorysne 140 x 50 a výška je 70 cm? Som na to zvedavý kvôli tomu, čo písal Stiff, že akva by malo byť dlhé a vysoké. Lebo to by potom nevyzeralo až tak zle.

Neviem či sme sa pochopili :). Ak rozmery akva uvádzame ako dĺžka x hĺbka x výška, potom som myslel pod "hĺbka" vlastne šírku dna... Zle som to napísal, lebo hĺbka by mala byť v podstate výška akva. Neviem, ja som si tak zvykol - pod hĺbkou rozumiem šírku dna. :) Ak uvádzame dĺžka x šírka x výška, tak opravujem - vhodnejšie je dlhé a široké akva na tieto ryby. Jednoducho čím väčšia plocha dna..
paloi píše:A ešte lepší rozmer by bol 155x45x70. Tak? Tých 5 cm uberiem zo šírky a pridám 15 cm na dĺžke. Objem je prakticky rovnaký. Bude to tak lepšie? Nebude to už zasa príliš úzke?

Ak by som sa držal podobných rozmerov tak by som dal 160x70x60cm, kde 70cm je šírka dna - hĺbka (podľa mňa - ja sa takto orientujem - ak pozerám na akva spredu tak je 60cm vysoké a 70cm hlboké). Ak som niekoho poplietol, tak sa ospravedlňujem. Ak by som rozmýšľal nad takýmito rybami do budúcna, uvažoval by som nad rozmerom napr. 200 (a viac)x 70x60cm.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod paloi » Str 09. Máj 2012 12:51:26

Aha, máš pravdu, Ty si písal o hĺbke, ja o výške. Myslel som, že píšeme o tom istom, ale nie. Tvoja hĺbka je ale niečo iné ako moja výška. Jasné.

Takže vlastne platí, že je dôležitá plocha dna. Veď uvidíme, kam sa až dopracujem ja, keďže statik povedal, že by sa dalo ísť ešte na väčšie zaťaženie. Potom to budeme na portáli konzultovať ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod perchess » Str 09. Máj 2012 13:00:08

Čo sa týka veľkosti nádrže pre väčšinu rýb tak orientačne platí pravidlo, ktoré sa odvíja od rozmerov ryby v dospelosti. Aby sa ryby necítili stiesnene tak minimálny rozmer nádrže potom je:
dĺžka = 5x dĺžka ryby v tele
šírka = 2x dĺžka ryby v tele
výška = 3x výška ryby v tele
Počet rýb potom samozrejme závisí od celkového objemu nádrže a rozčlenenia na teritóriá. Opakujem, že sa jedná o orientačný prepočet ktorý platí pre väčšinu rýb, nie však pre všetky. Napr. dravce útočiace zo zálohy (Cichla, Crenicichla a pod.) potrebujú "dlhšiu brzdnú dráhu" a tým pádom aj dlhšiu nádrž vzhľadom na ich telesné proporcie.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Karpatska » Štv 10. Máj 2012 13:50:26

Ahojte dakujem za reakcie.

Hlavne upresním, že si chcem nechať hlavne Parachromis loi., lebo už dostal meno hlavný borec :D "itachi" - brat mu ho dal. Vieja je pekná a rád by som si ju nechal a je to sen môjho druhého brata. Takže preto len som skúšal, čo napíšete a som sa nemýlil. Možno časom by som si vybavil nádrž /1-2 roky/ o rozmeroch 200*60*60 - 720 L aj som mal mať, len sa to pokazilo.

Maximálne chcem ísť na 720 L a ak víde by som tam nechal všetky 3 druhy - parachromis, vieja, rocio octo.
Obrázok užívateľa
Karpatska

Images: 51
Been thanked: 0 time

Poslaťod Karpatska » Štv 17. Máj 2012 17:16:56

Ahojte.

V priebehu minulých dní sa v akváriu vytvorili už na isto pevný pár Parachromisu loil.pri ktorom mám ešte 4 ks tých pekných rýb. Idem ich dať preč len rozmýšľam či si mám nechať ešte jednu samičku?? A neskôr, či nebude prenasledovaná ak si ju nechám?

Vieja samec je zatiaľ ako tak pokojný a najviac naháňa samicu a ešte vyhrabáva jamku celým telom, to neviem, čo má znamenať.

Rocio octofaciata mám pekný pár ten sa vytvoril ako prvý ten chcem zatiaľ tiež nechať.

Ostatné elioty a heroesy chcem dať von. Bojím sa že, keď vyberiem interiér celého akva a znova ho zložím, že budú bitky znovuvytvorenie teritória.

Pokúsim sa pridať video v krátkej dobe mám aj jeden nový koreň, ktorým sa to pokúšam dotvoriť.
Obrázok užívateľa
Karpatska

Poslaťod Karpatska » Pon 21. Máj 2012 21:30:23

Ahojte video sa trošku oneskorilo. Bude v stredu keď vymením vodu, nech je lepšie vidieť.

Inak tie parachromisy loil. sú nádherné - myslím ten pár. Už fungujú ako pekne namazaný stroj - v rámci výpadov a obrany.

Vieja si vyhrabáva jamy - predpokladám kvôli treniu a dokonca samička ako tak už ho berie. takže spoko som a ktomu mám ešte aj pár Rocio Octofasciatus :D
Obrázok užívateľa
Karpatska

Poslaťod Walcott » Str 06. Jún 2012 12:26:23

Pekne, tak ryby ti už pomaly dospievajú :yes Chcelo by to už to video ;)
Obrázok užívateľa
Walcott

Been thanked: 7 times

Poslaťod Karpatska » Štv 07. Jún 2012 20:43:11

Walcott píše:Pekne, tak ryby ti už pomaly dospievajú :yes Chcelo by to už to video ;)

Ja viem, ale rozhodol som sa, video pridať po znížení osádky. Čo urobím do konca týždňa. Chcem nechať hlavne páry.
Obrázok užívateľa
Karpatska

Poslaťod Karpatska » Pia 08. Jún 2012 20:30:30

ahojte.
Mám veľký psychologický problém. Čo mám dať preč.

ja som rozmýšľal, že dám preč vieja + nadbytočné rybky.

Nechám si Parachromisy, elioty - urobil sa mi nakoniec pár, rocio octofaciatus. A rybky ktoré nemôžem dať preč lebo sú nepredajné mám asi dve a tie nechávam na dožitie.

druhá strana :D ma presviedča nech nechám vieja a zbytok je im jedno možno ešte Itachi - samech parachromis loil..

Čo mám robiť ?? Už zajtra by som to mal spraviť.

:whew :whew :whew :whew :whew :whew :whew :whew :whew :whew :whew :whew
Obrázok užívateľa
Karpatska

Poslaťod Karpatska » Sob 16. Jún 2012 10:20:50

Včera večer som preriedil osádku a zmenil rozostavenie akvária.
Ostalo mi 2 x elioti
2 x Parachromis loil.
2 x Rocio octofasciatus
1 x Heroes -nemal som ho kde dať
4 x Pancierniček trinidadský
3 x prísavník

Večer pozerám do akva a 2 z 3 párov boli rozhádané. Dneska už je to lepšie už len jeden a dúfam, že aj oni sa dajú dokopy.

Video dneska alebo najneskôr zajtra pridám.
Obrázok užívateľa
Karpatska

PredchádzajúciĎalší

Späť na Stredoamerické cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia