Tropheus sp. Chimba.

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

Tropheus sp. Chimba.

Poslaťod Ruddykk » Sob 21. Apr 2012 8:11:38

Mam skupinu Tropheus sp. Chimba. 23 ks o velkosti 12-15 cm. Pred nedavnom sa ich aktivita 500 l nadrzi zvysila. Usudil som ze sa zacali vytierat o com svedcali aj neskutocne tance na plochych kamenoch. Chcel by som ale pozbierat niekolko nazorov a skusenosti o tom ako rozpoznat nosiacu samicku. Zatial postupujem tak, ze pri krmeni sldedujem samicky ci prijimaju potravu alebo nie. Dve vobec nie a v oblasti bruska vidiet mierny prepad z coho usudzujem ze uz nosia ikry. Ake su vase skusenosti alebo ako postupujete?
Obrázok užívateľa
Ruddykk

Images: 20
Has thanked: 11 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Tropheus sp. Chimba.

Poslaťod KlimO » Sob 21. Apr 2012 13:00:08

strani sa, papulku ma akoby napuchnutu,lebo v nej nosi.. inak ako ti poradia aj skusenejsi prve vytery nebyvaju zväcsa uspesne
Obrázok užívateľa
KlimO

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod kofola » Uto 24. Apr 2012 5:21:47

Ruddykk - pri chimbach je "hrdelny vak" v ktorom nosi samica ikry trochu tazsie viditelnejsi ako napr. pri niektorych mbunach. Ak mas podozrenie, ze niektora samica nosi, tak ju dobre pozoruj od 15-16 dna. Vtedy su ikry uz tak vyvinute, ze hrdelny vak navrie dost na to, aby to bolo viditelne. Casom sa to urcite naucis rozpoznat. Hlavne nosiacu samicu nikde neprekladaj - neprijali by ju spat do skupiny.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod jusko » Uto 24. Apr 2012 6:01:49

U Tropheusov je to klasika - prvý deň výteru napchaná tlama, už druhý deň to vypadá ako keby nemala skoro nič - potom zhruba 14 dní rovnaké a potom jej začne akoby ,,hranatieť ,, tlama a to už sú vyvinuté mladé - samička začína trošku prijímať potravu / napr. oškrabuje tlamkou riasy z kameňa / - vtedy ich vyklepávam.
Je to skoro u všetkých rovnaké, možno bemby to nedokážu tak skryť, lebo sú trochu menšie vzrastom - u nich vidím plnú tlamu po celú dobu výteru - ono taký malý tropheus keď tam má 12 - 15 ks malých, tak má problém to udržať pokope.
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Ruddykk » Ned 29. Apr 2012 8:58:18

Tak a mlade su vonku. Vyriesil som to tak, ze ked som krmil odpozoroval som samice ktore neprijimali potravu. Vytriasol som ich a kazda mala 5 kusov este nevyvinutych rybiciek. Ale vyliahnutych. Uz su v porodnicke a dari sa im. Dakujem za rady.
Obrázok užívateľa
Ruddykk

Images: 20
Has thanked: 11 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod veverka » Uto 01. Máj 2012 12:46:55

Dobra samicka tropheusa by mala aj primat potravu ked nosi, mlade vzberaj az ked ma hranatu papulku potom su uz vyvinute mlade.
veverka

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia