( táto téma bola presunutá zo starého fóra)
romco
ma niekto z vas skusenosti s tymto filtrom?........poruchy,hlucnost,cistenie.........ako ste spokojny?vase nazory.......
Administrátor
Osobne som ho nemal, ale myslím že to bude kvalitný externý filter. Celkovo Fluval si myslím, že je dobrá značka.
stiff
Fluval je dobra znacka, tak isto ako eheim, sera, tetra tec, aquael, atman....... Zalezi na cene, vykone, reklame, dobrom mene znacky, ale hlavne na vlastnom rozhodnuti a vybere daneho zakaznika....
Najprv by som porozmyslal nad objemom a typom akvara, skladbou a poctom osadky, umiestnenim akvara.......Co sa tyka ceny - najlacnejsie a najekonomickejsie riesenie je cerpacia hlava + biomolitan
romco
mam na vas jednu otazocku a to ohladne filtracie v akva o rozmeroch 180x60x60=648l pocitam cisty objem bude okolo 500l......a to tak ze by som do nadrze umiestnil 2x biomolitan 15x15x40=18l cistej filtracnej hmoty na ktore by sa nasadili cerpadla 2x1100l/h + popripade este jeden biomolitan s mensou frakciou o rozmere 10x12x30=3,6l na ktory by sa nasadilo cerpadlo o vykone 650l/h.........bolo by taketo riesenie vhodne na chov tanganiky s Ikolamy...bude to stihat filtrovat vodu v dostatocnej kvalite.............
stiff
naco 3 hlavy? Jedna hlava atman at203 (2000l/h, 30W) a kocka biomolitanu.... ...a to som az prehnal, ale ten vykon sa da regulovat....
romco
ta cirkulasia sa rozdeli medzy tri...a nemusia ist tak rychlo,ved je lepsi mensi prietok nie?tak nech by boli tri a pojdu pomalsie ...malo by to lepsie a ucinejsie filtrovat...co si myslis....
Administrátor
Ak chces mat akvarko idealne zohrane tak aby si nemusel casto menit filtraciu a starat sa o filter, doporucuje sa mat nadimenzovany filter tak, ze objem filtracnych hmot bude mat 10% z objemu akvaria t.j. pri tvojom cca 64 litrov, ale to je idealny objem. samozrejme mozes mat i mensi. Co sa tyka vykonu cerpadla, pre afriky sa doporucuje vykon taky, ktory prefiltruje objem celej nadrze minimalne 3 krat za hodinu. V tvojom pripade by som doporucoval cerpadlo s vykonom min. 2000 litrov za hodinu. Idealne je mat i jeden tzv. zalozny filter, ktory bude doplnkom k tomu filtru v pripade ze by zlyhal.
romco
ale ked spocitas vykon tych troch tak to vychadza na 2850l/h a ja pocitam ze cisty objem budem mat niekde okolo 500l tak to je skoro 6x za hodinu precerpane...co vy na to??
stiff
To s tymi 10% objemu akva - to je len teoria (skor na biolog. filter s prepadom)....Pravidelnym vymenam vody a odkalovaniu sa aj tak nevyhnes. Tak naco trapit ryby zbytocne velkym mnozstvom dusicnanov, ktore su vo filtracnej hmote vo forme rozlozeneho detritu. V dobre fungujucom akvariu je dostatok bakterii na nitrifikaciu (strk, kamene, pozadie, korene...)
Administrátor
Urcite je to idealne riesenie. Samozrejme moze byt tento objem daleko mensi. Ja ma svoje 1350l akvariu nadimenzovane tak, ze mam pri tom 390 litrovy biofilter a cerpadlo 3800 litrov za hodinu plus zalozny externy filter 1200 litrov za hodinu
stiff
a ako casto menis vodu a odkalujes?
romco
tak ako to je moze byt taka kombinacia podla vas.......bude to dostatocne a ucinne......
Administrátor
Vodu menim pravidelne 1/3 z objemu nadrze raz za dva tyzdne. Filter odkalujem cca raz za 1 rok. Filter je uplne bez roboty.
stiff
bude to dostatocne aj ucinne, ale podla mna aj zbytocne prehnane. Staci ti aj 1 hlava ako som uz spominal. Pri troch budes mat viacej roboty s cistenim, spotrebujes viacej el. energie, zaberies rybam viac vody na plavanie a neviem ako to bude vyzerat....
Pokial to brutalne neprerybnis velkymi rybami a budes sa pravidelne starat o vodu, pojde to aj na 1 hlave.
romco
chcel by som asi 35-45 ikol to asi bude stihat.....
stiff
opakujem : ked sa budes starat o vodu - raz do tyzdna odkalit, preprat biomolitan a vymenit 1/3 vody (moze aj raz za 10 dni), tak to bude stihat.
romco
ok dakujem chalani.....teraz uz len cakat a zacat na tom pracovat...
Administrátor
Neni zac. Hadam sa ti to podari zrealizovat a pochvalis sa novym akvarkom.
stiff
neboj sa, ten atman ide jak pila.A keby aj nestihal, vzdy tam mozes pridat este jeden, alebo nejaky ex. filter...
Jirka
reknu ti to takhle je to jeden z nejlepsich filtru na trhu pro danou L