Výroba vlastného externého skleneného biologického filtra

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Výroba vlastného externého skleneného biologického filtra

Poslaťod Rostratus » Uto 20. Mar 2012 20:15:50

Na začiatok chcem povedať, že výrobou tohto filtra som sa nesnažil vyrobiť lepší, alebo lacnejší externý filter ako je dostupný v obchodoch /aj keď sa mi to možno podarilo/. Išlo viac-menej o nejakú vlastnú realizáciu, potreboval som externý filter a chcel som si niečo k akváriu vyrobiť aj sám. Začal som teda hľadať na internete nejaké DIY /do it yoursefl/ návody na výrobu externých filtrov. Našiel som mnoho, ale najviac ma zaujal jeden na stránke akvamalawi.com ktorý som trochu modifikoval. Ako som spomínal filter je celosklenený zo vstupom vody dole a výstupom vody hore. Rozmery sú 200x200x500 (mm).

Napísal Tomato

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... eho-filtra
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Výroba vlastného externého skleneného biologického filtra

Poslaťod tomsk1 » Uto 20. Mar 2012 20:31:55

Pekne prevedenie... pokial su tie prechodky mosadzne tak slimaciky tam dlhodobo neudrzis :) vlastna skusenost. Nech filter fachci dlhe roky :clap
tomsk1

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Rostratus » Uto 20. Mar 2012 20:44:20

Ahoj Tomato dík za poslanie prepacovaného článočku. Tento typ filtra sa mi celkom páči, ale ako vieš zo začiatku som mal k tomu negatívny postoj. Jediné čo mi na tomto filtry vadí je, že ho treba pri čistení odlepiť a znovu nalepiť. To sa mi zdá nepraktické. Ale ak píšeš, že to máš ako biologický filter a molitanom, ktorý máš nasadený na vstupe do filtra zabrániš vniknutiu najväčším nečistotám tak ti to dlho vydrží bez údržby. Potom je to OK. Ešte som rozmýšľal nad možnou situáciou, ktorá by teoreticky mohla nastať. Čo sa stane ak sa ti molitan, ktorý je nasadený na vstupe do filtra natoľko zanesie, že bude prepúšťať minimálne množstvo vody do filtra? Podľa mňa toto treba neako doriešiť. Filter bez vody a možno so zadretým čerpadlom nebude to pravé orechové..
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod l_laco » Uto 20. Mar 2012 20:55:58

Zaujímavé riešenie ...
V podstate sa jedná o klasický kanistrový vonkajší filter, ktorý má však nevýhodu v tom, že je zalepený a nie je možné ho otvoriť. Teda je, ale musí sa lepidlo rozrezať,očistiť a potom zas zlepiť... a to sa mi moc nevidí. Filtrovať bude určite dobre, ale údržba... no počkám si ako s ním bude spokojný tvorca ;)
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod peca » Uto 20. Mar 2012 20:58:05

preto som dnes kúpil JBL 1501 ... :P
Naposledy upravil peca dňa Uto 20. Mar 2012 21:09:05, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod dkollar » Uto 20. Mar 2012 21:07:36

pri vyrobe externeho filtra je dobre pocitat s tym, ze napriklad u nas elektrarne vypinaju elektrinu raz za rok na 2-3 dni. vtedy je dobre vycistit filter, inak ti obsah zkysne.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 3
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod peca » Uto 20. Mar 2012 21:10:29

tak to si neviem predstavit, tri dni bez prúdu.... u nás sme boli bez elektriny zatial max. 4 hodiny ! ;)
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod tomato » Uto 20. Mar 2012 22:52:15

no to som ani ja nevidel este niekde aby tri dni nebol prud....to by som mohol potom cele akvaria splachnut do zachoda.
to admin, ten jemny molitan cistim vzdy ked menim vodu je to par sekund v umyvadle...takze to sa nestane zeby sa zapchal.
ono jasne ze je pohodlnejsie kupit externy a tak, ved aj ja to tak robim, toto bolo len ako som napisal taky rozmar z dlhej chvile..
ale jedna vec je pravda, naklady su velmi male sklo ma vyslo 10e priechodky 4e silikon 5e hadica 5e a saci kos s rampou 15e a filtracne naplne okolo 20e. plus k tomu cerpadlo 20e to je dohromady cca 80e. to mas filter s prietokom 600l/h. vyhodu vidim akurat v tom ze ked by som chcel filter pre vacsie akva a s vacsim prietokom, tak celkovy naklad by nestupol tak ako je to pri drahych externych filtroch...
co sa tyka celkovej udrzby, uvidime :) ale myslim ze raz za cas rozlepit a zlepit 20x20 cm stvorec nebude az taky problem.
ale ako hovorim, nemal som co robit tak som sa pohral :)
Obrázok užívateľa
tomato
Moderátor
Moderátor

Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod bobo242 » Str 21. Mar 2012 10:34:37

z funkcneho, estetickeho a ekonomickeho hladiska je to super filter a uprimne obdivujem tvoju zrucnost. ale aby bol aj z praktickeho hladiska super, ten vrch by mal byt kedykolvek pristupny a lahko zatvoritelny, teda podla mna. cize ak by si vymyslel este ten dekel nejako, tak by to bolo uplne dokonale. ved nemusi byt skleneny a mozno by stacilo vymysliet nejake zatvaranie s gumenym tesnenim a nemuselo by sa to lepit.. neviem, to uz je mimo mna, ja filtre kupujem, lebo si ich neviem vyrobit.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod tomato » Str 21. Mar 2012 11:19:32

s tym zatvaracim mechanizmom by to slo urobit, ale to už by potom stupla cena, ale premyslam aj nad tym :) ked to budem mat vymakane zacnem manufakturu :)
akurat rozdiel je v tom ze co je otvaratelne zacne casom tiect tie tesnenia maju svoju zivotnost.. ked je to zalepene tak to drzi....
ale vsetko sa da urobit, snad to nejako vyspekulujem
a uz aj dostavam napad... takze to odskusam v praxi a uvidime potom sa zdoverim :)
Obrázok užívateľa
tomato
Moderátor
Moderátor

Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 48 hostia