molitanovy filter alebo externy zavesny?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: molitanovy filter alebo externy zavesny?

Poslaťod l_laco » Štv 15. Mar 2012 8:19:10

Chceš povedať, že tam máš hlavicu ktorá točí 600 l/h ? :shock: v 80l akvárku? :shock:
http://www.akvaobchod.sk/atman-at202-cerpacia-hlava-p-3526.html?cPath=138_40
fu .... a to tam chováš dostihové pstruhy???? Veď tá voda tam musí prúdiť ako dolu vodopádom ...
No v každom prípade to je príliš silný výkon hlavice na také akvárium a malý kus molitanu. Ja by som navrhol dať slabšiu hlavicu a väčší molitan, alebo .. použiť ten závesný filter s výkonom tak 300 l/h, alebo ... nejaký malý vonkajší externý filter. Čokoľvek bude lepšie ako to čo tam máš ...
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Reklama

Poslaťod peto_bs » Štv 15. Mar 2012 8:56:51

ved zato rozmislam nad zavesnym filtrom , tamoja hlavica ma max.prietok 600l/h ale da sa ubrat na 400l/h , zavesne filtre c som kukal maju prietok 300l/h skoro kazdy co som pozeral co boli podobne velke..
peto_bs

Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod bobo242 » Štv 15. Mar 2012 9:25:38

moja uz naozaj posledna reakcia - ked ma objem filtracnej hmoty aspon 1 l, tak si ho kup, neviem preco riesis dokola len prietok. ucinny filter musi splnat obidva parametre a predpokladam, ze o to ti ide. kedze podla mna taky zavesny nie je, rovno si kup kanistrovy a mas s tym pokoj. vzdy je lepsie trochu predimenzovat objem (nie prietok ako mas teraz!) ako byt na hrane, alebo dokonca mat mensi objem ako treba (ako mas teraz), cize mas to presne naopak ako to ma byt - potrebujes 2x vacsi objem a 2x mensi prietok, koncim.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod l_laco » Štv 15. Mar 2012 12:15:00

Napriek tomu, že "bobo242" absolútne nemá trpezlivosť, má úplnú pravdu.
Hoci vôbec netuším aké ryby a koľko ich máš vo svojom akvárku, je prietok 600 ale aj 400 l/h príliš silný. Rovnako naopak, molitan s tým rozmerom ako si napísal je zas príliš malý. Možno by bol dostatočný ak by si tam choval nejaké ozdobné tetry, malé mrenky a mal by si tam rastiny. Ale aj to by musel byť poháňaný hlavicou ktorá má max. prietok 200 - 300 l/h.
Treba pochopiť základy princípu fungovania filtrácie.
Úplne najjednoduchšie rozdelenie je na mechanickú a bilogickú.
- mechanická ti z vody odstraňuje len viditeľné čiastočky, tie sa zachytávajú v molitane a voda je na pohľad čistá. Tu môžeš použiť malý objem filtračnej náplne, stačí na to kus molitanu a silný prietok vody. Molitan môžeš premývať hoc aj každý týždeň, ničomu to nevadí, no takáto filtrácia z dlhodobého hľadiska málokedy stačí. Preto je potrebná biologická filtrácia.
- pri biologickej filtrácií prebieha vo filtračnom médiu premena chemických látok obsiahnutých vo vode. Z jedovatého amoniaku sa stávajú tiež nebezpečné dusitany NO2 a z nich dusičnany NO3 ktoré už nie sú tak nebezpečné ako predchádzajúce dve menované látky. Na to všetko však treba nitrifikačné baktérie, ktoré ale pre svoju existenciu potrebujú niečo v čom môžu existovať. Na to sú vhodné rôzne druhy filtračných náplní... najzákladnejším je biomolitan, potom rôzne valčeky, krúžky a guličky. Ale ... zas len ten materiál sám o sebe nestačí. Ku celému procesu je potrebné, aby voda neprúdila moc rýchlo a ani moc pomaly a aby obsahovala dosť kyslíku. Pokiaľ prúdi vody moc rýchlo v malom objeme baktérie sa neusadia v takom množstve ako by mali a nestíhajú si "robiť svoju prácu", pokiaľ voda prúdi moc pomaly a neobsahuje dosť kyslíku nastáva problém, že to tam hnije a kysne. iste je aj proces ktorý prebieha bez kyslíku, ale myslím že o takú filtráciu sa doma nikto nepokúša.
Takže ... ako ti radí bobo, kúpiť externý filter je asi najlepšie riešenie vzhľadom na veľkosť tvojho akvárka. Je to v podstate riešenie ktorým vybavíš viac vecí. nebude ti v malom akvárku špatiť molitan, nemusíš riešiť či ti závesný filter nebude zavadzať na bočnom skle akvárka a môžeš si ho naložiť médiami aké uznáš za vhodné. Ak si vyberieš taký ktorý bude mať prietok do 300 l/h určite nič nepokaziš. Takýto filter netreba čistiť často, to uvidíš podľa toho ako ti bude slabnúť prúd vytekajúcej vody. No a ak bude obsahovať vhodné média bude slúžiť aj ako mechanický a aj ako biologický.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod bobo242 » Štv 15. Mar 2012 12:24:10

laco, jakze nemam trpezlivost :rofl , sak keby som nemal, tak nenapisem nic. len sa mi nechce sa dokola opakovat..ale lepsie sa to uz neda vysvetlit a dufam ze tvoje obsirne vysvetlenie postaci k pochopeniu "problemu". peto, drzim palce aby si sa rozhodol spravne a mal si z akv. radost.
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod peto_bs » Štv 15. Mar 2012 12:42:51

este mam jednu otazku keby ze kupim ten zavesny filter (zavadzat i nebude na boku akvaria je tam nato miesto) by mal prietok do tych 300l/h a keby ze dam donho keramicke kruzky a molitan ako s atam dava , do niektorych aj uhlie a ostatne veci, tak by to nebolo tiez dobre ? lebo viem ze externy nie zavesny je lepsi ale tolko penzi naan nemam a chcel by som to nejak vyriesit co najlepsiea za dobru cenu
peto_bs

Poslaťod bobo242 » Štv 15. Mar 2012 12:52:04

cize do kolko € by to malo byt?
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod peto_bs » Štv 15. Mar 2012 12:53:40

peto_bs

Poslaťod l_laco » Štv 15. Mar 2012 13:10:32

bobo ... nerieš jeho finančnú situáciu...

Rozdiel medzi externým a závesným filtrom je v podstate len v tom kde a ako je umiestnený. Samozrejme že si môžeš kúpiť závesný filter a do neho dáš iné média ako tam sú pôvodné ... to je OK.
Podstatné je aby si mal splnené to, že najskôr by mala špinavá vody prejsť cez mechanickú filtráciu ..napríklad hrubší molitan, potom cez biologickú filtráciu ... napríklad Siporax, alebo EHFI pro substrát a nakoniec ešte tiež cez nejaký jemný molitan. Pokiaľ si v tom závesnom filtri takto rozložíš tie média bude jeho výkon určite dostatočný na tvoje akvárium.
Molitan ktorý máš teraz môžeš napríklad kľudne nastoknúť aj na nasávaciu trubku toho závesného filtra ktorý kúpiš a bude plniť účel mechanickej filtrácie ... v podstate si tak zväčšíš o kúsok objem filtra.No stále ti to bude špatiť v akvárku.
Osobné skúsenosti so závesnými filtrami nemám, všimol som si však že tam píšu k nim že sa ich prietok dá regulovať, v tom prípade by som zobral taký ktorého minimálny prietok je 300l. ten bude mať totiž určite väčší objem komory na média a pokiaľ ten prietok priškrtíš na minimum získaš to čo potrebuješ, nižší prietok a väčší filtračný objem.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod bobo242 » Štv 15. Mar 2012 13:14:38

maly objem :crazy:

minimalne do takehoto niecoho by som isiel, samozrejme uhlie a valceky von - nahradit molitanom alebo siporaxom a cistit raz za tyzden

Kód: Vybrať všetko
http://www.akvaobchod.sk/resun-cy20-externy-filter-p-4150.html?cPath=138_19_21

inac ten eheim co som spominal stoji 55 €, bol by si spokojny aj napriek cene. nemozes mat aj dobre aj lacne. potom ostava uz len pozerat inzeraty a hladat nieco jazdene..
Obrázok užívateľa
bobo242

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 87 hostia