čistenie molitanu

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

čistenie molitanu

Poslaťod bekefy » Str 14. Mar 2012 12:51:19

Čaute, chcel by som si dozvedieť ako vy čistíte molitanové peny.
Ja osobne vo vani vystriekam tečúcou vodou.
Bol by som zvedavý ako to čistíte vy či na to máte niaké praktiky, ja som rozmýšlaľ aj nad tým že dať do pračky samozrejme bez chemikálií len na postrek a opláchnutie. Čo vy na to či tá práčka je blbosť?
Obrázok užívateľa
bekefy

Has thanked: 21 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Re: čistenie molitanu

Poslaťod heno96 » Str 14. Mar 2012 12:54:37

Ja molitán prepieram vo vode z akva.
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod jaro » Str 14. Mar 2012 13:21:33

treba aj zohladnit velkost AQ a velkost molitanu, napr. ja v mojom 40 L odchovnom AQ cistim molitan kazdy tyzden, nakolko mlade krmim min. 2x denne, a aj mrazenou potravou a voda sa dost zanasa, pricom v nom kazdy druhy den menim cca 30% vody....
Naproti tomu v 440 L AQ, kde mam podstatne vacsi molitan a za nim filtracnu vatu a valceky cistim iba raz za 6mes. (v pene je podla mna najviac uzitocnych bakterii, ktore cistia vodu), ale zase vatu vytahujem min. raz tyzdenne, tu poriadne prepieram a za penou na valcekoch tiez ciastocne odsajem kal (pozn.vzdy pri tom vypnem cerpadlo/hlavu!!), s tym ze cca tyzdene menim max.20% vody.
Samotne cistenie peny robim tak, ze ju dam do vedra a cca 5x napustim 1/2vedra cerstvou mierne teplou vodou a zakazdym penu poriadne vyplakam - na ten 5.krat je uz voda z peny temer uplne cista. ale uplne cista nie je nikdy, uplne cistit sa neoplati pre uchovanie aspon casti uz spominanych bakterii....
Takto sa mi to dlhodobo svedcilo :rock :rain :rofl
Obrázok užívateľa
jaro

Images: 24
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod bobo242 » Str 14. Mar 2012 13:48:37

heno96 píše:Ja molitán prepieram vo vode z akva.

..pri vymenach vody, vtedy je dostatok odpadovej vody z akv., tym dosiahnes to, ze neznicis bakterie usadene v mediu a vyplachnes len kal, ktory je tam uz navyse a sposobuje nepriechodnost molitanu. ak mas aj vatu ako pise jardo, tak ho staci vyplachovat menej casto. a pracka je tympadom blbost
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Been thanked: 26 times

Poslaťod nobody » Str 14. Mar 2012 15:13:09

podla mna pracko vycisti ale pre molitan to nebude vhodne. ale ak do pracky tak nasledne do susicky a potm je molitan pekne vyhriaty a sup do akvarka ako ohrievac :)
a teraz vazne treba ho preprat vo vode z akva (ziadna pracka ani nic podobne)
nobody

Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Poslaťod peca » Str 14. Mar 2012 16:14:59

Nakolko mam tri molitany na sebe, cistim casto len ten najvrchnejsi (raz za mesiac) ostatne raz za pol roka a to tak, ze si napustim do vane vodu asi do dvoch tretin a tu ten molitan poriadne vymackam. Voda je z toho neskutocne cierna, ale to preto, ze zachytava hlavne tie najvacsie necistoity ktore vznikaju pri krmeni (cyklop a ine). Niekedy mam pocit ze sa na vrchu toho molitanu kade vstupuje do neho voda vytvori až "bahno".......... Tym padom ze nemenim nikdy vsetky tri peny naraz, mam problem s bakteriami vyrieseny.
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times

Poslaťod bobo242 » Str 14. Mar 2012 16:31:48

no je to v podstate to iste co pisal jardo - zachyteny bordel vyplachnes z predfiltra, ci uz je to vata, alebo hustejsi molitan. vyplachovanie vo vode z akv. sa tyka molitanu, ktory je vo filtri v jednom kuse - napr kocka s cerpacou hlavou, len na doplnenie..
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod peca » Str 14. Mar 2012 16:39:41

myslim ze je skoro jedno ci to vyperies vo vode z akva alebo v cerstvo naplnenej vani (pokiual teplota vody je zhruba rovnaka).
Aj ked to vyplachnes vo vode z akva a potom to vyberies a prenesies do akva ti v tej pene ostane to iste co ti ostane pri tom druhom sposobe..............pokial sa mylim tak ma oprav
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times

Poslaťod playman22 » Str 14. Mar 2012 16:47:46

mate to obaja dobre... pointa je v tom, aby sa molitan mierne vyplachol a nie dokonale vydezinfikoval...

pracka? ufff... robil som v zaciatkoch aj ja blbosti, ale to je trochu privela aj na mna...
playman22

Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod bobo242 » Str 14. Mar 2012 16:51:59

peca, je to jedno, vyperes to rovnako. ale v cerstvej vodovodnej vode sa nachadza chlor ktory sa tam dava aby vodu dezinfikoval - t.j. nicil aj vsetky bakterie, cize aj tie uzitocne v molitane..a v tom je velky rozdiel a nie je to jedno.
Obrázok užívateľa
bobo242

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 74 hostia