Folia jej lepenie

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Folia jej lepenie

Poslaťod nobody » Pon 12. Mar 2012 20:44:37

Cawte chlapi a sem tam nejaka baba.
Nakolko som sa uz nastartoval tu je moja skusenost s lepenim ciernej folie na druhe akvarko. Takze poporiadku.
Najskor som nevedel kde kupit foliu. Nakolko beham autom tak vsade kde som videl popri ceste akvaristiku som sa zastavil ci nemaju ciernu foliu samolepiacu (tapetu) na akvarko o rozmere 99x45 cm. V LM, PP, PD a ine .... samozrejme nemali. Takze som isiel do tapetoveho studia, baumaxu, drogerie atd. a zase nic cierna nehrozi (mozno som mal len smolu ale pozerali na mna ako na zazrak).
Nakoniec som to zohnal asi po mesiaci urputneho boja kde sakra tu foliu zozeniem tak v nejakom reklamnom butiku kde vyrabaju fotky atd aj obrazy na tapety. Tesil som sa ako maly JOJO :) Folia bola doddana v takom zvitku (z.j. stocena). Ten mudrak (majitel firmy) mi este poradil ze ked to budem lepit na akvarko tak si mam dat do maleho ostrekovaca kvapku jari zmiesat s vodou nastriekat na stenu akvarka aby som sa s foliou mohol este pohybovat t.j. aby lepsie pasovala a nasledne stierkou to pritlacit. Nakolko som lepil male akvarko a foliu 30x60 viem ze je to celkom sranda trafit to presne a bez vzduchovych bublin tak som tentoraz posluchol skuseneho borca co robi s fototapetami (majitel predajne). Robil som to vcera vecer.
Teraz k veci islo ma drbnut ked som zbadal ze za foliou mi vznikli z malej kvapky jari take flaky na folii a nevravim o tom ze bublin som sa vobec nevyhol. od radosti ze je to na prd som to dnes strhol a hodil do kosa 7 eur ktore ma ta folia stala.
A preto AKO NALEPIT BEZ PROBLEMOV CIERNU FOLIU NA SKLO AKVARKA? 8-)
Ake mate s tym skusenosti. Idem investovat dalsich 7 eur ale nechce sa mi ich znovu od radosti hodit do kosa. 8-)
PS: sry za dlhy prispevok ale zaujima ma to ako to robite vy ostatni. dakujem ;)
nobody

Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Reklama

Re: Folia jej lepenie

Poslaťod Rostratus » Pon 12. Mar 2012 20:56:57

Úplne jednoducho... najlahší spôsob je, že ju ani lepiť nebudeš, iba ju tam priložíš a po krajoch len lepiacou páskou zafixuješ. Ak to chceš nalepiť tak takéto samolepiace fólie majú pomaly v každom papiernictve. Nalepíš ju tak, že si trošku natrieš zadnú stenu jarovou vodou. postupne odliepaš samolepiacu tapetu, napríklad z ľava do prava... ale postupne, nie naraz.. Keď to máš, tak stierkou alebo vlhkou handričkou povytláčaš čo najviac bubliniek.. Keď sa voda odparí je tu ďalšie štádium a to, že každú viditeľnú bublinku trošku narežeš rezacím nožom a vlhkou handričkou povytláčaš... samozrejme čím menej bubliniek budeš mať, tým menej roboty. To je vsjo...
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod peca » Pon 12. Mar 2012 21:01:01

Ja som lepil foliu na moje AQ tiez a bez problemov. Urcite tam nedavaj ziadnu jar, to je blbost, sklo treba sice aby bolo ciste, odmastene ale hlavne "SUCHE" !!! Postupoval som pri nalepovani tak ze so si nalepil zaciatocu hrubku cca 4-5 cm a potom pomaly som po centimetri odvijal tapetu z tuby pričom som odlepoval kryci papier tak ze som od stredu dlzky tapety do jednej aj druhej strany vytlacal vzduch a rukov pritlacal k stene akva. Ak ides pomaly nemas co pokazit, dolezite je len na zaciatku to poriadne vycetrovat aby ti to potom "neutekalo". A hlavne ked vidis vzduchovu bublinu alebo zle nalepeny kusok neboj sa to naspäť odlepiť , keď aj 20-30 cm , nič sa nedeje, neboj sa ono ti to chytí aj keď to viackrát odlepíš. Základ je neponáhlať sa.......držím päste ! :muscle
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod ivca161 » Pon 12. Mar 2012 21:05:22

Ahoj, aj ja som mala problém so zháňaním samolepiacej čiernej fólie, ale nakoniec som ju zohnala v baumaxe, akvaristiky boli úplne bez šance - mali nanajvýš modrú, aj to len niekde :o Lepila som na akvárko 60x30 trvalo mi to dosť dlho, lebo som sa s tým doslova hrala. Akvárium som mala vypustené, takže nebol problém si ho otočiť, ako som len chcela. Lepila som to postupne od jedného kraja ku druhému, dávala som pozor hlavne na horný okraj, aby bol zarovno. Pri vzniku akejkoľvek bubliny som ten bublinkový úsek odlepila a znova. Ak mi to nešlo (stále mi vznikali bubliny), použila som na ich vytlačenie obyčajnú gumu. Bublinky sa mi pekne dali vytlačiť. Môžeš vyskúšať na nejakej bežnejšej a lacnejšej tapete a uvidíš, že to pôjde. Moja prvá tapeta touto "metódou" (vlastne to bola celkovo prvá samolepiaca tapeta) nevyzerala najlepšie, aj keď je pravda, že vtedy som lepila napustené akvárko a prístup k nemu bol zlý :D Držím palce.
ivca161

Images: 1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 13 times

Poslaťod nimho » Pon 12. Mar 2012 22:46:03

reklamnu foliu mozes lepit na sucho, alebo na mokro. na sucho ked ides tak mas riziko bublin, ked ju odlepujes a znova pritlacas vznikaju ti take prelivy...na sucho to dat na prvykrat to chce prax a mat porobene vela olepov, na mokro je to lahsie a mozes s nou manevrovat a vytlacit bublinky, staci obycajna voda v ostrekovaci...a poriadna skrabka a vytlacit vsetku vodu. sam som tak robil na akvarium, daval som matnu ciernu a bolo to pekne.
Obrázok užívateľa
nimho

Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod perchess » Pon 12. Mar 2012 22:49:47

Ja som dopadol ako ty.... tiež som prvú musel strhnúť a kúpiť druhú.
V obchode s tapetami mi poradili ako na to: oni lepia fólie a tapety pomocou jarovej vody, ale problém je, že v akva vidno práve tú stranu, ktorá sa lepí na sklo. Takže po jarovej vode ostával dúhový efekt. Tak mi poradili ten istý postup ale s vlažnou vodou a pomalým odvíjaním fólie a postupným vytláčaním vody do strán. Vytláča sa gumenou stierkou na umývanie okien, alebo pravítkom zabaleným v uteráku. Keď bublinky neidú vytlačiť, fóliu môžeš kľudne odlepiť a prilepiť znova. Drobné bublinky som na koniec prepichol špendlíkom a prilepil. Ale to už by som teraz asi nerobil. Keď ti zarastie sklo riasou, bublinky vidno nebude.
Prajem pevné nervy, budeš ich potrebovať.... :talk
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod nobody » Uto 13. Mar 2012 6:51:48

perchess píše:Ja som dopadol ako ty.... tiež som prvú musel strhnúť a kúpiť druhú.
V obchode s tapetami mi poradili ako na to: oni lepia fólie a tapety pomocou jarovej vody, ale problém je, že v akva vidno práve tú stranu, ktorá sa lepí na sklo. Takže po jarovej vode ostával dúhový efekt. Tak mi poradili ten istý postup ale s vlažnou vodou a pomalým odvíjaním fólie a postupným vytláčaním vody do strán. Vytláča sa gumenou stierkou na umývanie okien, alebo pravítkom zabaleným v uteráku. Keď bublinky neidú vytlačiť, fóliu môžeš kľudne odlepiť a prilepiť znova. Drobné bublinky som na koniec prepichol špendlíkom a prilepil. Ale to už by som teraz asi nerobil. Keď ti zarastie sklo riasou, bublinky vidno nebude.

presne si napisal co sa stane duhovy efekt z jarovej vody to sa mi stalo. v kazdom pripade vsetkym vdaka este som rozmyslal ze by som foliu narezal napr na 3 mensie casti aby sa s nou lepsie manevrovalo pri lepeni. uvidim uz sa ponahlat nebudem a s jarovou vodou to takisto riesit nebudem. ;)
nobody

Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Poslaťod Rasto_2001 » Uto 13. Mar 2012 9:35:22

nobody píše:
perchess píše:Ja som dopadol ako ty.... tiež som prvú musel strhnúť a kúpiť druhú.

presne si napisal co sa stane duhovy efekt z jarovej vody to sa mi stalo. v kazdom pripade vsetkym vdaka este som rozmyslal ze by som foliu narezal napr na 3 mensie casti aby sa s nou lepsie manevrovalo pri lepeni. uvidim uz sa ponahlat nebudem a s jarovou vodou to takisto riesit nebudem. ;)

Ak ju narezeš stanu sa dve veci prvá je že aj keď sa ti ju podarí nalepiť presne a nevznikne ti žiadna medzara tak si myslim že to bude vidieť z druhej strany
Druhá vec je tá že prelepiš fóliu na fóliu a to už bude vidno
Tak či onak odporúčam ti ju nestrihať ale lepiť ju vcelku pekne postupne
Nelepil som ju síce na AQ ale olepoval som ňou poličku ale osvedčilo sa mi to čo už písali kolegovia vyššie na sucho keď trebalo tak som ju kus odlepil a potom zalepil nazad pripadne bublinky som prepichol špendlikom - vyzerá to super
Tak hodne zdaru
Rasto_2001

Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod bobo242 » Uto 13. Mar 2012 12:46:21

tiez som sa s tym dlho trapil - 160x60 + bok 60x60, furt nejake bublinky, prelivy, stale to nevyzeralo dobre, az som stratil nervy, strhol som to dole a zastriekal to ciernym sprayom a hotovo..viem ze toto riesenie je take hulvatske, ale ja som spokojny a ked by islo v buducnosti donutra pozadie, tak je to tiez jedno..
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod l_laco » Uto 13. Mar 2012 13:27:14

admin píše:najlahší spôsob je, že ju ani lepiť nebudeš, iba ju tam priložíš a po krajoch len lepiacou páskou zafixuješ.

Toto je naozaj najjednoduchší spôsob. Mám takto už 12 rokov nalepené foto-pozadie na 250-ke a neni s tým žiadny problém. Ak by si takto nalepil hocijakú čiernu fóliu rozdiel by nikto nezbadal.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 62 hostia