180x35x90 (DxŠxV) Co tam?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

180x35x90 (DxŠxV) Co tam?

Poslaťod msms0904 » Ned 11. Mar 2012 21:57:05

Ahojte.
Mam akva ktoré bude ako priehladná stena v hale. Ma rozmery 180x35x90 (DxŠxV).
Chcel by som tam dať nejaké ryby ktoré majú radi vysoké akvária. Ďalej aby nespásali mäkkolisté rastliny chcem tam mat husti trávnatý porast (Švajčiarske akva). A pravdaže aby to bolo zaujímavé. K akváriu bude externý termofilter prietok 1700l/h.

Žiadne bližšie pravidla vám nedám len aby sa rybičky v tom danom akva a prostredí medzi sebou citili dobre. Pravdaže nemali by byť moc plaché lebo okolo akva sa bude často chodiť a bude tam hluk(deti).

Dodávam že máme doma veľmi tvrdú vodu takže dáku afriku zrejme.
msms0904

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: 180x35x90 (DxŠxV) Co tam?

Poslaťod ivca161 » Ned 11. Mar 2012 22:31:06

Africké ryby potrebujú skôr veľkú plochu dna ako výšku, tá nie je veľmi podstatná. Toto akvárium by bolo veľmi vhodné napr. pre skaláre (Južná amerika). Tam sa ti bude hodiť aj ten trávnik, môžeš si tam urobiť peknú záhradku. Do Afriky rastliny takmer nejdu - ak tak anubias, microsorium a iné odolné rastliny, aj to záleží od druhu chovaných rýb, pretože mnoho afrických cichlíd je bylinožravých a rastliny pri nich nevydržia.
ivca161

Images: 1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 13 times

Poslaťod l_laco » Pon 12. Mar 2012 6:41:02

Toto akva má dosť neštandardný rozmer... s výškou 90cm a šírkou len 35cm bude asi dosť náročné vybaviť ho dekoráciou a k tomu ešte aj to že to má byť priehľadné akva ... neviem neviem. Taktiež pestovať rastlinky a ako píšeš "trávový koberček" ... tak na to budeš potrebovať veľmi silné osvetlenie ktoré ti dostatočne nasvieti dno, na taký štýl akvárka ako si si vybral sa skôr hodia nízke nádrže s veľkou plochou dna.
Najvhodnejšie by bolo dať tam nejakú afriku, mala by tomu vyhovovať aj tvrdá voda, z kameňov porobiť čo možno najviac členité dno, na bokoch to potiahnuť do výšky ... a ak rastliny, tak asi len nejaké dlholisté Cryptocoryne aponogetifolia:
Cryptocoryne_aponogetifolia.jpg

prípadne pár anubiasov.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod huhu » Pon 12. Mar 2012 8:57:47

Napadlo mi, nemozes sirky trochu zvacsit? Chapem, ze mas taku siroku stenu ale mozno by mohlo akvarko do jednej strany vycnievat. Z jednej strany bude akva tip top, vsetko krasne "zapustene" do steny a z druhej ho nejak prisposobis. Ziskas tym aj "servisny" pristup. Nebude nad celym dnom hore stena a budes lahsie pristupovat dnu. Neviem ci som to nenapisal fest nezrozumitelne (stava sa mi to) ale ak hej, tak nakreslim obrazok :).
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod l_laco » Pon 12. Mar 2012 10:11:32

Huhu to je dobrý nápad ... ak by urobil akvárko široké 60cm tak mu bude 25cm vyčnievať a tým pádom už môže niečo vymyslieť s dekoráciou ... no tú výšku by som aj tak znížil na max 60cm.
90cm bude hrozne nepraktické aj z dôvodu údržby a čistenia. Na dno rukou ani nedosiahne a vrchná časť akvárka bude tak či tak prázdna ryby sa budú držať prevažne s spodnej polovici.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod peca » Pon 12. Mar 2012 10:30:01

Nazdar, predpokladam ze tvoju vysku akva - 90 cm ovplyvnuje otvor v stene, ktory chces pravdepodobne cely vyplnit, ale tych 90 je naozaj vela a hlavne je to neprakticke pri obsluhe a udrzbe akva. Ked potrebujes ten otvor vyplnit cely skus skor vymysliet nejaky vyssi kryt na osvetlenie a porozmyslaj aj s rozsirenim dna ako ti tu chalani radia, 35 je dost malo, aj ked skalare by boli asi v pohode.....vela zdaru !!! :wave:
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod bobo242 » Pon 12. Mar 2012 14:49:25

suhlasim so vsetkymi vyssie. mala poznamka k travnatemu koberceku - ak planujes akekolvek ryby ktore by len trosku ryli - napr panciernicky, alebo prisavniky - neryju ale skacu po dne jak tank, o cichlidach vyslovene ryjucich do dna ani nehovoriac, tak na to hned zabudni. neviem ci si nemyslel typ akv. - holandske. do takych sa dava par tetriciek a dost, dalej silne svetlo, slabe prudenie vody, hnojenie, CO2 atd. a v takom pripade ani tvrda voda nie je vhodna, pokial viem. urputni pestovatelia dokonca nedavaju strk ani kamene ktore obsahuju vapenec, aby im to nedvihalo hodnoty. podla mna najlepsie riesenie bude pri takomto uzsom priehladnom akv, aj ked bude mozno sirsie, zlava aj sprava spravit kamenne utesy do vysky - napr pozadie (na bokoch) z polystyrenu + nejake sutre, pripadne tie cryptocoryny alebo anubiasy a nechat stred volny. vyska samozrejme max 65 cm. taku mam ja a mocim uz pleco ked idem rukou az na dno..a ryby by som dal mbuny z jazera Malawi, voda bude pre nich OK a rozruch okolo akv tiez maju radi, lebo si myslia ze sa bude krmit.. to by mohlo fungovat a aj by to vyzeralo efektne bez uprav vody, hnojenia atd. no treba si rozmysliet ake to akv vlastne chces a co si ochotny pre to robit v ramci udrzby atd. su urcite aj ine moznosti, toto je len jedna z nich v ramci odpovede na tvoju otazku v nazve temy.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod perchess » Pon 12. Mar 2012 14:58:47

Ak som správne pochopil, tak to akva už máš. Takže rozmer je pevný a nemenný.
Ak chceš pestovať kobercové rastliny a zároveň chceš chovať cichlidy, tak musíš hľadať v Južnej Amerike. Tam by sa ti aj vzhľadom na výšku nádrže hodili skaláre alebo diskusy. Ak nemáš v pláne robiť úpravu vstupnej vody, tak jednoznačne skaláre. Využijú celú výšku vodného stĺpca. Ku nim nejaké apistogrammy, ramirezky, prípadne tetrovité ryby ako doplnok. Čo je však dôležité - musíš vyberať na svetlo nenáročné druhy rastlín, aby ti dobre rástli. Predsa je to veľká hĺbka a pri dne bude toho svetla menej. Druhá možnosť je silné osvetlenie, ale to by sa zasa až tak veľmi nepáčilo rybám.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod stiff » Pon 12. Mar 2012 15:17:34

msms0904 píše:Ahojte.
Mam akva ktoré bude ako priehladná stena v hale. Ma rozmery 180x35x90 (DxŠxV).
Chcel by som tam dať nejaké ryby ktoré majú radi vysoké akvária. Ďalej aby nespásali mäkkolisté rastliny chcem tam mat husti trávnatý porast (Švajčiarske akva). A pravdaže aby to bolo zaujímavé. K akváriu bude externý termofilter prietok 1700l/h.

Zaujímavá nádržka to bude, ak bude.. :x
good luck
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod tomato » Pon 12. Mar 2012 15:42:10

nechcem si predstavovat udrzbu 90 cm vysokeho a 35 cm sirokeho akva....
Obrázok užívateľa
tomato
Moderátor
Moderátor

Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 13 hostia