Ahojte, ďakujem všetkým za pozitívne komenty
Chcel by som napísať niečo k tej farebnosti týchto psittacusov. Tieto ryby som intenzívne zháňal pomerne dlho (asi 3 roky). Videl som kvantum videí a zopár lepších foto. Sú naozaj veľmi pekne vyfarbené a ja som bol zvedavý na reál. Teraz ich mám, pomaly dospievajú (už asi aj budú dospelé - idú do trenia..). Na svojich foto sa snažím čo najviac priblížiť k reálu, darí sa mi to viac či menej asi tak na 95%.
Ale čo je to reál? V prípade fotografie je to vhodné vyváženie bielej - v prípade nádrže je to vhodné spektrum svetla. Je to v postate to isté. Každému sa páči niečo iné, čiže aj iná farebnosť - teplota, spektrum svetla. Rozdiel v týchto záležitostiach je niekedy viac a niekedy menej výrazný. V prípade týchto konkrétnych rýb je rozdiel veľmi výrazný. Oni sú totiž zelené, pardón modré (?). Alebo? No.. neviem. Ak bielu vyvážim na obraz teplého slnečného svetla, ryba je viacmenej zelená. Takáto je aj u mňa v pivnici pod svetlom úsporky
. Ak bielu vyvážim na chladnejšie "žiarivkové" svetlo, ryba je azúrovomodrá. Nie je to až také jednoduché - že to, alebo ono. Samec na fotkách má krásne oranžovú hruď na bielom podklade. Ale na tých fotkách to nie je vidieť. Je tam iba nepatrný náznak. Boli síce v strese, čiže tá oranžová ustúpila asi na 50%, ale aj tak. Čiže v tomto ohľade tá fotka nezobrazuje realitu, ale podľa môjho názoru sa k nej veľmi približuje. Problém je v tom, že brucho je slabo nasvietené. Ľudské oko, je ľudské oko
.
Ako príklad pridávam dve rovnaké fotky. Roziel je IBA vo vyvážení bielej. Napriek tomu, že mne sa páči "modrý psittacus", v záujme zachovania reality som sa snažil nacvakať a potom aj tu zavesiť rybu v takom svetle, aké mám aj v pivnici a na foťáku som mal nastavené teplé slnečné svetlo...
Hoplarchus psittacus (1).jpg
Hoplarchus psittacus (2).jpg
Pripájam aj jedno pekné videjko (je ich tam viacej od tohto autora), kde si človek môže pozrieť psittaca v kvalitnom akvasvetle. Je tam aj rotkeil, ktorý farebnosťou PLNE zodpovedá realite, čiže video nie je umelo domodrené. Možno má v sebe viacej sýtosti, ale to si myslím nevadí..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QbGFnlxdmNY[/youtube]
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.