Ako rozmnožiť africké cichlidy.

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Ako rozmnožiť africké cichlidy.

Poslaťod Rostratus » Pia 09. Okt 2009 19:31:35

Spôsobov je veľa ako odchovať mladé. V prvom rade to záleží od druhu africkej cichlidy. Ak máte tlamovce je to jednoduchšie. Samička nosí mladé v tlamke. Nosiacu samičku prelovíte do samostatnej nádrže a po čase vám sama mladé vypustí z tlamky. Ďalší spôsob je že, samičku necháte v spoločnej nádrži a necháte ju dokým ich vypustí. Pri tomto spôsobe prežije minimálne množstvo mladých. Tretí spôsob je, že samičke vyklepete ikry z tlamky a sami ich dochováte. Aký spôsob používate vy?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Ako rozmnožiť africké cichlidy.

Poslaťod ferinko » Str 28. Okt 2009 19:52:26

ja vyklepavam. je to jednoduche a pri tomto sposobe je 0 percentna umrtnost ryb
Obrázok užívateľa
ferinko

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Rostratus » Str 23. Dec 2009 21:04:44

Aký je váš názor na "vyklepávanie" cichlíd? Je to podľa vás OK, alebo ste zásadne proti?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Marek » Štv 24. Dec 2009 10:22:25

Zalezi na tom v akom stadiu sa vyklepava..... Vyberam ryby ,ktore samica uz donosila, cize nemaju uz zltkovy vacok. Neuznavam pouzivanie umelych tlam, take mlade by som si isto nekupil.... Nevedia dobre nosit, nachylnejsie na choroby atd.
Marek

Poslaťod Rostratus » Štv 24. Dec 2009 11:36:07

Ja sa poväčšine prikláňam k prirodzenému rozmnožovaniu rýb priamo v nádrži bez zásahu chovateľa. Keď neaké ryby veľmi chcem tak nosiacu samičku prelovím do samostatnej nádrži, kde sama po donosení vypustí mladé. V málo prípadoch keď potrebujem určitú rybu rozmnožiť a nemám zrovna na samičku priestor viem ju vyklepať. Ale to len ojedinele. Na obrázku môžete vidieť mladé Melanochromis interruptus. Za vyklepávanie som len v určitých prípadoch a za podmienky, že to dotyčný robí šetrným spôsobom ! Určite to nedoporučujem neskúseným. Pri zlej manipulácii môžu neskúsený ublížiť samotnej samičke !
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod jusko » Štv 24. Dec 2009 13:42:29

Marek: prosím ťa, to si v akej múdrej knihe vyčítal, že vyklepané ryby nevedia dobre nosiť a sú náchylnejšie na choroby. Vyklepaním samičky len urýchliš ,,odchod,, mladej ryby z tlamky. Já vyklepávam už niekoľko rokov a nič podobné čo píšeš som nespozoroval a to nebolo len pár mladých - tak ťa prosím nezavádzaj čitateľov fóra. Maximálne to može byť pre niekoho ,,nehumánne,,. A ak sa bude niekto odvolávať na city medzi mladou rybkou a samičkou tak neviem...
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Marek » Štv 24. Dec 2009 13:44:16

ja vyklepavam,ale ako som sa zmienil ,uz hotove mlade po plnej inkubacii, pri niektorych druhov ryb to nejde ,aby sa vylovili a pom par dnoch pustili do chovnej nadrze, lebo hrozi ze ich skupina uz neprijme a zabiju ich... U ryb ,ktore maju pevnu hierarchiu ako napr. tropheusy
Marek

Poslaťod Marek » Štv 24. Dec 2009 13:49:35

jusko píše:Marek: prosím ťa, to si v akej múdrej knihe vyčítal, že vyklepané ryby nevedia dobre nosiť a sú náchylnejšie na choroby. Vyklepaním samičky len urýchliš ,,odchod,, mladej ryby z tlamky. Já vyklepávam už niekoľko rokov a nič podobné čo píšeš som nespozoroval a to nebolo len pár mladých - tak ťa prosím nezavádzaj čitateľov fóra. Maximálne to može byť pre niekoho ,,nehumánne,,. A ak sa bude niekto odvolávať na city medzi mladou rybkou a samičkou tak neviem...

nesuhlasim s tebou a ani s ostatnymi co si myslia ,ze ked mlade beru po 5-7dni z tlamy ,ze su ok. da sa na tuto temu isto polemizovat, ale ziaden clovek sa tomu rozumie by si taku ryby nekupil,nikdy
Marek

Poslaťod jusko » Štv 24. Dec 2009 13:58:01

Ako čítam, tak tomu ,,asi,, rozumieš - ak sa možem opýtať, kde si kúpil svoje ryby, lebo ako viem, tak asi všetci malí a aj veľkí chovateľia cichlíd vyklepávajú - a to ich poznám veľa.
Obrázok užívateľa
jusko

Poslaťod jusko » Štv 24. Dec 2009 14:01:01

Alebo si bol pri tom, keď išli tvoje rybičky ,,na svet,, ?
Obrázok užívateľa
jusko

Ďalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 28 hostia