bobo242 píše:ivca, vitaj v klube cyphs, drzim palce nech ti to pekne vyjde a budes s vyberom spokojna. par poznamok - neprepal to s tym LED osvetlenim, cyphs nemaju radi prilis silne svetlo. skus si to dat spravit tak, ze budes mat nezavisle na sebe zapojenych viac pasov aby si si mohla nastavit akurat intenzitu. slabsie svetlo pre cyphs a silnejsie, ak by si pocase zmenila osadku. dobre je dat aj tzv medzisvetlo, slabe osvetlenie (na cca 1/4-1/3 akv) ktore by sa zapinalo pred a po hlavnom svetle, aby nemali soky zo zapnutia prilis silneho svetla a naopak z nahlej uplnej tmy. samozrejme chvilu sa musia osvetlenia prekryvat, chapes.. ja to mam takto prakticky uz v kazdom akv a pripada mi to take krajsie a prirodzenejsie. v podstate je to lacna nahrada drahej rampy postupne zosilnujucej svetlo a vecer naopak - imitujucej vychod a zapad slnka - co by bolo uplne idealne, ale je to drahe jak mor.. napriek tomu aj tak sa cyphs budu sem tam lakat, aj sami seba, a preto chvalim aj pripravene sutre - s oblymi hranami. ten stojan nevyzera bohviejak stabilne - asi by to predsa chcelo spojit napr hornym ramom (alebo aj dolnym) o velkosti podorysu akv, v strede vystuha, aby sa to nemalo kam prehybat. co sa tyka susedov, v panelaku som mal aj vacsie akv a nikdy sa nic nestalo. ale ked mi v noci prdla bateria, za par hodin som vytopil 5 poschodi pod sebou, takze nejaka poistka je kazdopadne dobra aj pre neakvaristu..
kofola píše:Ivca som rad, ze tu bude dalsi "cyphos" - velmi sa tesim na tvoje ryby. Bobo ti velmi dobre poradil s osvetlenim. Pri tychto rybach je menej viac a oni sa ti za ciastocne pritmie odvdacia krasnym vyfarbenim. Je to presne naopak ako u Tropheus. Tie okruhliaky su tiez dobra volba. Kolko malych planujes kupit?
Co sa tyka stojanu, tak ak si dobre pamatam, tak si ho v jednej teme riesila. Nechce sa mi to teraz hladat, ale mam pocit, ze si o tom diskutovala s Radom (mozno s niekym inym, ale to je v zasade jedno) a uzavreli ste to tym, ze spojis tie dve stojky, cim by sa zabezpecilo torzne namahanie. Toto si asi mala urobit. Ten tlak na tie dve stojky je v pohode a ta 18mm doska tomu len pomoze. V podstate tam nijaky kriticky ohyb nehrozi, aspon nie taky, aby ti z toho prasklo sklo. U p.Fotka v chovni uvidis, ze aj 2m dlhe nadrze mozu drzat podoprete na 1,5cm vlavo a 1,5cm vpravo. to coho by som sa bal je krut. Sklo vydrzi relativne velke namahanie na ohyb, ale nevdrzi takmer nic na krut. V praxi sa moze stat toto: Pravy stojan sa pod vahou vody a skal mierne nakloni dopredu, resp bude mat vacsie zatazenie vpredu, lavy stojan to iste ale dozadu. Doska okopiruje vrchnu plochu stojanov a rovnako aj dno akvaria a zrazu urobi "puk". Nemusi sa pri tom vobec jednat o velky rozdiel, staci par milimetrov. Jednoducho to sklo "skruti". Odporucam ti tie stojany zvarit hore aj dolu, bude to naozaj istejsie. Mozno by sa v praxi nemuselo nic stat ani takto, ale budes to riskovat?
Okolo akvária bude ruch stále, nie je na veľmi pokojnom mieste, dúfam, že si zvyknú.O floate viem len sporadicky, ale vôbec som netušila, že je typický problém pre cyphs. Niečo si prečítam, ďakujem.bobo242 píše:Je pravda ze to nie su ziadne tropheusy co sa tyka pohyblivosti ale obcas vystrelia a tam je priestor nutny, hlavne uz pri dospelych - ked alfa zacne vystrajat a vsetko mu vadi a do vsetkeho kope, vtedy sa mu vsetci znazia vyhnut a je dolezite aby mali kam..nastastie to nerobi vkuse ale len pred trenim. Tie mlade budu zatial dost stratene v tvojom akv, ale musis vydrzat. Havne ich nesmies podporovat v ich vrodenej plachosti. Okolo akv by mal byt stale mierny rozruch, inac sa mozu zacat lakat a budes mat na pohlad prazdne akv. Mne to po prestahovani zacali totiz robit dospele..no nie je to s tymito rybami vobec jednoduche. Okrem mooning este existuje ich typicky problem s hltanim vzduchu resp s plyn. mechurom - float - dufam ze nikdy ho nebudes riesit, ale je dobre o tom vediet.
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 15 hostia