Ahojte, pripravil som si po dlhšej dobe zopár foto jednej takej podarenej "paskudy". Nazval som ju mini monster, lebo sa často naparuje a vyrýva do všetkých ostatných v nádrži. Útočí aj na oveľa väčšie ryby ako je ona, tak podľa nálady , kto je akurát po ruke, toho kusne... Celkom podarene to predvádza, je to taký nervák, ale mám taký pocit, že zvyšok osádky sa toto správanie snaží absolútne ignorovať, aj keď samozrejme tie ataky asi nebudú veľmi príjemné Je to samec Crenicichla sp. Guyana a prednedávnom uštval samicu, čiže až taký neškodný nebude. Mám ešte dva páry v iných nádržiach, ale tam nikto nedisponuje takýmto "neurotickým postihnutím" , skôr naopak, ak by som nemal tohto experta, povedal by som, že konkrétne tieto Crenicichly sú relatívne kľudné ryby.
Aj napriek tomu, že samica je oveľa krajšia a ja mám iné zohraté a vyfarbené páry k foteniu, cvakal som práve tohto neurotika. Momentálne nie je ani bohvieako vyfarbený, pri samici to bolo o inom, ale snažil som sa zachytiť ten jeho drzý rebelský výraz. Väčšinu času sa kamufluje niekde pod koreňmi a veľmi nevyráža do voľnej vody. Dole pri dne chytá viacej nažltlý nádych, lebo substrát je takej prirodzenej skôr krémovo-žltej farby a voda plná výluhov... Neskôr možno ešte doplním fotky z iného akva, kde nie sú výluhy a voda je svetlejšie, pre porovnanie.
Foto: