Využitie elektrického prietokového ohrievača vody...

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Re: Využitie elektrického prietokového ohrievača vody...

Poslaťod jovan » Uto 22. Dec 2009 14:29:37

admin píše:
jovan píše:Ja mám chovničku 5,5x4m/ 6000l/ a kúrim len 500W odvlhčovačom a mám teplotu 27C a elektr.spotr./mes cca 40 eur a v tom sú aj svetlá,kompresor,čerpadlá. 8-)

Ty celú miestnosť vykuruješ len tým odvlhčovačom? Akú tam máš teplotu bez kúrenia? Ak to nieje tajné napíš mi prosím ťa, aký to máš odvlhčovač. Skúsim sa naň poobhliadnuť. 500 W nieje veľa oproti 2000 W....

Áno celú miestosť Je tam síce aj malý panelový radiátor 1článk.60x60 ale ten pustím len vtedy,ak vonku teplota klesne pod minus 10 a to aj len na chvíľu....Za rok tam mám maximálne na merači 100 jednotiek a to je nic,boli zimy keď som to nepúštal vôbec.Bez zapnutého odvlhčovača tam je asi22-23C.Odvlhčovač je AXIONE-je to čína a 2 roky do zadu stál asi 9000sk.Vykurovať priestor je asi 3-5x lacnejšie ako kvapalinu,pretože koeficient účinnosti medzi kvapalinou a vzduchom je ak si dobre pamatám 7:2 ale na tom nezáleží.Akékoľvek vyhrievacie teleso má v sebe vstavanú záťaž,takže teplo vzniká vlastne ako strata energie pri prechode prúdu,takže je to o ničom.
Pri odvlčovači ti ventilátor spolu s médiom chladí plochu kde sa zráža voda zo vzduchu,a pri tejto výmene nastáva energia ktorá je vlastne teplo.Zároveń vzduch ohrieva a vysušuje,takže sa teplo udrží vo vačšej koncentrácii.Odpadný produkt,u mna cca 15L/24h vody sa dá znova použiť buď ako odparok,alebo pre výter rýb do makkej vody.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Reklama

Poslaťod Rostratus » Uto 22. Dec 2009 18:07:42

Ahoj Jovan, dík za info určite niečo poriešim a potom dám vedieť. Po sviatkoch to chcem trošku pomeniť, poprehadzovať a tak.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod discus » Uto 22. Dec 2009 20:44:16

jovan píše:
admin píše:
jovan píše:Ja mám chovničku 5,5x4m/ 6000l/ a kúrim len 500W odvlhčovačom a mám teplotu 27C a elektr.spotr./mes cca 40 eur a v tom sú aj svetlá,kompresor,čerpadlá. 8-)

to mi nejako nejde do hlavy ,ja mam chovnu 8x4m, zateplene, plastove okna ,odvlhcovac 2000w profi a nevykuri to , musim mat esce 2000w fukar , teplotu udrzujem na 29-30 , ja mam teda spotrebu okolo 40kw na den , kompenzujem to esce ustrednym kurenim a pecou na tuhe palivo.Je pravda ze mne tam ide esce asi 20 ohrievacov ,2 cerpadla nonstop a 2 UVC lampy , vzduch ,cerpacie hlavice
Obrázok užívateľa
discus

Images: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod jovan » Str 23. Dec 2009 7:24:00

No,to nešlo a ani veĺmi nejde do hlavy viacerím :lol: Ale pokiaĺ niekto prišiel pozrieť tak to pochopil.Nádrže musia byť min2/3zakryté ,svetlá odokryté ....atď.Rozdiel je aj v teplote -kúriť na 27 a 30 je rozdiel,.Pri 30-ke je teplo horšie udržatelné,pretože sa voda začne viac odparovať.Nechápem ten fukár,pretože ak máš profi odvlhčovač,tak ten má fukár na výmenu vzduchu dostatočnú.Všetko je to o odvádzaní vlhkosti a teda aj chladu.Čim Máš vyšši prietok alebo obeh vzduchu,tým viac odparku a tým viac chladu.Viac sucha znamená viac tepla. :ugeek:
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod discus » Str 23. Dec 2009 8:06:47

jovan píše:No,to nešlo a ani veĺmi nejde do hlavy viacerím :lol: Ale pokiaĺ niekto prišiel pozrieť tak to pochopil.Nádrže musia byť min2/3zakryté ,svetlá odokryté ....atď.Rozdiel je aj v teplote -kúriť na 27 a 30 je rozdiel,.Pri 30-ke je teplo horšie udržatelné,pretože sa voda začne viac odparovať.Nechápem ten fukár,pretože ak máš profi odvlhčovač,tak ten má fukár na výmenu vzduchu dostatočnú.Všetko je to o odvádzaní vlhkosti a teda aj chladu.Čim Máš vyšši prietok alebo obeh vzduchu,tým viac odparku a tým viac chladu.Viac sucha znamená viac tepla. :ugeek:

ja mam vsetky akvarka pozakryvane vlhkost okolo 50% iba ked odkalujem stupne na 70% , umna je problem v prietocnych akvariach voda koluje a tym sa ochladzuje.
Obrázok užívateľa
discus

Images: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod jovan » Str 23. Dec 2009 9:39:23

discus píše:
jovan píše:No,to nešlo a ani veĺmi nejde do hlavy viacerím :lol: Ale pokiaĺ niekto prišiel pozrieť tak to pochopil.Nádrže musia byť min2/3zakryté ,svetlá odokryté ....atď.Rozdiel je aj v teplote -kúriť na 27 a 30 je rozdiel,.Pri 30-ke je teplo horšie udržatelné,pretože sa voda začne viac odparovať.Nechápem ten fukár,pretože ak máš profi odvlhčovač,tak ten má fukár na výmenu vzduchu dostatočnú.Všetko je to o odvádzaní vlhkosti a teda aj chladu.Čim Máš vyšši prietok alebo obeh vzduchu,tým viac odparku a tým viac chladu.Viac sucha znamená viac tepla. :ugeek:

ja mam vsetky akvarka pozakryvane vlhkost okolo 50% iba ked odkalujem stupne na 70% , umna je problem v prietocnych akvariach voda koluje a tym sa ochladzuje.

Hmm ..môže byť ale aj tak by sa určite dalo niečo s tou spotrebou robiť,možno keď ma k tebe vietor zaveje dáme reč.Centrál nemám ešte dokončený, možno aj mne potom nastane problém,no uvidíme.Ale dá sa riešiť viac vecí naraz,len sa netreba báť a každú energiu ktorú musíš ty a jja zaplatiť využiť naplno.Napríklad tá vlhkosť 50% je zbytočne nízka.Normál sa točí okolo 60-65%.To máš hneď 15% úspory-pri 40 kw to robi 6kw,rátajme x 0,15E/kw = 0,9Eur/deň x 30dní = 27Eur!Mať alebo nemať tieto euríky je rozdiel.A mohol by som pokračovať...
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod neoac » Uto 29. Dec 2009 17:06:52

ja skusim dat moj laicky nazor: ak by to šlo z jedneho tepelneho zdroja jednou ohrievacov hadicou tak prve akva by malo teplotu najvyššiu a posledne najnižšiu teoreticky by to mohlo fungovat že by si tam urobil nejaky rozbočovač a raz začinal ohrev z hora a raz z dola a raz nikede zo stredu ale chcelo by to nejaky robzočovač a namualne to prepinat napr s pakovimy ventilmy a k tomu obehove čerpadlo čo ide teiž na elektriku.
Druha vec: v zimnych mesiacoch by to šlo urobit tak že potiahnes vetvu z ustredneho kurenia dat tam na nu nejaky regulator- kvalitnu termostatovu hlavicu za nou urobit rozbočovač a do každeho akva solo a naspat do radiatorov ale to by si si musel pekne odsledovat a hlavne to s niekym prebrat kto sa rozumie kureniu, pripadne z kurenia by sa dal urobit jeden solo vykurovaci okruh ale to zaleži na tom aky mas kotol a či mas zmiešavač.
dalej to riešit zaizolovanim miestnosti znižit strop- zmenšenie vykurovacieho priestoru ale všetko čo sa tyka energi je drahy špas, či už počiatočna investicia alebo prostriedky na vykurovanie, každy pomocny spotrebič ide na elektriku.
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Predchádzajúci

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 11 hostia