Čo si myslíte o účelovom krížení afrických cichlíd?

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Čo si myslíte o účelovom krížení afrických cichlíd?

Poslaťod Rostratus » Str 23. Dec 2009 5:44:38

Je podľa vás pozitívne ak niekto účelovo kríži niektoré z afrických druhov s cieľom dosiahnuť "novú" farebnú variantu danej ryby? Poväčšine je to odsudzované a takéto ryby sú označované ako bastardi alebo hybridi.

Je podľa vás dobré ak niekto účelovo kríži napríklad 2 druhy Pseudotropheusov, alebo 2 druhy Aulonocár a podobne?

Ja osobne som zástancom toho, aby sa takto umelo nevytvárali nové farebné variácie rýb, ktoré v prirodzenom prostredí neexistujú. Na druhej strane napríklad Aulonocara Fire Fish je tiež "hybrid" a v dnešnej dobe je hitom medzi akvaristami.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Čo si myslíte o účelovom krížení afrických cichlíd?

Poslaťod kofola » Str 23. Dec 2009 10:34:36

Ocakavam ze tu odznie vela protichodnych nazorov. Ja osobne nie som za krizenie a vytvaranie novych druhov, ale sam vlastnim fire fish, pretoze som ho subjektivne prijal za novy (i ked umely) druh, a navyse je pre mna vyzvou vyfarbit tuto rybu do takej podoby ako je na tej fotke.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Aldebaran » Str 23. Dec 2009 10:44:53

v podstate suhlasim s kofolou(alebo kofolom? :D)
Samotne krizenie si myslim ze nie je dobry napad, na druhej strane cielavedome krizenie casto vytvori novy druh, ktory vacsinou ludia casom prijmu za samostatny a chovaju a slachtia ho dalej(ako spominana fire fish).

Pokial sa takyto trend nerozsiri na vsetky ryby, myslim, ze par umelo vyslachtenych druhov som schopny akceptovat. Najdolezitejsie je, aby sa taketo umele druhy uz dalej s nicim nekrizili, a samozrejme, aby sa nedostali do volnej prirody.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod jusko » Str 23. Dec 2009 14:31:38

Názory budú fakt rozne - napr.čo keď si američan zoberie číňanku a majú spolu deti?
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Rostratus » Str 23. Dec 2009 15:20:03

To hej názory sú odlišné. Pokiaľ tieto ryby bude krížiť "amatér" tak ho väčšina vysmeje, že čo to porobil, že to nemal krížiť a pod. Pokiaľ takéto niečo urobí neaký známy zahraničný chovateľ, môže z toho urobiť "nový hit".

Mňa by ešte zaujímalo z čoho potom vychádzajú čo sa týka názvu "skríženej" ryby. Či tie názvy dávajú len tak ako sa im zapáči, alebo je v tom neaký systém. Ale myslím, že ani nie.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod stiff » Str 23. Dec 2009 15:48:04

Čo sa týka komerčnosti - myslím, že atraktívne zfarbené krížence sa budú predávať vždy, bez ohľadu na verejnú mienku. Trendy sú trendy a platia aj pre akvaristiku...
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod magnus » Pia 25. Dec 2009 10:46:00

podla mna na tom nieje nic zle ked ludia krizia. Ludi aj tak povacsine zaujima ich vzhlad. Trosku odbocim od temy a vratim sa k amerikam. Co sa stane ked skrizim napriklad Parachromis managuensis so zlatou formou P.managuensis gold ? to by mohlo byt zaujimave sfarbenie nie? A nazvem si to Parachromis managuensis "Magnus" :)
Obrázok užívateľa
magnus

Been thanked: 2 times

Poslaťod Rostratus » Sob 26. Dec 2009 0:11:11

Čo poviete na tohto hybrida? Je to nová žltá varianta Astatotilapia calliptera. Je to pravdepodobne kríženec medzi Labidochromis caeruleus Lion's Cove and Astatotilapia calliptera

Labidochromis Astatotilapia hybrid male.jpg

Ďalších hybridov nájdete priamo tu:
http://burnel.perso.neuf.fr/horreur_hybrides.htm

Z tej stránky ma najviac zaujal kríženec medzi Julidochromis transcriptus a Altolamprologus calvus čo sa mi zdá až výmyseľ a nieje to pravda.

calvusXtranscriptus.jpg

Doporučujem si prečítať aj tento preklad:

http://translate.google.com/translate?j ... auto&tl=sk
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod magnus » Sob 26. Dec 2009 9:07:35

hmm a ako sa teraz vola ten krizinec medzi Julidochromisom a Altolamprologusom ???
Obrázok užívateľa
magnus

Been thanked: 2 times

Poslaťod Junaksk » Sob 02. Jan 2010 23:13:01

na magnusov prispevok p. managuensis:
to zavisi od vlastnosti genov sfarbenie je väcsinou kodovane dvojicou genov a kobminacie da dominantne geny dominantny a recesivny a dva recesivne pokial p.m. normal a p.m. golg su kodovane dvomi dominantnymi genmi ktore sa aj prejavia moze vzniknut zaujimava kombinacia ale inak len bud normal forma alebo gold forma ale ak je kodovana viacerymi genmi zavisi to od viacerych faktorov ale kvalitativne znaky( sfarbenie, tvar tela a pod) su po vacsine kodovane dvoma genmi velkeho ucinku a kvantitativne znaky (vyska tela, dlzka , velkost tlami,...) je kodovana skupinou (viac jak dva geny)genou maleho ucinku. vznik new formy je max 25% mozny a nenej
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Ďalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia