Zriadovanie mini-tanganiky

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Zriadovanie mini-tanganiky

Poslaťod Belial » Sob 19. Dec 2009 20:55:58

Ja som dal ten Siporax mini do Fluvalu 103 v kombinácii s biomolitanom a zeolitom a som maximálne spokojný...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Reklama

Poslaťod Aldebaran » Sob 19. Dec 2009 21:05:15

dalsia (hlupa) otazka: je zeolit lepsi ako molitan? Konkretne, je lepsie nechat v dvoch kosoch biomolitan a v tom tretom miniaturnom siporax mini bez zeolitu, alebo dat jeden kosik molitan, jeden zeolit a v tom malom cude nechat ten siporax? Alebo vymenit siporax za zeolit?
Alebo este jeden hlupy napad: dat drveny zeolit do sacku, resp. sietky a dat ho volne na dno za pozadie alebo kamen, a menit kazdych 6 tyzdnov?
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod neoac » Pon 21. Dec 2009 18:43:20

čau, ja myslim že by si nemal začinat otazku slovami :dalšia hlupa otazka. . . si osobne myslim že nieje ani jedna hlupa, ved napokon forum je od toho aby sme sa pytali a dozvedeli, držim palce nech sa dari, ja sa chistam pustit do toho už pekne dlho, všetko mam pripravene tak dufam že cez sviatky bude času na to :D
neoac

Been thanked: 2 times

Poslaťod Aldebaran » Pon 21. Dec 2009 21:11:30

mozne to je, ale ono je to urcity nauceny obranny reflex, lebo vela ludi na inych forach ma zvyk reagovat na podobne otazky dost prudko a otravene...Mozno mi bude este chvilu trvat, kym si zvyknem, ze tu sa nemusim bat pytat vobec ziadne otazky ;)
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Belial » Pon 21. Dec 2009 21:49:10

No, neviem ti povedať, či je lepší biomolitan, alebo zeolit. Každý z nich "funguje" na trochu odlišnom princípe. V biomolitane sa ti usadzujú nitrifikačné baktérie, ktoré premieňajú NO2 na NO3 a zeolit funguje na základe iontovej výmeny a pohlcuje NO2 prakticky okamžite...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Been thanked: 21 times

Poslaťod Aldebaran » Pon 21. Dec 2009 21:58:06

Belial píše:No, neviem ti povedať, či je lepší biomolitan, alebo zeolit. Každý z nich "funguje" na trochu odlišnom princípe. V biomolitane sa ti usadzujú nitrifikačné baktérie, ktoré premieňajú NO2 na NO3 a zeolit funguje na základe iontovej výmeny a pohlcuje NO2 prakticky okamžite...

to som si uvedomil uz, prave preto ma napadla ta posledna alternativa so zeolitom v sacku na dne akva- ako taka poistka pre pripad, ze by sa nieco stalo s filtrom, resp. nejaky iny problem by bol (moj otec ma napriklad taky zvyk obcas konat rychlo a to, comu nie celkom rozumie, takze sa kludne moze stat, ze mi niekedy v mojej nepritomnosti iniciativne ten filter vyumyva fajnou chhlorovanou vodou a potom bakterie pojdu do pa...). Skratka, chcem sa poistit hlavne na tie dusitany- ked uz tie rybky dostanem domov nechcem aby sa otravili...Okrem toho, podla toho co som pocul, zeolit je polozka za par eur, tusim na akvapozadia.sk je kilo za 1,40, takze menit raz za dva mesiace 250g sacok by bolo v pohode.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Aldebaran » Pon 04. Jan 2010 22:11:02

No, akvárko sa utešene zabieha už tri týždne, v stredu by mali doraziť rybky, tak už tam konečne bude žiot :)

Akurat sa mi všade na skle, kameňoch a dokonca aj piesku robí taká žltohnedá riasa...Vždy som myslel, že riasy budú zelené :nech Otázka je, či sa mám nad tým vzrušovať a snažiť sa to nejak odstraňovať, alebo je to bežný druh riasy a proste to nechať tak?

Prípadne, ak by s riasy príliš premnožili, prežil vy v mojom akváriu nejaký malý prísavník, alebo by ho šnekáči príliš buzerovali?
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Stero » Pon 04. Jan 2010 23:39:00

Ahoj čo sa týka riasy ake použivať žiarivky o akom výkone a akom spektre. Ja som mal problém z premnoženou hnedou riasou a nepomáhal veľmi ani UV filter až napokon kompletná výmena žiariviek za plnospektrálky. Po mesiaci sa za začali hnede miesta strácať a objavovať zelené. :mrgreen:

Neviem či už si vyriešil otázku filtrácie. Odporučal by som sa ti na túto vec pozrieť aj z hladiska náhradnžých dielov. Na eheim je dosť problém zohnať náhradné diely (práve zháňam novú vrtuľu na rotor) a na slovensku som nenašiel nikde kde by ju mali. Tak že som musel objednať z čiech a ty ju musia objednať z Nemecka. Budem vraj čakať asi mesiac. :puke
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Aldebaran » Uto 05. Jan 2010 14:02:00

Hm...žiarivky sú také aké boli v sete, nemenil som. Podľa nápisu na trubiciach je to 18W T8 žiarivka, spektrum má že Daylight.
mám dve v kryte. Aké sú to tie plnospektrové?

Filter už mám, čerpadlo s molitanom+zeolit v sieťke na dne. Voda vyzerá byť čistá, takže asi v pohode :)

A keď už, pomohol by prísavník alebo radšej skúsiť nejaký algicíd?
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Stero » Uto 05. Jan 2010 21:15:27

Aldebaran píše:Hm...žiarivky sú také aké boli v sete, nemenil som. Podľa nápisu na trubiciach je to 18W T8 žiarivka, spektrum má že Daylight.
mám dve v kryte. Aké sú to tie plnospektrové?

Filter už mám, čerpadlo s molitanom+zeolit v sieťke na dne. Voda vyzerá byť čistá, takže asi v pohode :)

A keď už, pomohol by prísavník alebo radšej skúsiť nejaký algicíd?

No daylight je len komerčný pojemna upresnenie je podstatné vedieť čiselne označenia napr 830 či760 či 980. Prihadzujem zopar zaujmavých odkazov o spektách a týpoch žiariviek
http://saurama.aqua-web.org/index.htm
http://planta.aquariana.cz/zarivky_01.htm
http://planta.aquariana.cz/osv_rostl.htm

V podstate zhrnuté je že pre AQ su vhodné žiarivky ktorých pri trojcifernom kode, je prvé číslo buď 8( troj spektrálna žiarivka) alebo 9 (full spektrum) druhe dvojčíslie je vyjadrenie teplotného indexu žiarivky. zjednodušene povedané kod krat 100 sa rovná približne farebnej teplote napr 830 je trojpektralka s 3000 kelvinov 965 je plno spektrálna žiarivka o teplote 6500 kelvinov. Tieto udaje ale v podstate ešte nehovoria nič o intenzite svetla ktorá je zásadná pri tvorbe rias. Označuje sa v luxoch. Ešte jedno netreba si toto mýliť s vlnovou dĺžkou odrazeného svetla teda či by pod tým svetlom bieli papier vyzeral ako biely či viac ako modrý alebo žltý.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Barva
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btl ... d.C3.A9lka Barva a vlnová délka

No mne sa osvedčili Ancitrusi ale najmenšieho akého som tam dal má cca 8cm a najväčší asi 15cm
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 76 hostia