Jedna z rybiek sa zdržuje pri hladine hlavou hore.

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Re: Poprosil by som o radu

Poslaťod Belial » Pon 21. Dec 2009 21:07:25

Tak kým som to stihol napísať, Kofola ma predbehol... :lol:
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Reklama

Poslaťod Aldebaran » Pon 21. Dec 2009 21:08:43

v podstate to chalani zhrnuli. Prvy a hlavny problem bude ten strasne velky pocet ryb v strasne malom akvariu. Inak, sa cudujem ze sa ti tam este nedokusali...

Dufam, ze sa nikto neurazi a ze tym neporusim ziadne ustanovenia fora o reklame, ale velmi odporucam tuto stranku:
Kód: Vybrať všetko
http://www.klub.akva.sk/akvarium.php

je to online casopis vydavany akvaristami, je zadarmo a je v nom KOPA vynikajucich, i ked obcas mozno az prilis podrobnych informacii o akvaristike. Osobitne davam do pozornosti cislo 4, tema cisla: Dusik v akvariu. Ten clanok (resp. niekolko clankov) je sice pomerne dost vedecky napisany, ale je to velmi poucne citanie pre kazdeho akvaristu. Po precitani pochopis vela o tom, ako a preco akvarium funguje a preco sa ti ryby teraz dusia.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod kofola » Pon 21. Dec 2009 21:11:17

Inak, sa cudujem ze sa ti tam este nedokusali...

Vyzeraju byt este mladucke (cichlidy), takze maju cas :)
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod mattoni » Pon 21. Dec 2009 21:12:14

kofola píše:Skusim ti to vysvetlit co najjednoduchsie. Velmi jednoducho povedane ryby dychaju kyslik obsiahnuty vo vode a vylucuju NO2, bakterie ktore ziju vo filtri premienaju NO2 na NO3. NO3 odstranujes z vody jej vymenou, prip. pomocou rastlin. Ak mas vo vode vela ryb, tym padom tam mas vela NO2 a NO3 a malo kyslika pre ryby, preto sa dusia. Ale toto je len velmi jednoducho povedane, aspon pre zakladne pochopenie.

OKK. Už tomu rozumiem. Tak potom aký filter kúpiť a aké rastlinky. Poraď.
mattoni

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Aldebaran » Pon 21. Dec 2009 21:18:50

ono je v podstate jedno ake rastlinky tam das, hlavne si ale treba uvedomit, ze pokial viem, yellowky su prevazne rastlinozrave cichlidky, takze sa odporucaju len nejake tvrdoliste odolne, napr. rozne druhy rodu Anubias. Inak tam v podstate mozes dat akukolvek rastlinku, ide len o to, aby ti v nadrzi vydrzala.

Co sa tyka filtra, mozno by bolo dobre skusit cerpaciu halvu s biomolitanovou kockou, napr. Aquael circulator alebo atman alebo resun alebo nieco podobne, stoji to tak 10-11 eur a molitanova kocka tak 1-1,5 eura. To by malo v pohode fungovat. Inak, navod na vyrobu takeho filtra je v clankoch na hlavnej stranke- http://www.cichlidportal.sk/index.php/c ... article/51
Akurat musis aspon tyzden dva nechat fungovat aj ten stary filter a pravidelne castejsie menit vodu, kym sa filtre zabehne (teda kym sa usidlia bakterie na nom, vid casopis c.4)
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod kofola » Pon 21. Dec 2009 21:23:11

OK. Ak to myslis s cichlidami vazne zacni akvariom. Tvoje akvarium nie je pre cichlidy vhodne co do objemu (urcite nie pre tie druhy co tam mas). Podla akvaria mozme potom navrhnut aj filtraciu a ine zariadenie.
Ak chces ostat pri tom co mas tak filtraciu ti poradil Aldebaran. Ja by som len dodal, ze do takto velkeho akva max 4 kusy ryb typu labidochromis, melanochromis.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod mattoni » Pon 21. Dec 2009 21:41:13

Ďakujem všetkým za cenné rady. Podľa informácií ktoré ste mi podali budem určite uvažovať. Ešte raz ďakujem.
mattoni

Been thanked: 0 time

Poslaťod stiff » Pon 21. Dec 2009 21:47:03

Ja si nemyslím, že sa dusia... :shock: Keby sa dusili, tak všetky a nie len dve cichlidy.. Ak dobre vidím, tie cichlidy majú prepadnuté bruchá, takže problém by som hľadal inde ako vo filtri, rastlinách, atď. Čím kŕmiš, ako často, aké množstvo? Ten filter je v pohode, mám niekoľko takých a (nielen) na tak malé akva (50l) stačí... Prerybnené?? Nemyslím, videl som oveľa viac rýb v takom akva.. Je to o starostlivosti a kŕmení. Môže tam byť oveľa viac takýchto malých rýb bez rastlín a s takýmto filtrom, ale musíš vedieť kŕmiť a pravidelne meniť veľa (odstátej) vody, odkaľovať atď..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod kofola » Uto 22. Dec 2009 16:19:01

Janci je som mu nepisal, ze rastliny mu pomozu, preto som ani nereagoval na otazku ze ake rastliny. Podla mna su rastliny tiez zbytocne len som mu vysvetlil zakladny princip fungovania akvaria. Mozno bolo vhodne tam doplnit slovicko "ciastocne", teda "NO3 odburavaju ciastocne aj rastliny", ale sam,ozrejme najdolezitejsia je vymena casti vody.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Rostratus » Uto 22. Dec 2009 18:21:33

Tieto príznaky čo popisuješ aj podľa fotografie sa usúdiť presne to čo ti tu už napísali ostatný. Sú dve možnosti: nedostatok kyslíku, alebo nadmerný obsah CO2. V obidvoch prípadoch ryby plávajú tesne pod hladinou vody a veľmi rýchlo dýchajú. Pre začiatok by si mohol hlavne vymeniť 1/3 vody z akvária s tým, že čo najviac odsaješ detrit z akvária. To by mohlo relatívne pomôcť. Ak nie, potom zmerat CO2.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť