... na posledný príspevok som už reagoval no niekam to zmizlo tak skúsim ešte raz.
Ano, plánujem koreniace rastliny hlavne Echinodorus a z plávajúcich sa u mňa darí hnedovke ..Microsorium sa mi zdá že sa to volá. Som upovedomený o tom že Geo prekopávajú dno nádrže a je mi jasné že najviac ich to bude baviť práve v okolí rastlín, takže dúfam že sa mi ich podarí včas zasadiť a dobre obložiť kameňmi aby vydržali na svojom mieste. Žiadne koberce neplánujem.
Pozadie nie je zlé ... uvidíme ako to ukáže pri plne zariadenom akvárku.
Včera som premýval piesok ... Je ho tam 6 približne plných vedier od 14kg Primalexu .... neviem koľko to môže byť litrov ale zdá sa, že ho bude dosť aj pre rastliny aj pre "geofúzy". Bola to dobrá makačka a aj spotreba vody. Napriek maximálnemu úsiliu sa mi ho asi nepodarilo premyť dokonale, pretože voda je aj dnes mierne zakalená. Šupol som tam už aj nový koreň ktorý som cez obed vystriekal vapkou u kamoša na dvore. Druhý koreň sa zatiaľ močí v 250-ke. Ten bude stačiť preložiť neskôr.
Včera:
Dnes som zapojil aj filter JBL 1501. Už druhý týždeň bežal v 250-ke, no teraz uvažujem či to malo význam, ale nevadí. Ryby do akvárka ešte nemám, takže má čas aby sa zabehol aj tu a prípravok JBL-filter-start by mu s tým mohol pomôcť. Tiež plánujem "špinavú" vodu z 250-ky nalievať do 500-ky, aby bol prísun potravy pre baktérie.
Dnes:
Trochu mám dilemu čo s osvetlením ...
- prvý plán bol použiť staré svietidlo 4 x 30W + k nemu dorobiť jednu 56W žiarivku. Bolo by to takmer bez investícií, len by som musel všetko premontovať zo starého plechového svietidla do nového krytu, ktorý mi vyrába v tých dňoch stolár...
- druhý plán bol, vyrobiť všetko nakomplet nové. Mám možnosť zohnať si predradníky, pätice, vodiče aj všetko ostatné, takže by to bolo takmer zadarmo ... no problém je ten že predradníky môžu byť max. 100cm od pätíc na trubice a tak by som ich musel dať buď z vnútra krytu, kde sa ale obávam vlhkosti, alebo hore kde by ich ale zas bolo vidno ...
- tretia možnosť sú LED pásy, no tu sa obávam veľkých počiatočných nákladov a toho, že by to svetlo nestačilo pre rastliny.
Tak uvidím ...