No ale to podstatné sa udialo inde ... prišlo pozadie.
Po dlhých úvahách som objednal pozadie Slimset z f. AF style Praha.
Tu:
- Kód: Vybrať všetko
http://www.afstyle.eu/kat/slim-set/
V podstate sa jedná o rovnaký štýl ako od ( cenzúrovaný text), avšak tu sa mi viac pozdávala farba a to konkrétne Granite - žula G -
- Kód: Vybrať všetko
http://www.afstyle.eu/kat/slim-set/slim_barvy2/
Objednal som si 4 ks 50x50cm (diely A B A B), ktoré sú potrebné na zakrytie celého zadného skla a zobral som jeden diel A navyše ktorý plánujem použiť na zakrytie ohrievača a vývodov z a do filtrov.
Pozadie vyzerá takto:
01.jpg
02.jpg
03.jpg
Čelná, pohľadová strana je naozaj pekná a vo vode bude vyzerať verne ... no na moje prekvapenie, zadná strana nie je hladká a rovná, ale hrbolatá. Celý diel je tvrdý a tak moje plány s ohýbaním v rohoch sú pasé ...
Ako som napísal diely majú rozmer 50x50 cm a hrúbku cca. 1,5 - 2,5 cm. Keďže výška od spodne výstuhy akvárka po hornú výstuhu je len 45,5 cm musel som pozadie rezať. Na stránke výrobcu som našiel niečo v tom zmysle, že na to stačí vysúvací aranžérsky nôž, pozadie narežeme zo zadnej strany a odlomíme ... blbosť.
Zadná strana sa síce dá do istej miery rezať tým nožom no nie plynule a nie do potrebnej hĺbky aby sa pozadie pekne zlomilo. Vyskúšal som to na jednom kuse a po zlomení mi to vytrhlo kúsky čelnej pohľadovej strany. Našťastie na spodku kde to nebude vidno lebo tam bude štrk. Tiež som sa rozhodol správne že som rezal zo spodnej časti a nie vrchnej. Takže všetky diely som zrezal na výšku cca. 45 cm... ide to pekne píliť plátkom do ručnej pílky na železo a potom zabrúsiť pilníkom na železo ... všetko ostáva pekne hladké. Nedoporučujem to ale robiť v byte je z toho nepríjemný, jemný prášok... ako z polyuretánovej peny.
Potom som postupoval podľa návodu výrobcu.
Pozadie som uložil do akvárka tak ako by malo byť po nalepení a na spodnom skle som si fixkou označil okraj:
04.jpg
Pozadie som dal preč a na linku ktorú som nakreslil fixkou som naniesol jemnú húsenicu lepidla.
05.jpg
06.jpg
Následne som na to položil pozadie a pritlačil ku zadnej stene akvária. Potom som ešte raz lepidlom prešiel celú hranku pozadia a skla a zatrel som to do hladka prstom. Tým pádom by spodok pozadia mal zostať zalepený.
Medzi jednotlivé diely pozadia som dával len malé body s lepidlom ktoré by mali zlepiť jednotlivé kusy k sebe. Myslím že pokúšať sa nepriepusný spoj je zbytočné ...
07.jpg
Rovnako tak na horný okraji pozadia som len natlačil malé body lepidla aby sa to po zaschnutí zafixovalo.
08.jpg
Po bokoch som to zalepil na celú výšku, no bolo tam málo priestoru a tak to nebude zlepené po celej výške, ale to by nemalo vadiť.
No a takto to vyzerá vyšprajcované polystyrénom aby to zaschlo na svojom mieste:
09.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.