Využitie elektrického prietokového ohrievača vody...

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Využitie elektrického prietokového ohrievača vody...

Poslaťod Rostratus » Sob 19. Dec 2009 20:52:57

Trošku som rozmýšlal či by sa dal využiť elektrický prietokový ohrievač vody na akvaristické účely náhradou za klasický ohrievač v akváriu. Ak by to bolo reálne možno by som to využil na ohrev viacerých akvárií jedným prietokovým ohrievačom. Čo si o tom myslíte? Je to reálne alebo moc špekulujem?

Využitie prietokového ohrievača vody:

HAKL MK zohrieva vodu okamžite po otočení ventilu teplej vody. Ohrievač nemá zabudovaný zásobnik vody, teplú vodu zohrieva nepretržite. Hlavnou prednosťou ohrievača HAKL MK je schopnosť pracovať aj v tých najťažších pracovných podmienkach.
Bezchybné zopínanie zabezpečuje elektronický obvod, ktorý vyhodnocuje stav ohrevu. Spoľahlivo pracuje od minimálneho tlaku vody 0,04 MPa (0,4 bar). Ohrievač je schopný pracovať aj pri zapojení do vodovodného systému na plný tlak vody do 0,6 MPa (6 bar). Odporúčaná vzdialenosť ohrievača od vodovodných batérií by nemala presahovať 5 m.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Využitie elektrického prietokového ohrievača vody...

Poslaťod Belial » Sob 19. Dec 2009 20:58:04

Dá sa to nastaviť tak, aby to zohrievalo len na určitú teplotu? Aby si s tým ryby neuvaril... :lol:
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Aldebaran » Sob 19. Dec 2009 20:59:47

realne by to byt mohlo, len neviem ci by sa ti to aj oplatilo...teda myslim co sa tyka spotreby elektriny a tak, ale ak ano, fungovat by to mohlo.
Ako by si to zriesil s prietokom cez filter? Najprv filter potom ohrievac a potom akva? alebo naopak? Ci sa jedna o vyhrievanie akvarii s vnutornym filtrom(odchovne?)? Vtedy by to mohlo fungovat celkom dobre, len by si potreboval vela miesta a asi aj vela hadic a rozbocovacov ;)
A samozrejme musi mat ta vec termostat
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Rostratus » Sob 19. Dec 2009 21:09:22

Pravda je, že nad spotrebou som sa nezamýšľal. Ale ako tak pozerám tak najmenší model má spotrebu model 3,5 kW za hodinu. Takže nemusím ďalej nad tým ani rozmýšlať. Cenovo sa to vôbec nevyplatí. Hľadám inú alternatívu na výhrev svojich nádrží. Keďže sa mi vzhľadom na veľkosť miestnosti neoplatí vyhrievať celú miestnosť rozmýšľam nad inou alternatívou. Dávať do každého akvária ohrievač je tiež nereálne.

Ešte ma napadla jedna vec a to urobiť uzavretý kolobeh napríklad pomocou hadice, alebo PVC rúry. Kolobeh by bol napojený na jednu nádrž ( bez rýb), ktorú by som vyhrieval. V nej by bolo čerpadlo, ktoré by hnalo vodu do a z hadice. Hadica by prechádzala cez všetky akvária. Takto by v nej kolovala zohriata voda.

Otázne je, či by to stačilo vyhriať aj tie akvária a technicky či by sa to dalo vyriešiť. Je to dosť zložité. Nemáte neaký lepší nápad na centrálny výhrev akvárií bez toho aby som musel vykurovať celú miestnosť ( radiátor, teplovzdušný ohrievač a pod.)
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod kofola » Ned 20. Dec 2009 9:23:08

Admin skusal som tiez pospajat niekolko akvarii a vyhrievat len jedno, no pokial voda presla do posledneho (mal som ich pospajanych asi 5) mala asi o 2,5° menej. Cize ak ich chces viac tak to by chcelo dobre prepocitat dlzku vedenia a stratu energie. Dalsia vec je potom riziko nakazenia od jednej nadrze do vsetkych.
Na prietokovy ohrievac zabudni - neekonomicke.
Ja som spekuloval tiez kadejako, ale nakoniec mi vyslo najlacnejsie oblozit vsetky akvaria polystyrenom zo 4 stran a vykurovat celu miestnost. Ved vykurovat nebudes cely rok. Dalsou temou na debatu je ze cim vykurovat. Ja som tam nemal zavedeny plyn, takze mi ostavalo tuhe palivo v nejakom petriku alebo elektrika. Urcite by sa mi nechcelo rano vstavat a rozkurovat, takze som sa rozhodol pre elektricky olejovy radiator.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Rostratus » Ned 20. Dec 2009 11:34:34

Nad tou stratou teploty aj ja rozmýšľam. Mňa to napadlo trošku inak ako to ty popisuješ. Akvária nebudú spolu spojené ako "spojená nádoba" ale len cez všetky akvária bude pretekať v hadici alebo v PVC rúre ohriata voda, ktorá by mala nahrievať akvária. Voda v hadici sa nedostane do akvária. Bude to uzavretý kolkobeh. Nad akváriami by bola jedna nádržka, kde bude ohrievač a čerpacia hlavica. Tá musí byť tak silná aby vedela nasať vodu z výšky 1,2 m. Tá bude poháňať vodu v hadicu. Otázne je či "zohratá hadica" dokáže zohriať aj akvárium... :? Myslím si, že asi nie.

Vlastne tá ohriata voda v hadici ( namodro označené) by mala vyhrievať akvária. Len či to bude účinné...

Momentálne mám v každom ohrievač, chcem ich nahradiť jedným. Teplota vody bez zapnutia ohrievačov je okolo 23 stupňov, tak my týmto spôsobom postačuje zdvihnúť teplotu o neaké 3 stupne. Myslíte, že je to týmto spôsobom reálne alebo nie? Samozrejme hadicu, ktorá je mimo akvárií by som musel dobre zatepliť aby neunikalo teplo. Taktiež aj hornú nádržku s ohrievačom a čerpadlom.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Belial » Ned 20. Dec 2009 11:41:16

Myslím si, že tá hadica bude mať malú plochu a nízku teplotu na to, aby sa s tým dala vyhriať voda v akváriách.
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Rostratus » Ned 20. Dec 2009 11:45:53

Veď toho sa obávam aj ja. Teplotu v hornej nádržke by som nahrieval na 28-29 stupňov a postupne by v hadici klesala. Ale zase na druhej strane prečo by to nemohlo fungovať? Stále by kolovala zohriata voda v hadici. Akurát, že by dlho trvalo dokým akvária vyhreje. Na druhej strane by zase teplota miestnosti vodu v akváriach znižovala. Ale v miestnosti je teplota okolo 24-25 stupňov.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod kofola » Ned 20. Dec 2009 12:06:02

Fungovat by to mohlo. Moj nazor je taky ze ide o primer tej hadice a o jej teplotu. Ak bude priemer hadice rovnaky ako priemer napr. ohrievaca, tak budes potrebovat aj priblizne rovnaku teplotu a pochybujem ze ohrievac, ked ho vytiahnes z vody (teoreticky) ma len nejakych 29st. Podla mna bude treba omnoho omnoho vyssiu teplotu kvapaliny v tej hadici.
Ale skusit to mozes napr. na jednom akvarku, ci ta teplota bude stacit.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Aldebaran » Ned 20. Dec 2009 13:53:24

kofola píše:Fungovat by to mohlo. Moj nazor je taky ze ide o primer tej hadice a o jej teplotu. Ak bude priemer hadice rovnaky ako priemer napr. ohrievaca, tak budes potrebovat aj priblizne rovnaku teplotu a pochybujem ze ohrievac, ked ho vytiahnes z vody (teoreticky) ma len nejakych 29st. Podla mna bude treba omnoho omnoho vyssiu teplotu kvapaliny v tej hadici.
Ale skusit to mozes napr. na jednom akvarku, ci ta teplota bude stacit.

presne tak. Navyse, netreba zabudat na to, ze guma je izolant a predpokladam, ze vydaj tepla zdaleka nebude taky ako pri sklenenom valci ohrievaca, preto si myslim, ze ta voda by musela mat vyssiu teplotu, minimalne 35 stupnov, mozno aj viac.
Cize ak to chces takto riesit, tak by som hladal siroku hadicu s tenkou stenou aby nedochadzalo k zbytocnym stratam tepla a casti mimo akvarii by som obalil molitanom, resp inou penou.
Potom by to snad mohlo fungovat, aj ked si myslim, ze viac ako 1-2 stupne z toho nedostanes, a asi bude problem aj s regulaciou teploty vody. Predsa len, prve akvarium bude mat vzdy teplejsiu vodu v hadici ako to posledne, bez ohladu na mnozstvo izolacie. Ta voda v hadici sa totiz bude v kazdom akvariu ochladzovat, takze si nie som isty, ci vobec dojde nejaka tepla voda do posledneho akvaria.

Ale teoria je jedna vec, prax druha, mozno by stalo za to to vyskusat na jednom, dvoch akvariach, a nasledne vysledky porovnat s nasimi teoriami :)
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Ďalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia